Na Bałkanach się zajadają. Grecka może się schować

Chociaż wśród warzywnych sałatek z dodatkiem sera prym wiedzie grecka, to po piętach depcze jej mocna konkurencja. Ten przysmak znajdziesz w niemal każdej bałkańskiej restauracji.

Sałatka szopskaSałatka szopska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MariaChavdarovaMavrona
Ewa Malinowska

Szopska sałatka to jedna z kulinarnych wizytówek kuchni bałkańskiej. Zajadać się nią można w Czarnogórze i Chorwacji, skusić się podczas wakacji w Bułgarii czy spróbować w Serbii i Słowenii. To proste połączenie składników zaskakuje smakiem. Zdecydowanie warto postawić na taki dodatek i zaskoczyć bliskich pyszną sałatką szopską.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały

Sałatka szopska

Nazwa sałatki pochodzi od Szopów, grupy etnicznej zamieszkującej okolice Sofii i zachodnią Bułgarię. Jest jednak popularna również w innych krajach bałkańskich. Nic w tym dziwnego, bo świetnie pasuje do pieczonych i grillowanych mięs, których nie brakuje w tej części Europy. Jej bazą są świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórki, czerwona papryka i cebula. Sekretnym składnikiem jest z kolei starty owczy ser szopski, charakterystyczny dla Bałkanów. To solankowy ser przypominający nieco fetę. Jest jednak bardziej kremowy i miękki.

Sałatka szopska
Sałatka szopska © Adobe Stock | Bozena Pisarska

Ser szopski znaleźć można w trakcie tematycznych tygodni lub w dużych supermarketach. Jeśli jednak nie uda ci się go znaleźć, zastąp go greckim serem feta. W Bułgarii często papryka jest pieczona na ogniu, lub w piekarniku. Po upieczeniu jest obierana ze skóry, i dopiero wtedy dodawana do sałatki. Możesz jednak wykorzystać świeżą, chrupiącą paprykę.

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 200 g sera szopskiego (lub fety),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory oraz ogórki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Sałatka szopska nie musi być drobno krojona.
  2. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, cebulę zamień w cienkie półplasterku.
  3. Wszystkie warzywa wrzuć do miski.
  4. Dodaj oliwę, sól, pieprz oraz kilka kropli octu winnego lub soku z cytryny i wymieszaj.
  5. Ser szopski pokrusz i posyp warzywa.
  6. Na koniec udekoruj całość natką pietruszki.
  7. Wstaw do lodówki na pół godziny, aby sałatka się schłodziła.

Do szopskiej sałatki możesz dorzucić również kilka pokrojonych czarnych oliwek, jeśli jesteś fanem ich smaku. To pyszna przystawka i dodatek do mięs, który zachwyci wszystkich miłośników grillowania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯