Na Bałkanach się zajadają. Grecka może się schować
Chociaż wśród warzywnych sałatek z dodatkiem sera prym wiedzie grecka, to po piętach depcze jej mocna konkurencja. Ten przysmak znajdziesz w niemal każdej bałkańskiej restauracji.
Szopska sałatka to jedna z kulinarnych wizytówek kuchni bałkańskiej. Zajadać się nią można w Czarnogórze i Chorwacji, skusić się podczas wakacji w Bułgarii czy spróbować w Serbii i Słowenii. To proste połączenie składników zaskakuje smakiem. Zdecydowanie warto postawić na taki dodatek i zaskoczyć bliskich pyszną sałatką szopską.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały
Sałatka szopska
Nazwa sałatki pochodzi od Szopów, grupy etnicznej zamieszkującej okolice Sofii i zachodnią Bułgarię. Jest jednak popularna również w innych krajach bałkańskich. Nic w tym dziwnego, bo świetnie pasuje do pieczonych i grillowanych mięs, których nie brakuje w tej części Europy. Jej bazą są świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórki, czerwona papryka i cebula. Sekretnym składnikiem jest z kolei starty owczy ser szopski, charakterystyczny dla Bałkanów. To solankowy ser przypominający nieco fetę. Jest jednak bardziej kremowy i miękki.
Ser szopski znaleźć można w trakcie tematycznych tygodni lub w dużych supermarketach. Jeśli jednak nie uda ci się go znaleźć, zastąp go greckim serem feta. W Bułgarii często papryka jest pieczona na ogniu, lub w piekarniku. Po upieczeniu jest obierana ze skóry, i dopiero wtedy dodawana do sałatki. Możesz jednak wykorzystać świeżą, chrupiącą paprykę.
Składniki:
- 4 dojrzałe pomidory,
- 2 ogórki gruntowe,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 200 g sera szopskiego (lub fety),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pomidory oraz ogórki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Sałatka szopska nie musi być drobno krojona.
- Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, cebulę zamień w cienkie półplasterku.
- Wszystkie warzywa wrzuć do miski.
- Dodaj oliwę, sól, pieprz oraz kilka kropli octu winnego lub soku z cytryny i wymieszaj.
- Ser szopski pokrusz i posyp warzywa.
- Na koniec udekoruj całość natką pietruszki.
- Wstaw do lodówki na pół godziny, aby sałatka się schłodziła.
Do szopskiej sałatki możesz dorzucić również kilka pokrojonych czarnych oliwek, jeśli jesteś fanem ich smaku. To pyszna przystawka i dodatek do mięs, który zachwyci wszystkich miłośników grillowania. Smacznego!