Zostało mi ciasto po pierogach, więc zrobiłem pyszną przekąskę. Po prostu palce lizać

Ta sytuacja już wkrótce przydarzy się wielu z nas. Grudzień to miesiąc, w którym w koszach Polaków znajdzie się mnóstwo nadmiaru ciasta na pierogi. Ale wiesz co? Nie w moim, ponieważ z tego pozornego odpadu zamierzam przygotować pyszną przekąskę. Tobie polecam to samo!

Jak wykorzystać nadmiar ciasta na pierogi?Jak wykorzystać nadmiar ciasta na pierogi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | f2014vad

Chyba nie ma potrawy, która równie mocno kojarzyłaby się z kuchnią polską, co pierogi. W grudniu, w okresie poprzedzającym święta Bożego Narodzenia, wszyscy gospodarze i gospodynie zbliżających się zjazdów rodzinnych rozpoczynają wielką kulinarną batalię. O ile oczywiście sami przygotowują posiłki, a nie tylko korzystają z usług garmażerni. Jeśli należysz do tej szlachetnej grupy, to na pewno wiesz, co to oznacza – mnóstwo ciasta na pierogi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Tak to już z przygotowaniem pierogów jest, że zazwyczaj zostaje mi trochę ciasta, z którym już naprawdę nie wiedziałem, co robić. Jasne, skrawki można ponownie zagnieść, rozwałkować i ponownie powycinać z nich krążki, ale w pewnym momencie możemy zdać sobie sprawę z tego, że pierogów już po prostu wystarczy. Nie ma opcji, by zeszło ich aż tyle, nawet biorąc pod uwagę gigantyczny apetyt naszych gości. Co zrobić w takiej sytuacji? Odpowiedź jest tylko jedna – pyszną przekąskę.

Ciasto po pierogach – nie wyrzucaj, wykorzystaj!

Jak się okazuje, ciasto po pierogach można wykorzystać na kilka różnych sposobów. Spośród ich wszystkich mam dwa, z których regularnie korzystam. Pierwszy z nich to prozaiczne chipsy podawane z sosem czosnkowym, a drugie – placuszki, niegdyś znane jako podpłomyki.

Obie te przekąski wykonuje się niemal w taki sam sposób. Zacznijmy od chipsów. Nie będę tu serwował przepisu na ciasto na pierogi – w końcu jeśli zajrzałeś do tego artykułu, to z dużym prawdopodobieństwem już masz je gotowe. Nadmiar rozwałkuj i powycinaj cienkie kawałki. Smaż je na głębokim tłuszczu do momentu, w którym staną się smakowicie rumiane. Podawaj posolone, z domowym sosem czosnkowym.

Drugi sposób, czyli podpłomyki, to jeszcze prostszy zabieg. Z nadmiaru ciasta po pierogach uformuj kulę i poodrywaj po kawałku masy. Rozwałkuj każdy z nich, tym razem nie tak cienko jak w przypadku chipsów. Następnie smaż podpłomyki z obu stron na rozgrzanej patelni z naprawdę minimalną ilością tłuszczu. Twoja "maca" jest już gotowa. Doskonale sprawdza się jako przekąska do wieczoru filmowego. Polecam!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀