Na Bałkanach się zajadają. Grecka może się schować

Chociaż wśród warzywnych sałatek z dodatkiem sera prym wiedzie grecka, to po piętach depcze jej mocna konkurencja. Ten przysmak znajdziesz w niemal każdej bałkańskiej restauracji.

Sałatka szopskaSałatka szopska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MariaChavdarovaMavrona
Ewa Malinowska

Szopska sałatka to jedna z kulinarnych wizytówek kuchni bałkańskiej. Zajadać się nią można w Czarnogórze i Chorwacji, skusić się podczas wakacji w Bułgarii czy spróbować w Serbii i Słowenii. To proste połączenie składników zaskakuje smakiem. Zdecydowanie warto postawić na taki dodatek i zaskoczyć bliskich pyszną sałatką szopską.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały

Sałatka szopska

Nazwa sałatki pochodzi od Szopów, grupy etnicznej zamieszkującej okolice Sofii i zachodnią Bułgarię. Jest jednak popularna również w innych krajach bałkańskich. Nic w tym dziwnego, bo świetnie pasuje do pieczonych i grillowanych mięs, których nie brakuje w tej części Europy. Jej bazą są świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórki, czerwona papryka i cebula. Sekretnym składnikiem jest z kolei starty owczy ser szopski, charakterystyczny dla Bałkanów. To solankowy ser przypominający nieco fetę. Jest jednak bardziej kremowy i miękki.

Sałatka szopska
Sałatka szopska © Adobe Stock | Bozena Pisarska

Ser szopski znaleźć można w trakcie tematycznych tygodni lub w dużych supermarketach. Jeśli jednak nie uda ci się go znaleźć, zastąp go greckim serem feta. W Bułgarii często papryka jest pieczona na ogniu, lub w piekarniku. Po upieczeniu jest obierana ze skóry, i dopiero wtedy dodawana do sałatki. Możesz jednak wykorzystać świeżą, chrupiącą paprykę.

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 200 g sera szopskiego (lub fety),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory oraz ogórki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Sałatka szopska nie musi być drobno krojona.
  2. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, cebulę zamień w cienkie półplasterku.
  3. Wszystkie warzywa wrzuć do miski.
  4. Dodaj oliwę, sól, pieprz oraz kilka kropli octu winnego lub soku z cytryny i wymieszaj.
  5. Ser szopski pokrusz i posyp warzywa.
  6. Na koniec udekoruj całość natką pietruszki.
  7. Wstaw do lodówki na pół godziny, aby sałatka się schłodziła.

Do szopskiej sałatki możesz dorzucić również kilka pokrojonych czarnych oliwek, jeśli jesteś fanem ich smaku. To pyszna przystawka i dodatek do mięs, który zachwyci wszystkich miłośników grillowania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze