Zostało mi ciasto po pierogach, więc zrobiłem pyszną przekąskę. Po prostu palce lizać

Ta sytuacja już wkrótce przydarzy się wielu z nas. Grudzień to miesiąc, w którym w koszach Polaków znajdzie się mnóstwo nadmiaru ciasta na pierogi. Ale wiesz co? Nie w moim, ponieważ z tego pozornego odpadu zamierzam przygotować pyszną przekąskę. Tobie polecam to samo!

Jak wykorzystać nadmiar ciasta na pierogi?Jak wykorzystać nadmiar ciasta na pierogi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | f2014vad

Chyba nie ma potrawy, która równie mocno kojarzyłaby się z kuchnią polską, co pierogi. W grudniu, w okresie poprzedzającym święta Bożego Narodzenia, wszyscy gospodarze i gospodynie zbliżających się zjazdów rodzinnych rozpoczynają wielką kulinarną batalię. O ile oczywiście sami przygotowują posiłki, a nie tylko korzystają z usług garmażerni. Jeśli należysz do tej szlachetnej grupy, to na pewno wiesz, co to oznacza – mnóstwo ciasta na pierogi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Tak to już z przygotowaniem pierogów jest, że zazwyczaj zostaje mi trochę ciasta, z którym już naprawdę nie wiedziałem, co robić. Jasne, skrawki można ponownie zagnieść, rozwałkować i ponownie powycinać z nich krążki, ale w pewnym momencie możemy zdać sobie sprawę z tego, że pierogów już po prostu wystarczy. Nie ma opcji, by zeszło ich aż tyle, nawet biorąc pod uwagę gigantyczny apetyt naszych gości. Co zrobić w takiej sytuacji? Odpowiedź jest tylko jedna – pyszną przekąskę.

Ciasto po pierogach – nie wyrzucaj, wykorzystaj!

Jak się okazuje, ciasto po pierogach można wykorzystać na kilka różnych sposobów. Spośród ich wszystkich mam dwa, z których regularnie korzystam. Pierwszy z nich to prozaiczne chipsy podawane z sosem czosnkowym, a drugie – placuszki, niegdyś znane jako podpłomyki.

Obie te przekąski wykonuje się niemal w taki sam sposób. Zacznijmy od chipsów. Nie będę tu serwował przepisu na ciasto na pierogi – w końcu jeśli zajrzałeś do tego artykułu, to z dużym prawdopodobieństwem już masz je gotowe. Nadmiar rozwałkuj i powycinaj cienkie kawałki. Smaż je na głębokim tłuszczu do momentu, w którym staną się smakowicie rumiane. Podawaj posolone, z domowym sosem czosnkowym.

Drugi sposób, czyli podpłomyki, to jeszcze prostszy zabieg. Z nadmiaru ciasta po pierogach uformuj kulę i poodrywaj po kawałku masy. Rozwałkuj każdy z nich, tym razem nie tak cienko jak w przypadku chipsów. Następnie smaż podpłomyki z obu stron na rozgrzanej patelni z naprawdę minimalną ilością tłuszczu. Twoja "maca" jest już gotowa. Doskonale sprawdza się jako przekąska do wieczoru filmowego. Polecam!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯