WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Tak zrobiony kurczak dosłownie rozpływa się w ustach. Zanurz mięso w jogurcie i rzuć na ruszt

Historia tego pysznego dania rozpoczęła się prawdopodobnie już w starożytności, w obozach przemierzających Persję koczowników, którzy żywili się  m.in. opiekanym nad ogniskiem mięsem, nadziewanym na cienkie szpikulce. Początkowo była to przede wszystkim baranina i jagnięcina, jednak z czasem na terenie dzisiejszego Iranu upowszechnił się również drób, stając się bazą jednego najpopularniejszych tutejszych dań, czyli jujeh kebab.  

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Katarzyna Gileta

Pierwszy udokumentowany przepis na ten specjał pochodzi z XVI wieku, z dzieła zatytułowanego „Nimmatnama”, co można przetłumaczyć, jako „Księga rozkoszy”. Jujeh kebab to bez wątpienia rozkosz dla podniebienia. Potrawa występuje w dwóch podstawowych wersjach, bazą pierwszej jest mięso z kością (zazwyczaj skrzydełka z kurczaka), drugiej – bez kości (pierś, obrane udka). Przed grillowaniem musi zostać zamarynowane, a obowiązkowym składnikiem marynaty jest szafran.

Irańczycy jadają jujeh kebab z ryżem, również aromatyzowanym szafranem albo chlebkiem lawasz wypiekanym z mąki, wody i soli. Częstym dodatkiem do mięsa są grillowane warzywa, pomidory lub papryka, a także… świeże cytryny.

Mięso kurczaka – wartości odżywcze

Bazą jujeh kebab jest oczywiście mięso, świetnie sprawdzi się popularna w Polsce pierś drobiowa. Warto kupować mięso z kurczaków żywionych tylko naturalną karmą i niefaszerowanych antybiotykami. Będzie wówczas nie tylko smaczne, ale również odżywczo wartościowe.

Pamiętajmy, że drób, w porównaniu do wołowiny czy wieprzowiny, wyróżnia się korzystniejszym stosunkiem kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych. Jest dość bogaty w witaminy z grupy B: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), pirydoksynę (B6) oraz kobalaminę (B12), odgrywające dużą rolę w budowie i regeneracji tkanek oraz w  prawidłowym funkcjonowaniu  systemu nerwowego.

Obrazek
Pyszności - Fot. Getty Images

W mięsie kurczaka znajduje się sporo kwasu pantotenowego oraz witamin A, D i E. Drób stanowi również źródło łatwo przyswajalnego żelaza, sodu, potasu, wapnia, magnezu, fosforu i chloru. Dostarcza dużo białka oraz cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, wzmacniających odporność organizmu i hamujących rozwój wielu chorób.

Na uwagę zasługuje jeszcze inny składnik jujeh kebab, czyli szafran. Słupki z kwiatów tej rośliny zbiera się ręcznie, następnie suszy i sprzedaje jako przyprawę. Do uzyskania kilograma potrzeba nawet 170 000 kwiatów, dlatego od wieków szafran uchodzi za najdroższy surowiec roślinny na świecie.

Szafran charakteryzuje się jaskrawopomarańczowym kolorem, silnym aromatem i lekko gorzkim smakiem. Pobudza apetyt i wspomaga trawienie. Jest skutecznym środkiem rozkurczowym, przeciwgorączkowym oraz napotnym. Przyprawa reguluje także ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia.

Spożywanie szafranu może zwiększać stężenie serotoniny i dopaminy, czyli neuroprzekaźników zwanych popularnie „hormonami szczęścia”, ponieważ ich odpowiedni poziom wpływa na samopoczucie i pozwala uporać się ze stanami depresyjnymi, lękami czy nadmiernym napięciem nerwowym.

Przepis na jujeh kebab

Zaczynamy od namoczenia szafranu (pół łyżeczki nitek lub proszku) w ciepłej wodzie, co sprawi, że przyprawa w pełni uwolni niepowtarzalny aromat. To także dobry sposób na sprawdzenie jej jakości – prawdziwy szafran będzie zabarwiał płyn powoli, podrobiony niemal natychmiast.

Następnie mieszamy go z jogurtem greckim (szklanka), pokrojoną w cienkie plasterki cebulą, oliwą z oliwek (1/3 szklanki), sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny oraz solą (łyżeczka). W takiej marynacie umieszczamy pokrojoną w sporą kostkę pierś z kurczaka (około kilograma). Mieszamy i wkładamy do lodówki, na minimum trzy godziny, a najlepiej całą noc.

Wyjmujemy mięso na kwadrans przed grillowaniem. Nadziewamy na patyki do szaszłyków, które wcześniej moczymy w wodzie (przez około pół godziny), by zabezpieczyć drewno przed spaleniem.

Mięso opiekamy po około 5-6 minut z każdej strony, aż stanie się apetycznie złociste. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯