Greckie grzanki z czerstwego chleba. W tawernach to pozycja obowiązkowa
Włosi zajadają się bruschettą, ale Grecy nie pozostają w tyle i serwują swoją wersję grzanki. To świetny przepis na lekką przekąskę z wykorzystaniem chleba, który zalega w kuchni.
Dakos to przystawka, która szczególną popularnością na Krecie. Znaleźć ją można niemal w każdej tawernie, ale nazwanie jej bruschettą niejednemu Grekowi podniesie ciśnienie. Bazą jest twardy chleb paximadi, który powstaje najczęściej z jęczmienia lub pszenicy, nawilżony oliwą z oliwek. Do tego porcja pomidora, obowiązkowo ser feta i nieco przypraw. Dakos to pochwała prostoty i pyszny dowód na to, że nie potrzeba skomplikowanych przepisów, by oczarować smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Greckie dakos z serem feta
Chrupiące grzanki dodatkowo wzbogaca się o pokrojone drobno pomidory, co od razu nasuwa skojarzenie z włoską bruschettą. W tradycyjnej wersji do przygotowania dakos używa się Krecie, w oryginalnych przepisach, do dakos używa się sera mizithra. Jest biały, lekki i słony, przypominający w konsystencji twaróg. W domowej odsłonie tego dania możesz sięgnąć po fetę, która jest o wiele bardziej dostępna.
W kreteńskim dakos nie może zabraknąć również suszonego oregano. To jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni greckiej, która świetnie podkręca smak warzyw i sera. To danie to idealny przykład prostej, ale pysznej kuchni śródziemnomorskiej, bazującej na świeżych, lokalnych składnikach.
Składniki:
- 2 jęczmienne sucharki lub grube kromki chleba,
- 3 pomidory,
- 100 g sera feta,
- 1 nieduża cebula,
- 50 g czarnych oliwek,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz i oregano do smaku.
Sposób przygotowania:
- Chleb podpiecz na suche patelni, sucharki namocz w odrobinie wody, by zmiękły.
- Pomidory sparz i obierz.
- Dwa z nich zetrzyj na tarce i odłóż na sitko, by pozbyć się nadmiaru soku.
- Trzeci pomidor pokrój w drobną kostkę i połącz z drobno posiekaną cebulą.
- Na kromkach ułóż starte pomidory i pokrojoną cebulkę z pomidorami.
- Dodaj pokruszony ser feta, skropl oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
Dakos podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz dodatkowo wzbogacić je o czarne oliwki i kapary. Smacznego!