Zamiast kiełbasy czy karkówki kładę na grill chorwackie cevapcici. Przepis przywiozłam z urlopu
Cevapcici to smak wakacji na Bałkanach. Grillowane mięso pełne smaku i soczystości, skąpane w aromatycznych i mocno ziołowych sosach, nie ma sobie równych. Namiastkę urlopu możesz mieć we własnej kuchni, bo przepis na cevapcici jest banalnie prosty.
14.06.2024 | aktual.: 17.06.2024 11:49
Cevapcici (a także ciewapczici lub cievapi) nie jest tak naprawdę chorwackim daniem, jednak akurat w tym kraju przyjęło się na tyle dobrze, że można się natknąć na nie dosłownie wszędzie. W sumie całe Bałkany serwują cevapcici, ale pod różnymi nazwami. Zjemy je w Bośni i Hercegowinie oraz Serbii, Czarnogórze, Słowenii, w Albanii, Macedonii, Bułgarii i Rumunii. Potrawa ta jest pochodną tureckiego kebabu. Sugeruje to również nazwa - "ćevap" pochodzi od tureckiego słowa "kebab".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest cevapcici?
To grillowanie danie z mięsa siekanego bądź mielonego formowane zwykle w podłużne kotlety i nadziewane na szaszłyk. Podaje się je z siekaną cebulą, kwaśną śmietaną, ajvarem, serem feta, mieloną czerwoną papryką i solą. Podobno najlepsze cevapcici sprzedają w Bośni i Hercegowinie, konkretniej w Sarajewie i Banjaluce, gdzie grillowane mięso ląduje na gorącym chlebku (lepinii). Natomiast w chorwackiej Dalmacji cevapcici podawane jest na picie lub nawet z frytkami.
Z jakiego mięsa jest cevapcici? Cevapcici bośniackie przyrządza się z dwóch rodzajów mięsa wołowego, natomiast serbskie czy chorwackie z wołowiny, jagnięciny lub wieprzowiny (a także mieszanki). Mielone mięso doprawić można solą i pieprzem cytrynowym, kolendrą, papryką mieloną, czosnkiem i świeżymi ziołami. Do masy mięsnej można dodać odrobinę sody oczyszczonej rozpuszczonej w soku z cytryny. Dzięki temu cevapcici nabiorą delikatności.
Zobacz także
Jak się robi cevapcici? Przepis
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wołowego,
- 100 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz cytrynowy,
- kolendra, papryka mielona słodka i ostra.
Przygotowanie:
- Mięso mielone wymieszaj i dopraw solą. Wyrób je dokładnie i odstaw do lodówki na noc.
- Po tym czasie dopraw mięso pieprzem cytrynowym, papryką mieloną i kolendrą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę (możesz też dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej wymieszanej z kilkoma kroplami soku z cytryny).
- Mięsną masę uformuj w dziesięciocentymetrowe wałeczki.
- Mięso nadziej na szaszłyki i grilluj z każdej strony ok. 5 minut.