To ciasto dyniowe jest puszyste jak chmurka. Zrobisz je w mgnieniu oka

Szukasz pomysłu na szybkie i sprawdzone ciacho domowej roboty? Wykorzystaj poniższy przepis, a na pewno nie pożałujesz. Znika z talerzy do ostatniego okruszka.

Tak puszystego ciasta jeszcze nie jadłeśTak puszystego ciasta jeszcze nie jadłeś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MSPhotographic

Kocham spędzać czas w kuchni nad domowymi wypiekami. Przy nich nigdy się nie nudzę. Tym bardziej że z każdym sezonem, w moim domu pojawiają się zupełnie nowe składniki. A co za tym idzie, zmienia się też forma domowych wypieków.

I tak też biszkoptowe wypieki z kremem, świeżymi owocami i galaretką zastępuję powoli jesiennymi ciastami w super wydaniu. A skoro już o takich rozwiązaniach mowa, to dzisiaj mam dla ciebie prawdziwą perełkę. To ciasto to prawdziwy sztos. Kiedy je serwuję, znika z talerzy w mig. U ciebie będzie tak samo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą z piekarnika

Wyjątkowe ciasto w sezonowym klimacie

W okresie jesiennym na naszych stołach nie może zabraknąć kultowej szarlotki, ucieranego ciasta ze śliwkami, czy pysznej tarty z kardamonem, przyprawą piernikową karmelizowaną gruszką

To oczywiście nie koniec ciekawych inspiracji, bo ja nie wyobrażam sobie tego okresu również bez pysznej dyni. A tak się składa, że na jej bazie można przygotować całą masę genialnych przepisów. Będą zachwycać nie tylko genialnym smakiem, ale mogą być też ciekawą alternatywą dla klasycznych wypieków. 

Warto również wspomnieć, że sama dynia skrywa w sobie ogromny potencjał. Ma sporo błonnika oraz składników mineralnych z potasem, żelazem i magnezem na czele. Należy wspomnieć tu również o witaminie A, C, E oraz K, które znajdziemy w tym jesiennym warzywie. 

Na bazie dyni przygotujesz całą masę genialnych wypieków
Na bazie dyni przygotujesz całą masę genialnych wypieków © Adobe Stock | Tierney

Przepis na proste ciasto dyniowe

Wiesz już, dlaczego warto, przygotować ciasto na bazie dyni. Jak już wspomniałam wcześniej, dziś chciałabym podzielić się z tobą konkretnym przepisem. Jest on genialny z kilku powodów. Po pierwsze, udaje się za każdym razem. Po drugie, aby zrobić domowy wypiek, potrzebujesz prostych składników. Nie jest to też turbo wymagający przepis. No i mała wisienka na koniec — dyniowe ciacho z poniższej receptury jest mega puszyste. To tak, jakbyś jadł chmurkę.

Składniki:

  • 2 szkl. mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szkl. cukru,
  • 2 szkl. dyniowego purée,
  • ¾ szkl. oleju,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od upieczenia dyni, aby móc przygotować domowe purée. Jeśli masz zapas tego składnika, ten etap przepisu po prostu pomijasz. 
  2. Do osobnej miski przesiej mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Następnie dodaj do niej proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawę do piernika. 
  3. W kolejnej misce zacznij łączyć ze sobą jajka i cukier. Pamiętaj, rób to stopniowo. W efekcie masz uzyskać jasną i pusztą mieszankę
  4. Do tak przygotowanego miksu dodaj następnie w mniejszych porcjach olej oraz ostudzone purée dyniowe. 
  5. Dopiero teraz możesz zacząć wsypywać do miski suchą mieszankę.
  6. Po dokładnym wymieszaniu składników przełóż dyniowy miks do formy do pieczenia.
  7. Ciasto piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Oczywiście gotowe ciasto możesz dodatkowo udekorować. I tu możesz postawić na cukier puder, domowy lukier, polewę czekoladową lub serową warstwę z posiekanymi orzechami. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku