WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Zamiast kiełbasy czy karkówki kładę na grill chorwackie cevapcici. Przepis przywiozłam z urlopu

Cevapcici to smak wakacji na Bałkanach. Grillowane mięso pełne smaku i soczystości, skąpane w aromatycznych i mocno ziołowych sosach, nie ma sobie równych. Namiastkę urlopu możesz mieć we własnej kuchni, bo przepis na cevapcici jest banalnie prosty.

Cevapcici to smak wakacji Cevapcici to smak wakacji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cevapcici (a także ciewapczici lub cievapi) nie jest tak naprawdę chorwackim daniem, jednak akurat w tym kraju przyjęło się na tyle dobrze, że można się natknąć na nie dosłownie wszędzie. W sumie całe Bałkany serwują cevapcici, ale pod różnymi nazwami. Zjemy je w Bośni i Hercegowinie oraz Serbii, Czarnogórze, Słowenii, w Albanii, Macedonii, Bułgarii i Rumunii. Potrawa ta jest pochodną tureckiego kebabu. Sugeruje to również nazwa - "ćevap" pochodzi od tureckiego słowa "kebab".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Czym jest cevapcici?

To grillowanie danie z mięsa siekanego bądź mielonego formowane zwykle w podłużne kotlety i nadziewane na szaszłyk. Podaje się je z siekaną cebulą, kwaśną śmietaną, ajvarem, serem feta, mieloną czerwoną papryką i solą. Podobno najlepsze cevapcici sprzedają w Bośni i Hercegowinie, konkretniej w Sarajewie i Banjaluce, gdzie grillowane mięso ląduje na gorącym chlebku (lepinii). Natomiast w chorwackiej Dalmacji cevapcici podawane jest na picie lub nawet z frytkami.

Z jakiego mięsa jest cevapcici? Cevapcici bośniackie przyrządza się z dwóch rodzajów mięsa wołowego, natomiast serbskie czy chorwackie z wołowiny, jagnięciny lub wieprzowiny (a także mieszanki). Mielone mięso doprawić można solą i pieprzem cytrynowym, kolendrą, papryką mieloną, czosnkiem i świeżymi ziołami. Do masy mięsnej można dodać odrobinę sody oczyszczonej rozpuszczonej w soku z cytryny. Dzięki temu cevapcici nabiorą delikatności.

Przepis na cevapcici jest bardzo prosty
Przepis na cevapcici jest bardzo prosty © Pixabay

Jak się robi cevapcici? Przepis

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wołowego,
  • 100 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz cytrynowy,
  • kolendra, papryka mielona słodka i ostra.

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone wymieszaj i dopraw solą. Wyrób je dokładnie i odstaw do lodówki na noc.
  2. Po tym czasie dopraw mięso pieprzem cytrynowym, papryką mieloną i kolendrą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę (możesz też dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej wymieszanej z kilkoma kroplami soku z cytryny).
  3. Mięsną masę uformuj w dziesięciocentymetrowe wałeczki.
  4. Mięso nadziej na szaszłyki i grilluj z każdej strony ok. 5 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki