Greckie grzanki z czerstwego chleba. W tawernach to pozycja obowiązkowa

Włosi zajadają się bruschettą, ale Grecy nie pozostają w tyle i serwują swoją wersję grzanki. To świetny przepis na lekką przekąskę z wykorzystaniem chleba, który zalega w kuchni.

Greckie grzanki z pomidoramiGreckie grzanki z pomidorami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dakos to przystawka, która szczególną popularnością na Krecie. Znaleźć ją można niemal w każdej tawernie, ale nazwanie jej bruschettą niejednemu Grekowi podniesie ciśnienie. Bazą jest twardy chleb paximadi, który powstaje najczęściej z jęczmienia lub pszenicy, nawilżony oliwą z oliwek. Do tego porcja pomidora, obowiązkowo ser feta i nieco przypraw. Dakos to pochwała prostoty i pyszny dowód na to, że nie potrzeba skomplikowanych przepisów, by oczarować smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Greckie dakos z serem feta

Chrupiące grzanki dodatkowo wzbogaca się o pokrojone drobno pomidory, co od razu nasuwa skojarzenie z włoską bruschettą. W tradycyjnej wersji do przygotowania dakos używa się Krecie, w oryginalnych przepisach, do dakos używa się sera mizithra. Jest biały, lekki i słony, przypominający w konsystencji twaróg. W domowej odsłonie tego dania możesz sięgnąć po fetę, która jest o wiele bardziej dostępna.

Chrupiące dakos z pomidorami
Chrupiące dakos z pomidorami © Licencjodawca

W kreteńskim dakos nie może zabraknąć również suszonego oregano. To jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni greckiej, która świetnie podkręca smak warzyw i sera. To danie to idealny przykład prostej, ale pysznej kuchni śródziemnomorskiej, bazującej na świeżych, lokalnych składnikach.

Składniki:

  • 2 jęczmienne sucharki lub grube kromki chleba,
  • 3 pomidory,
  • 100 g sera feta,
  • 1 nieduża cebula,
  • 50 g czarnych oliwek,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz i oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Chleb podpiecz na suche patelni, sucharki namocz w odrobinie wody, by zmiękły.
  2. Pomidory sparz i obierz.
  3. Dwa z nich zetrzyj na tarce i odłóż na sitko, by pozbyć się nadmiaru soku.
  4. Trzeci pomidor pokrój w drobną kostkę i połącz z drobno posiekaną cebulą.
  5. Na kromkach ułóż starte pomidory i pokrojoną cebulkę z pomidorami.
  6. Dodaj pokruszony ser feta, skropl oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.

Dakos podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz dodatkowo wzbogacić je o czarne oliwki i kapary. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa