Zamiast kiełbasy czy karkówki kładę na grill chorwackie cevapcici. Przepis przywiozłam z urlopu

Cevapcici to smak wakacji na Bałkanach. Grillowane mięso pełne smaku i soczystości, skąpane w aromatycznych i mocno ziołowych sosach, nie ma sobie równych. Namiastkę urlopu możesz mieć we własnej kuchni, bo przepis na cevapcici jest banalnie prosty.

Cevapcici to smak wakacji Cevapcici to smak wakacji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cevapcici (a także ciewapczici lub cievapi) nie jest tak naprawdę chorwackim daniem, jednak akurat w tym kraju przyjęło się na tyle dobrze, że można się natknąć na nie dosłownie wszędzie. W sumie całe Bałkany serwują cevapcici, ale pod różnymi nazwami. Zjemy je w Bośni i Hercegowinie oraz Serbii, Czarnogórze, Słowenii, w Albanii, Macedonii, Bułgarii i Rumunii. Potrawa ta jest pochodną tureckiego kebabu. Sugeruje to również nazwa - "ćevap" pochodzi od tureckiego słowa "kebab".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowego burgera serwuję w maślanych bułeczkach. Wszyscy się nim zachwycają

Czym jest cevapcici?

To grillowanie danie z mięsa siekanego bądź mielonego formowane zwykle w podłużne kotlety i nadziewane na szaszłyk. Podaje się je z siekaną cebulą, kwaśną śmietaną, ajvarem, serem feta, mieloną czerwoną papryką i solą. Podobno najlepsze cevapcici sprzedają w Bośni i Hercegowinie, konkretniej w Sarajewie i Banjaluce, gdzie grillowane mięso ląduje na gorącym chlebku (lepinii). Natomiast w chorwackiej Dalmacji cevapcici podawane jest na picie lub nawet z frytkami.

Z jakiego mięsa jest cevapcici? Cevapcici bośniackie przyrządza się z dwóch rodzajów mięsa wołowego, natomiast serbskie czy chorwackie z wołowiny, jagnięciny lub wieprzowiny (a także mieszanki). Mielone mięso doprawić można solą i pieprzem cytrynowym, kolendrą, papryką mieloną, czosnkiem i świeżymi ziołami. Do masy mięsnej można dodać odrobinę sody oczyszczonej rozpuszczonej w soku z cytryny. Dzięki temu cevapcici nabiorą delikatności.

Przepis na cevapcici jest bardzo prosty
Przepis na cevapcici jest bardzo prosty © Pixabay

Jak się robi cevapcici? Przepis

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wołowego,
  • 100 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz cytrynowy,
  • kolendra, papryka mielona słodka i ostra.

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone wymieszaj i dopraw solą. Wyrób je dokładnie i odstaw do lodówki na noc.
  2. Po tym czasie dopraw mięso pieprzem cytrynowym, papryką mieloną i kolendrą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę (możesz też dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej wymieszanej z kilkoma kroplami soku z cytryny).
  3. Mięsną masę uformuj w dziesięciocentymetrowe wałeczki.
  4. Mięso nadziej na szaszłyki i grilluj z każdej strony ok. 5 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej