Ulubiony przepis mojej babci. Gotowała przez całe lato i schudła bez wyrzeczeń

Szybka, prosta i nieziemsko pyszna warzywna zapiekanka z cukinią w roli głównej zawładnie twoim menu. Świetnie odnajdzie się w jadłospisie osób dbających o linię i pracujących nad zrzuceniem zbędnych kilogramów.

Zapiekanka z cukinią to idealna propozycja na dietetyczny obiad Zapiekanka z cukinią to idealna propozycja na dietetyczny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na bazie cukinii przygotować można wiele smacznych, nietuzinkowych dań. Warzywo to świetnie odnajduje się w zarówno jako dodatek, jak i baza wielu potraw. Zupy, placuszki, sałatki to nie wszystko, co można przyrządzić z dodatkiem tego wspaniałego warzywa. Koniecznie wypróbuj przepis na zapiekankę z cukinią w roli głównej. Nie dość, że smakuje obłędnie, to świetnie sprawdzi się jako dietetyczny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten przepis pozwoli ci odkryć gołąbki na nowo. Tradycyjny obiad w nowoczesnym wydaniu

Pyszna zapiekana cukinia. Przepis dla dbających o linię

Cukinia, marchew i cebula stanowią bazę pysznej warzywnej zapiekanki. Danie to doskonale sprawdzi się w jadłospisie osób dbających o zdrowe odżywianie oraz chcących zgubić zbędne kilogramy. Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Warzywa stanowią też źródło błonnika wspierającego procesy metaboliczne.

Zastępując ciężkie dania obiadowe tą zapiekanką, ograniczysz spożywanie kalorii, co może pozytywnie wpłynąć na proces odchudzania. Danie można wzbogacić dodatkiem ulubionego sera, np. mozzarelli, a całość spaja mieszanina jajek, śmietany i mąki ryżowej. Dzięki temu ostatniemu składnikowi zapiekankę tę mogą spożywać osoby ograniczające gluten w diecie.

Cukinia to świetny składnik dietetycznych dań
Cukinia to świetny składnik dietetycznych dań © Pixabay

Wegetariańska zapiekanka z cukinią. Przepis

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 150 gramów pomidorków koktajlowych,
  • 5 jaj,
  • 150 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.,
  • 80 gramów mąki ryżowej,
  • 150 gramów sera mozzarella,
  • słodka papryka mielona,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cukinię pokrój w plastry o grubości wynoszącej około 0,5 cm.
  2. Plastry cukinii ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, polej oliwą i dokładnie wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną cukinię piecz w 180 st. C przez 10-15 minut.
  4. W międzyczasie cebulę pokrój w piórka, a marchewkę w plastry.
  5. Cebulę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj marchewkę i smaż warzywa, aż zarumienią się. Warzywa dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotową cukinię wyjmij z piekarnika i przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Do cukinii dodaj podsmażoną marchewkę i cebulę.
  7. Na wierzch zapiekanki wyłóż pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze części.
  8. 5 jajek rozkłóć z dodatkiem śmietany. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość dokładnie, by nie było grudek. Mieszaninę dopraw solą i pieprzem, a kiedy będzie gotowa, wlej do warzyw, rozprowadzając płyn równomiernie.
  9. Tak przygotowaną zapiekankę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
  10. Po tym czasie wyjmij zapiekankę i posyp ją tartym serem. Włóż ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 7 minut.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀