Farsz na te pierogi to po prostu poezja. Robię więcej i od razu mrożę na Wigilię

Pierogi zdecydowanie rządzą w kuchni polskiej, jeśli mówimy o daniach mącznych. Słodkie wersje zazwyczaj je się latem, w chłodniejsze lepiej sięgnąć po przepisy na wytrawne, sycące farsze. Mój hit to szpinak z jednym dodatkiem z lodówki.

Pierogi ze szpinakiem i dodatkami są pyszne prosto z wodyPierogi ze szpinakiem i dodatkami są pyszne prosto z wody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Dobrze doprawiony farsz to podstawa - niestety później trudno uratować to danie, jeśli przy lepieniu pierogów nie sprawdziłeś, czy masz ma odpowiedni smak. Po części pomoże osolona woda do gotowania, ale podstawa to próbowanie i przyprawianie pod swój gust. Szczególnie, jeśli w przepisie są ogólniki w stylu "szczypta" lub określenie "do smaku" właśnie.

Pierogi ze szpinakiem - wersja podstawowa

Szpinak w pierogach to jeden z pomysłów na warzywną wersję tej potrawy. Można go przesmażyć lub zblanszować (czyli najpierw włożyć do wrzątku, pogotować, a następnie zahartować w zimnej wodzie). To zielone warzywo świetnie komponuje się z takimi przyprawami, jak gałka muszkatołowa, pieprz cytrynowy czy granulowany czosnek. Można użyć też świeżego, ale uważając, aby w trakcie smażenia nie przypalić go, bo będzie gorzki. Sam szpinak po obróbce termicznej traci na objętości, więc dobrze połączyć go z innym składnikiem np. przekręconym przez maszynkę mięsem lub serem. Co ważne, szpinak można dodać też do ciasta na pierogi. Zyskają wtedy ładny, nietuzinkowy zielony kolor i przemycają od razu nieco wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Pierogi ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

Ser biały będzie na tyle uniwersalny, że danie zjedzą również wegetarianie. I będzie to też ciekawa wersja, jeśli z wyprzedzeniem planujesz i mrozisz potrawy wigilijne. Pierogi po lekkim obgotowaniu wystarczy, że przestudzisz, a potem poporcjowane zamrozisz. Ciasto polecam zrobić z naszego sprawdzonego przepisu, a poniżej składniki na nadzienie ze szpinakiem, wędzonym twarogiem i obowiązkowo przesmażoną cebulką. Pamiętaj - zarówno nadmiar ciasta czy farszu też możesz zamrozić i użyć później.

Do farszu przygotuj 500 g szpinaku baby, 1 kostkę twarogu wędzonego (ok. 220 g), 1 łyżkę masła klarowanego, 1 średnią cebulę, pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczkę pieprzu i 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku.

  1. Cebulę obierz, drobno posiekaj i przesmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Wybierz większą patelnię, aby wygodniej było ci później mieszać składniki.
  2. Dorzuć szpinak i chwilę smaż, raz po raz mieszając. (Sprawdź: jak smażyć szpinak, żeby nie puszczał wody).
  3. Gdy zmniejszy znacząco objętość, dodaj pokruszony ser wędzony.
  4. Na koniec dopraw i dokładnie wymieszaj, a następnie zlepiaj w pierogach.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil