To ciasto dyniowe jest puszyste jak chmurka. Zrobisz je w mgnieniu oka

Szukasz pomysłu na szybkie i sprawdzone ciacho domowej roboty? Wykorzystaj poniższy przepis, a na pewno nie pożałujesz. Znika z talerzy do ostatniego okruszka.

Tak puszystego ciasta jeszcze nie jadłeśTak puszystego ciasta jeszcze nie jadłeś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MSPhotographic
Marzena Pęcak

Kocham spędzać czas w kuchni nad domowymi wypiekami. Przy nich nigdy się nie nudzę. Tym bardziej że z każdym sezonem, w moim domu pojawiają się zupełnie nowe składniki. A co za tym idzie, zmienia się też forma domowych wypieków.

I tak też biszkoptowe wypieki z kremem, świeżymi owocami i galaretką zastępuję powoli jesiennymi ciastami w super wydaniu. A skoro już o takich rozwiązaniach mowa, to dzisiaj mam dla ciebie prawdziwą perełkę. To ciasto to prawdziwy sztos. Kiedy je serwuję, znika z talerzy w mig. U ciebie będzie tak samo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą z piekarnika

Wyjątkowe ciasto w sezonowym klimacie

W okresie jesiennym na naszych stołach nie może zabraknąć kultowej szarlotki, ucieranego ciasta ze śliwkami, czy pysznej tarty z kardamonem, przyprawą piernikową karmelizowaną gruszką

To oczywiście nie koniec ciekawych inspiracji, bo ja nie wyobrażam sobie tego okresu również bez pysznej dyni. A tak się składa, że na jej bazie można przygotować całą masę genialnych przepisów. Będą zachwycać nie tylko genialnym smakiem, ale mogą być też ciekawą alternatywą dla klasycznych wypieków. 

Warto również wspomnieć, że sama dynia skrywa w sobie ogromny potencjał. Ma sporo błonnika oraz składników mineralnych z potasem, żelazem i magnezem na czele. Należy wspomnieć tu również o witaminie A, C, E oraz K, które znajdziemy w tym jesiennym warzywie. 

Na bazie dyni przygotujesz całą masę genialnych wypieków
Na bazie dyni przygotujesz całą masę genialnych wypieków © Adobe Stock | Tierney

Przepis na proste ciasto dyniowe

Wiesz już, dlaczego warto, przygotować ciasto na bazie dyni. Jak już wspomniałam wcześniej, dziś chciałabym podzielić się z tobą konkretnym przepisem. Jest on genialny z kilku powodów. Po pierwsze, udaje się za każdym razem. Po drugie, aby zrobić domowy wypiek, potrzebujesz prostych składników. Nie jest to też turbo wymagający przepis. No i mała wisienka na koniec — dyniowe ciacho z poniższej receptury jest mega puszyste. To tak, jakbyś jadł chmurkę.

Składniki:

  • 2 szkl. mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szkl. cukru,
  • 2 szkl. dyniowego purée,
  • ¾ szkl. oleju,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od upieczenia dyni, aby móc przygotować domowe purée. Jeśli masz zapas tego składnika, ten etap przepisu po prostu pomijasz. 
  2. Do osobnej miski przesiej mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Następnie dodaj do niej proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawę do piernika. 
  3. W kolejnej misce zacznij łączyć ze sobą jajka i cukier. Pamiętaj, rób to stopniowo. W efekcie masz uzyskać jasną i pusztą mieszankę
  4. Do tak przygotowanego miksu dodaj następnie w mniejszych porcjach olej oraz ostudzone purée dyniowe. 
  5. Dopiero teraz możesz zacząć wsypywać do miski suchą mieszankę.
  6. Po dokładnym wymieszaniu składników przełóż dyniowy miks do formy do pieczenia.
  7. Ciasto piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Oczywiście gotowe ciasto możesz dodatkowo udekorować. I tu możesz postawić na cukier puder, domowy lukier, polewę czekoladową lub serową warstwę z posiekanymi orzechami. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska