Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik

Rwany chlebek czosnkowy jest bardzo łatwy do przygotowania. To proste ciasto drożdżowe, które dzięki aromatycznym dodatkom nabiera wyjątkowego smaku. Doskonale sprawdza się na piknikach i domówkach, ponieważ nie trzeba go kroić, a odrywanie porcji to czysta frajda.

Odrywany chlebek czosnkowy świetnie spisał się na piknikuOdrywany chlebek czosnkowy świetnie spisał się na pikniku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Jeśli jesteś fanem bagietek i grzanek czosnkowych, przepis na rwany chlebek cię nie rozczaruje. Ciasto przygotujesz w tradycyjny sposób ze świeżych drożdży, mąki i mleka. Jednak żeby chlebek nabrał charakteru, potrzebne jest masełko czosnkowe. Posmaruj nim rozwałkowane kawałki ciasta i złóż w harmonijkę, a chlebek będzie wyglądać oryginalnie i zachęcać do odrywania kawałków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekwipunek z chleba - jak wyciągnięty z gry Minecraft

Jak zrobić masło czosnkowe do chlebka?

Masz w domu malakser? Wystarczy, że wrzucisz do pojemnika kilka ząbków czosnku, natkę pietruszki i miękkie masło. Kilka sekund blendowania i aromatyczne masło czosnkowe jest już gotowe. Możesz też wymieszać drewnianą łyżką miękkie masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno posiekaną natką. Do środka możesz dodać także inne zioła, takie jak tymianek, koperek, bazylia lub oregano.

Przepis na odrywany chlebek czosnkowy

Do pieczenia przygotuj prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 12 × 25 cm.

Składniki:

  • 20 g drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • 110 g miękkiego masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 50 g startego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Zrób rozczyn, mieszając w misce 20 g drożdży, 150 ml ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10–15 minut.
  2. Dodaj pozostałą mąkę, szczyptę soli, a także 60 g roztopionego i przestudzonego masła. Wyrób elastyczne ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno dwukrotnie zwiększyć objętość).
  3. Pozostałe miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i parmezanem.
  4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę i rozwałkuj na w miarę cienki placek. Pokrój wzdłuż krótszego boku na paski o grubości ok. 6–7 cm. Każdy posmaruj przygotowanym masłem czosnkowym.
  5. Składaj paski w harmonijkę i układaj obok siebie w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Chlebek piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀