Greckie grzanki z czerstwego chleba. W tawernach to pozycja obowiązkowa

Włosi zajadają się bruschettą, ale Grecy nie pozostają w tyle i serwują swoją wersję grzanki. To świetny przepis na lekką przekąskę z wykorzystaniem chleba, który zalega w kuchni.

Greckie grzanki z pomidoramiGreckie grzanki z pomidorami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Dakos to przystawka, która szczególną popularnością na Krecie. Znaleźć ją można niemal w każdej tawernie, ale nazwanie jej bruschettą niejednemu Grekowi podniesie ciśnienie. Bazą jest twardy chleb paximadi, który powstaje najczęściej z jęczmienia lub pszenicy, nawilżony oliwą z oliwek. Do tego porcja pomidora, obowiązkowo ser feta i nieco przypraw. Dakos to pochwała prostoty i pyszny dowód na to, że nie potrzeba skomplikowanych przepisów, by oczarować smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Greckie dakos z serem feta

Chrupiące grzanki dodatkowo wzbogaca się o pokrojone drobno pomidory, co od razu nasuwa skojarzenie z włoską bruschettą. W tradycyjnej wersji do przygotowania dakos używa się Krecie, w oryginalnych przepisach, do dakos używa się sera mizithra. Jest biały, lekki i słony, przypominający w konsystencji twaróg. W domowej odsłonie tego dania możesz sięgnąć po fetę, która jest o wiele bardziej dostępna.

Chrupiące dakos z pomidorami
Chrupiące dakos z pomidorami © Licencjodawca

W kreteńskim dakos nie może zabraknąć również suszonego oregano. To jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni greckiej, która świetnie podkręca smak warzyw i sera. To danie to idealny przykład prostej, ale pysznej kuchni śródziemnomorskiej, bazującej na świeżych, lokalnych składnikach.

Składniki:

  • 2 jęczmienne sucharki lub grube kromki chleba,
  • 3 pomidory,
  • 100 g sera feta,
  • 1 nieduża cebula,
  • 50 g czarnych oliwek,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz i oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Chleb podpiecz na suche patelni, sucharki namocz w odrobinie wody, by zmiękły.
  2. Pomidory sparz i obierz.
  3. Dwa z nich zetrzyj na tarce i odłóż na sitko, by pozbyć się nadmiaru soku.
  4. Trzeci pomidor pokrój w drobną kostkę i połącz z drobno posiekaną cebulą.
  5. Na kromkach ułóż starte pomidory i pokrojoną cebulkę z pomidorami.
  6. Dodaj pokruszony ser feta, skropl oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.

Dakos podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz dodatkowo wzbogacić je o czarne oliwki i kapary. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza