Zamiast kiełbasy czy karkówki kładę na grill chorwackie cevapcici. Przepis przywiozłam z urlopu

Cevapcici to smak wakacji na Bałkanach. Grillowane mięso pełne smaku i soczystości, skąpane w aromatycznych i mocno ziołowych sosach, nie ma sobie równych. Namiastkę urlopu możesz mieć we własnej kuchni, bo przepis na cevapcici jest banalnie prosty.

Cevapcici to smak wakacji Cevapcici to smak wakacji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cevapcici (a także ciewapczici lub cievapi) nie jest tak naprawdę chorwackim daniem, jednak akurat w tym kraju przyjęło się na tyle dobrze, że można się natknąć na nie dosłownie wszędzie. W sumie całe Bałkany serwują cevapcici, ale pod różnymi nazwami. Zjemy je w Bośni i Hercegowinie oraz Serbii, Czarnogórze, Słowenii, w Albanii, Macedonii, Bułgarii i Rumunii. Potrawa ta jest pochodną tureckiego kebabu. Sugeruje to również nazwa - "ćevap" pochodzi od tureckiego słowa "kebab".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Czym jest cevapcici?

To grillowanie danie z mięsa siekanego bądź mielonego formowane zwykle w podłużne kotlety i nadziewane na szaszłyk. Podaje się je z siekaną cebulą, kwaśną śmietaną, ajvarem, serem feta, mieloną czerwoną papryką i solą. Podobno najlepsze cevapcici sprzedają w Bośni i Hercegowinie, konkretniej w Sarajewie i Banjaluce, gdzie grillowane mięso ląduje na gorącym chlebku (lepinii). Natomiast w chorwackiej Dalmacji cevapcici podawane jest na picie lub nawet z frytkami.

Z jakiego mięsa jest cevapcici? Cevapcici bośniackie przyrządza się z dwóch rodzajów mięsa wołowego, natomiast serbskie czy chorwackie z wołowiny, jagnięciny lub wieprzowiny (a także mieszanki). Mielone mięso doprawić można solą i pieprzem cytrynowym, kolendrą, papryką mieloną, czosnkiem i świeżymi ziołami. Do masy mięsnej można dodać odrobinę sody oczyszczonej rozpuszczonej w soku z cytryny. Dzięki temu cevapcici nabiorą delikatności.

Przepis na cevapcici jest bardzo prosty
Przepis na cevapcici jest bardzo prosty © Pixabay

Jak się robi cevapcici? Przepis

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wołowego,
  • 100 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz cytrynowy,
  • kolendra, papryka mielona słodka i ostra.

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone wymieszaj i dopraw solą. Wyrób je dokładnie i odstaw do lodówki na noc.
  2. Po tym czasie dopraw mięso pieprzem cytrynowym, papryką mieloną i kolendrą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę (możesz też dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej wymieszanej z kilkoma kroplami soku z cytryny).
  3. Mięsną masę uformuj w dziesięciocentymetrowe wałeczki.
  4. Mięso nadziej na szaszłyki i grilluj z każdej strony ok. 5 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥