Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik

Rwany chlebek czosnkowy jest bardzo łatwy do przygotowania. To proste ciasto drożdżowe, które dzięki aromatycznym dodatkom nabiera wyjątkowego smaku. Doskonale sprawdza się na piknikach i domówkach, ponieważ nie trzeba go kroić, a odrywanie porcji to czysta frajda.

Odrywany chlebek czosnkowy świetnie spisał się na piknikuOdrywany chlebek czosnkowy świetnie spisał się na pikniku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Jeśli jesteś fanem bagietek i grzanek czosnkowych, przepis na rwany chlebek cię nie rozczaruje. Ciasto przygotujesz w tradycyjny sposób ze świeżych drożdży, mąki i mleka. Jednak żeby chlebek nabrał charakteru, potrzebne jest masełko czosnkowe. Posmaruj nim rozwałkowane kawałki ciasta i złóż w harmonijkę, a chlebek będzie wyglądać oryginalnie i zachęcać do odrywania kawałków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekwipunek z chleba - jak wyciągnięty z gry Minecraft

Jak zrobić masło czosnkowe do chlebka?

Masz w domu malakser? Wystarczy, że wrzucisz do pojemnika kilka ząbków czosnku, natkę pietruszki i miękkie masło. Kilka sekund blendowania i aromatyczne masło czosnkowe jest już gotowe. Możesz też wymieszać drewnianą łyżką miękkie masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno posiekaną natką. Do środka możesz dodać także inne zioła, takie jak tymianek, koperek, bazylia lub oregano.

Przepis na odrywany chlebek czosnkowy

Do pieczenia przygotuj prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 12 × 25 cm.

Składniki:

  • 20 g drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • 110 g miękkiego masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 50 g startego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Zrób rozczyn, mieszając w misce 20 g drożdży, 150 ml ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10–15 minut.
  2. Dodaj pozostałą mąkę, szczyptę soli, a także 60 g roztopionego i przestudzonego masła. Wyrób elastyczne ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno dwukrotnie zwiększyć objętość).
  3. Pozostałe miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i parmezanem.
  4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę i rozwałkuj na w miarę cienki placek. Pokrój wzdłuż krótszego boku na paski o grubości ok. 6–7 cm. Każdy posmaruj przygotowanym masłem czosnkowym.
  5. Składaj paski w harmonijkę i układaj obok siebie w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Chlebek piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione