Ulubiony przepis mojej babci. Gotowała przez całe lato i schudła bez wyrzeczeń
Szybka, prosta i nieziemsko pyszna warzywna zapiekanka z cukinią w roli głównej zawładnie twoim menu. Świetnie odnajdzie się w jadłospisie osób dbających o linię i pracujących nad zrzuceniem zbędnych kilogramów.
19.09.2023 | aktual.: 19.03.2024 11:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na bazie cukinii przygotować można wiele smacznych, nietuzinkowych dań. Warzywo to świetnie odnajduje się w zarówno jako dodatek, jak i baza wielu potraw. Zupy, placuszki, sałatki to nie wszystko, co można przyrządzić z dodatkiem tego wspaniałego warzywa. Koniecznie wypróbuj przepis na zapiekankę z cukinią w roli głównej. Nie dość, że smakuje obłędnie, to świetnie sprawdzi się jako dietetyczny obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna zapiekana cukinia. Przepis dla dbających o linię
Cukinia, marchew i cebula stanowią bazę pysznej warzywnej zapiekanki. Danie to doskonale sprawdzi się w jadłospisie osób dbających o zdrowe odżywianie oraz chcących zgubić zbędne kilogramy. Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Warzywa stanowią też źródło błonnika wspierającego procesy metaboliczne.
Zastępując ciężkie dania obiadowe tą zapiekanką, ograniczysz spożywanie kalorii, co może pozytywnie wpłynąć na proces odchudzania. Danie można wzbogacić dodatkiem ulubionego sera, np. mozzarelli, a całość spaja mieszanina jajek, śmietany i mąki ryżowej. Dzięki temu ostatniemu składnikowi zapiekankę tę mogą spożywać osoby ograniczające gluten w diecie.
Wegetariańska zapiekanka z cukinią. Przepis
Składniki:
- 3 cukinie,
- oliwa z oliwek,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 150 gramów pomidorków koktajlowych,
- 5 jaj,
- 150 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.,
- 80 gramów mąki ryżowej,
- 150 gramów sera mozzarella,
- słodka papryka mielona,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Cukinię pokrój w plastry o grubości wynoszącej około 0,5 cm.
- Plastry cukinii ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, polej oliwą i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną cukinię piecz w 180 st. C przez 10-15 minut.
- W międzyczasie cebulę pokrój w piórka, a marchewkę w plastry.
- Cebulę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj marchewkę i smaż warzywa, aż zarumienią się. Warzywa dopraw solą i pieprzem.
- Gotową cukinię wyjmij z piekarnika i przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Do cukinii dodaj podsmażoną marchewkę i cebulę.
- Na wierzch zapiekanki wyłóż pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze części.
- 5 jajek rozkłóć z dodatkiem śmietany. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość dokładnie, by nie było grudek. Mieszaninę dopraw solą i pieprzem, a kiedy będzie gotowa, wlej do warzyw, rozprowadzając płyn równomiernie.
- Tak przygotowaną zapiekankę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij zapiekankę i posyp ją tartym serem. Włóż ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 7 minut.