Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Rwany chlebek czosnkowy jest bardzo łatwy do przygotowania. To proste ciasto drożdżowe, które dzięki aromatycznym dodatkom nabiera wyjątkowego smaku. Doskonale sprawdza się na piknikach i domówkach, ponieważ nie trzeba go kroić, a odrywanie porcji to czysta frajda.
Jeśli jesteś fanem bagietek i grzanek czosnkowych, przepis na rwany chlebek cię nie rozczaruje. Ciasto przygotujesz w tradycyjny sposób ze świeżych drożdży, mąki i mleka. Jednak żeby chlebek nabrał charakteru, potrzebne jest masełko czosnkowe. Posmaruj nim rozwałkowane kawałki ciasta i złóż w harmonijkę, a chlebek będzie wyglądać oryginalnie i zachęcać do odrywania kawałków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekwipunek z chleba - jak wyciągnięty z gry Minecraft
Jak zrobić masło czosnkowe do chlebka?
Masz w domu malakser? Wystarczy, że wrzucisz do pojemnika kilka ząbków czosnku, natkę pietruszki i miękkie masło. Kilka sekund blendowania i aromatyczne masło czosnkowe jest już gotowe. Możesz też wymieszać drewnianą łyżką miękkie masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno posiekaną natką. Do środka możesz dodać także inne zioła, takie jak tymianek, koperek, bazylia lub oregano.
Przepis na odrywany chlebek czosnkowy
Do pieczenia przygotuj prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 12 × 25 cm.
Składniki:
- 20 g drożdży,
- 150 ml mleka,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli,
- 110 g miękkiego masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 50 g startego parmezanu.
Sposób przygotowania:
- Zrób rozczyn, mieszając w misce 20 g drożdży, 150 ml ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10–15 minut.
- Dodaj pozostałą mąkę, szczyptę soli, a także 60 g roztopionego i przestudzonego masła. Wyrób elastyczne ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno dwukrotnie zwiększyć objętość).
- Pozostałe miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i parmezanem.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę i rozwałkuj na w miarę cienki placek. Pokrój wzdłuż krótszego boku na paski o grubości ok. 6–7 cm. Każdy posmaruj przygotowanym masłem czosnkowym.
- Składaj paski w harmonijkę i układaj obok siebie w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Chlebek piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.