Farsz na te pierogi to po prostu poezja. Robię więcej i od razu mrożę na Wigilię
Pierogi zdecydowanie rządzą w kuchni polskiej, jeśli mówimy o daniach mącznych. Słodkie wersje zazwyczaj je się latem, w chłodniejsze lepiej sięgnąć po przepisy na wytrawne, sycące farsze. Mój hit to szpinak z jednym dodatkiem z lodówki.
17.11.2024 13:00
Dobrze doprawiony farsz to podstawa - niestety później trudno uratować to danie, jeśli przy lepieniu pierogów nie sprawdziłeś, czy masz ma odpowiedni smak. Po części pomoże osolona woda do gotowania, ale podstawa to próbowanie i przyprawianie pod swój gust. Szczególnie, jeśli w przepisie są ogólniki w stylu "szczypta" lub określenie "do smaku" właśnie.
Pierogi ze szpinakiem - wersja podstawowa
Szpinak w pierogach to jeden z pomysłów na warzywną wersję tej potrawy. Można go przesmażyć lub zblanszować (czyli najpierw włożyć do wrzątku, pogotować, a następnie zahartować w zimnej wodzie). To zielone warzywo świetnie komponuje się z takimi przyprawami, jak gałka muszkatołowa, pieprz cytrynowy czy granulowany czosnek. Można użyć też świeżego, ale uważając, aby w trakcie smażenia nie przypalić go, bo będzie gorzki. Sam szpinak po obróbce termicznej traci na objętości, więc dobrze połączyć go z innym składnikiem np. przekręconym przez maszynkę mięsem lub serem. Co ważne, szpinak można dodać też do ciasta na pierogi. Zyskają wtedy ładny, nietuzinkowy zielony kolor i przemycają od razu nieco wartości odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi ze szpinakiem i wędzonym twarogiem
Ser biały będzie na tyle uniwersalny, że danie zjedzą również wegetarianie. I będzie to też ciekawa wersja, jeśli z wyprzedzeniem planujesz i mrozisz potrawy wigilijne. Pierogi po lekkim obgotowaniu wystarczy, że przestudzisz, a potem poporcjowane zamrozisz. Ciasto polecam zrobić z naszego sprawdzonego przepisu, a poniżej składniki na nadzienie ze szpinakiem, wędzonym twarogiem i obowiązkowo przesmażoną cebulką. Pamiętaj - zarówno nadmiar ciasta czy farszu też możesz zamrozić i użyć później.
Do farszu przygotuj 500 g szpinaku baby, 1 kostkę twarogu wędzonego (ok. 220 g), 1 łyżkę masła klarowanego, 1 średnią cebulę, pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczkę pieprzu i 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i przesmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Wybierz większą patelnię, aby wygodniej było ci później mieszać składniki.
- Dorzuć szpinak i chwilę smaż, raz po raz mieszając. (Sprawdź: jak smażyć szpinak, żeby nie puszczał wody).
- Gdy zmniejszy znacząco objętość, dodaj pokruszony ser wędzony.
- Na koniec dopraw i dokładnie wymieszaj, a następnie zlepiaj w pierogach.