Zostało mi ciasto po pierogach, więc zrobiłem pyszną przekąskę. Po prostu palce lizać

Ta sytuacja już wkrótce przydarzy się wielu z nas. Grudzień to miesiąc, w którym w koszach Polaków znajdzie się mnóstwo nadmiaru ciasta na pierogi. Ale wiesz co? Nie w moim, ponieważ z tego pozornego odpadu zamierzam przygotować pyszną przekąskę. Tobie polecam to samo!

Jak wykorzystać nadmiar ciasta na pierogi?Jak wykorzystać nadmiar ciasta na pierogi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | f2014vad

Chyba nie ma potrawy, która równie mocno kojarzyłaby się z kuchnią polską, co pierogi. W grudniu, w okresie poprzedzającym święta Bożego Narodzenia, wszyscy gospodarze i gospodynie zbliżających się zjazdów rodzinnych rozpoczynają wielką kulinarną batalię. O ile oczywiście sami przygotowują posiłki, a nie tylko korzystają z usług garmażerni. Jeśli należysz do tej szlachetnej grupy, to na pewno wiesz, co to oznacza – mnóstwo ciasta na pierogi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Tak to już z przygotowaniem pierogów jest, że zazwyczaj zostaje mi trochę ciasta, z którym już naprawdę nie wiedziałem, co robić. Jasne, skrawki można ponownie zagnieść, rozwałkować i ponownie powycinać z nich krążki, ale w pewnym momencie możemy zdać sobie sprawę z tego, że pierogów już po prostu wystarczy. Nie ma opcji, by zeszło ich aż tyle, nawet biorąc pod uwagę gigantyczny apetyt naszych gości. Co zrobić w takiej sytuacji? Odpowiedź jest tylko jedna – pyszną przekąskę.

Ciasto po pierogach – nie wyrzucaj, wykorzystaj!

Jak się okazuje, ciasto po pierogach można wykorzystać na kilka różnych sposobów. Spośród ich wszystkich mam dwa, z których regularnie korzystam. Pierwszy z nich to prozaiczne chipsy podawane z sosem czosnkowym, a drugie – placuszki, niegdyś znane jako podpłomyki.

Obie te przekąski wykonuje się niemal w taki sam sposób. Zacznijmy od chipsów. Nie będę tu serwował przepisu na ciasto na pierogi – w końcu jeśli zajrzałeś do tego artykułu, to z dużym prawdopodobieństwem już masz je gotowe. Nadmiar rozwałkuj i powycinaj cienkie kawałki. Smaż je na głębokim tłuszczu do momentu, w którym staną się smakowicie rumiane. Podawaj posolone, z domowym sosem czosnkowym.

Drugi sposób, czyli podpłomyki, to jeszcze prostszy zabieg. Z nadmiaru ciasta po pierogach uformuj kulę i poodrywaj po kawałku masy. Rozwałkuj każdy z nich, tym razem nie tak cienko jak w przypadku chipsów. Następnie smaż podpłomyki z obu stron na rozgrzanej patelni z naprawdę minimalną ilością tłuszczu. Twoja "maca" jest już gotowa. Doskonale sprawdza się jako przekąska do wieczoru filmowego. Polecam!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej