Tak zrobiony kurczak dosłownie rozpływa się w ustach. Zanurz mięso w jogurcie i rzuć na ruszt

Historia tego pysznego dania rozpoczęła się prawdopodobnie już w starożytności, w obozach przemierzających Persję koczowników, którzy żywili się  m.in. opiekanym nad ogniskiem mięsem, nadziewanym na cienkie szpikulce. Początkowo była to przede wszystkim baranina i jagnięcina, jednak z czasem na terenie dzisiejszego Iranu upowszechnił się również drób, stając się bazą jednego najpopularniejszych tutejszych dań, czyli jujeh kebab.  

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Katarzyna Gileta

Pierwszy udokumentowany przepis na ten specjał pochodzi z XVI wieku, z dzieła zatytułowanego „Nimmatnama”, co można przetłumaczyć, jako „Księga rozkoszy”. Jujeh kebab to bez wątpienia rozkosz dla podniebienia. Potrawa występuje w dwóch podstawowych wersjach, bazą pierwszej jest mięso z kością (zazwyczaj skrzydełka z kurczaka), drugiej – bez kości (pierś, obrane udka). Przed grillowaniem musi zostać zamarynowane, a obowiązkowym składnikiem marynaty jest szafran.

Irańczycy jadają jujeh kebab z ryżem, również aromatyzowanym szafranem albo chlebkiem lawasz wypiekanym z mąki, wody i soli. Częstym dodatkiem do mięsa są grillowane warzywa, pomidory lub papryka, a także… świeże cytryny.

Mięso kurczaka – wartości odżywcze

Bazą jujeh kebab jest oczywiście mięso, świetnie sprawdzi się popularna w Polsce pierś drobiowa. Warto kupować mięso z kurczaków żywionych tylko naturalną karmą i niefaszerowanych antybiotykami. Będzie wówczas nie tylko smaczne, ale również odżywczo wartościowe.

Pamiętajmy, że drób, w porównaniu do wołowiny czy wieprzowiny, wyróżnia się korzystniejszym stosunkiem kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych. Jest dość bogaty w witaminy z grupy B: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), pirydoksynę (B6) oraz kobalaminę (B12), odgrywające dużą rolę w budowie i regeneracji tkanek oraz w  prawidłowym funkcjonowaniu  systemu nerwowego.

Obrazek
Pyszności - Fot. Getty Images

W mięsie kurczaka znajduje się sporo kwasu pantotenowego oraz witamin A, D i E. Drób stanowi również źródło łatwo przyswajalnego żelaza, sodu, potasu, wapnia, magnezu, fosforu i chloru. Dostarcza dużo białka oraz cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, wzmacniających odporność organizmu i hamujących rozwój wielu chorób.

Na uwagę zasługuje jeszcze inny składnik jujeh kebab, czyli szafran. Słupki z kwiatów tej rośliny zbiera się ręcznie, następnie suszy i sprzedaje jako przyprawę. Do uzyskania kilograma potrzeba nawet 170 000 kwiatów, dlatego od wieków szafran uchodzi za najdroższy surowiec roślinny na świecie.

Szafran charakteryzuje się jaskrawopomarańczowym kolorem, silnym aromatem i lekko gorzkim smakiem. Pobudza apetyt i wspomaga trawienie. Jest skutecznym środkiem rozkurczowym, przeciwgorączkowym oraz napotnym. Przyprawa reguluje także ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia.

Spożywanie szafranu może zwiększać stężenie serotoniny i dopaminy, czyli neuroprzekaźników zwanych popularnie „hormonami szczęścia”, ponieważ ich odpowiedni poziom wpływa na samopoczucie i pozwala uporać się ze stanami depresyjnymi, lękami czy nadmiernym napięciem nerwowym.

Przepis na jujeh kebab

Zaczynamy od namoczenia szafranu (pół łyżeczki nitek lub proszku) w ciepłej wodzie, co sprawi, że przyprawa w pełni uwolni niepowtarzalny aromat. To także dobry sposób na sprawdzenie jej jakości – prawdziwy szafran będzie zabarwiał płyn powoli, podrobiony niemal natychmiast.

Następnie mieszamy go z jogurtem greckim (szklanka), pokrojoną w cienkie plasterki cebulą, oliwą z oliwek (1/3 szklanki), sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny oraz solą (łyżeczka). W takiej marynacie umieszczamy pokrojoną w sporą kostkę pierś z kurczaka (około kilograma). Mieszamy i wkładamy do lodówki, na minimum trzy godziny, a najlepiej całą noc.

Wyjmujemy mięso na kwadrans przed grillowaniem. Nadziewamy na patyki do szaszłyków, które wcześniej moczymy w wodzie (przez około pół godziny), by zabezpieczyć drewno przed spaleniem.

Mięso opiekamy po około 5-6 minut z każdej strony, aż stanie się apetycznie złociste. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy