Gdy przychodzą goście, zawsze robię te pyszne grzanki. Ze wszystkimi sałatkami smakują wybornie
Często kupujemy takie gotowe bagietki w marketach. Jednak o wiele zdrowiej i taniej jest przygotować je samodzielnie. Nie ma lepszego dodatku do sałatki od domowych grzanek czosnkowych. Zrobisz je dosłownie w 15 minut.
Bagietki czosnkowe lub ziołowe ze sklepu często zawierają konserwanty, środki spulchniające czy substancje wzmacniające smak, których zupełnie nie potrzebujesz, kiedy robisz grzanki w domu. To ty wybierasz bagietkę z dobrej piekarni, dodajesz prawdziwe masło, świeży czosnek i ulubione zioła. Jeśli chcesz, możesz wcześniej upiec czosnek, a będzie nieco słodszy i bardziej aromatyczny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie
Masło do grzanek z pieczonym czosnkiem
Pieczony czosnek ma delikatniejszy smak niż surowy. Znikają ostre, drażniące nuty, a czosnek staje się bardziej słodkawy i kremowy, co idealnie komponuje się w zestawieniu z prawdziwym masłem.
Jak upiec czosnek? Wystarczy odciąć wierzch główki w taki sposób, aby pojawiły się ząbki. Następnie skrop czosnek oliwą i owiń folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30–40 minut, aż ząbki staną się miękkie i lekko złociste. Upieczony czosnek z łatwością wyciśniesz z łupiny.
Teraz wystarczy już tylko wymieszać z nim masło. Taki dodatek sprawdzi się nie tylko do grzanek, ale także do pieczonej lub smażonej ryby. Masło czosnkowe możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni, a w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy.
Jak zrobić domowe bagietki czosnkowe?
Do grzanek wybierz ulubione zioła – może być oregano, bazylia, tymianek lub natka pietruszki.
Składniki:
- 1 bagietka lub dwie półbagietki,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
- Bagietkę przekrój wzdłuż.
- Miękkie masło wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Obydwie połówki bagietki posmaruj masłem i posyp ziołami prowansalskimi. Ułóż na kratce z piekarnika na papierze do pieczenia. Zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu pokrój na mniejsze kawałki.