Gdy przychodzą goście, zawsze robię te pyszne grzanki. Ze wszystkimi sałatkami smakują wybornie

Często kupujemy takie gotowe bagietki w marketach. Jednak o wiele zdrowiej i taniej jest przygotować je samodzielnie. Nie ma lepszego dodatku do sałatki od domowych grzanek czosnkowych. Zrobisz je dosłownie w 15 minut.

Grzanki czosnkowe z półbagietkiGrzanki czosnkowe z półbagietki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ruslan Mitin
Anna Galuhn

Bagietki czosnkowe lub ziołowe ze sklepu często zawierają konserwanty, środki spulchniające czy substancje wzmacniające smak, których zupełnie nie potrzebujesz, kiedy robisz grzanki w domu. To ty wybierasz bagietkę z dobrej piekarni, dodajesz prawdziwe masło, świeży czosnek i ulubione zioła. Jeśli chcesz, możesz wcześniej upiec czosnek, a będzie nieco słodszy i bardziej aromatyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie

Masło do grzanek z pieczonym czosnkiem

Pieczony czosnek ma delikatniejszy smak niż surowy. Znikają ostre, drażniące nuty, a czosnek staje się bardziej słodkawy i kremowy, co idealnie komponuje się w zestawieniu z prawdziwym masłem.

Jak upiec czosnek? Wystarczy odciąć wierzch główki w taki sposób, aby pojawiły się ząbki. Następnie skrop czosnek oliwą i owiń folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30–40 minut, aż ząbki staną się miękkie i lekko złociste. Upieczony czosnek z łatwością wyciśniesz z łupiny.

Teraz wystarczy już tylko wymieszać z nim masło. Taki dodatek sprawdzi się nie tylko do grzanek, ale także do pieczonej lub smażonej ryby. Masło czosnkowe możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni, a w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy.

Jak zrobić domowe bagietki czosnkowe?

Do grzanek wybierz ulubione zioła – może być oregano, bazylia, tymianek lub natka pietruszki.

Składniki:

  • 1 bagietka lub dwie półbagietki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę przekrój wzdłuż.
  2. Miękkie masło wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  3. Obydwie połówki bagietki posmaruj masłem i posyp ziołami prowansalskimi. Ułóż na kratce z piekarnika na papierze do pieczenia. Zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Po upieczeniu pokrój na mniejsze kawałki.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba