Farsz na te pierogi to po prostu poezja. Robię więcej i od razu mrożę na Wigilię

Pierogi zdecydowanie rządzą w kuchni polskiej, jeśli mówimy o daniach mącznych. Słodkie wersje zazwyczaj je się latem, w chłodniejsze lepiej sięgnąć po przepisy na wytrawne, sycące farsze. Mój hit to szpinak z jednym dodatkiem z lodówki.

Farsz na te pierogi to po prostu poezja. Robię więcej i od razu mrożę na WigilięPierogi ze szpinakiem i dodatkami są pyszne prosto z wody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Dobrze doprawiony farsz to podstawa - niestety później trudno uratować to danie, jeśli przy lepieniu pierogów nie sprawdziłeś, czy masz ma odpowiedni smak. Po części pomoże osolona woda do gotowania, ale podstawa to próbowanie i przyprawianie pod swój gust. Szczególnie, jeśli w przepisie są ogólniki w stylu "szczypta" lub określenie "do smaku" właśnie.

Pierogi ze szpinakiem - wersja podstawowa

Szpinak w pierogach to jeden z pomysłów na warzywną wersję tej potrawy. Można go przesmażyć lub zblanszować (czyli najpierw włożyć do wrzątku, pogotować, a następnie zahartować w zimnej wodzie). To zielone warzywo świetnie komponuje się z takimi przyprawami, jak gałka muszkatołowa, pieprz cytrynowy czy granulowany czosnek. Można użyć też świeżego, ale uważając, aby w trakcie smażenia nie przypalić go, bo będzie gorzki. Sam szpinak po obróbce termicznej traci na objętości, więc dobrze połączyć go z innym składnikiem np. przekręconym przez maszynkę mięsem lub serem. Co ważne, szpinak można dodać też do ciasta na pierogi. Zyskają wtedy ładny, nietuzinkowy zielony kolor i przemycają od razu nieco wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Pierogi ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

Ser biały będzie na tyle uniwersalny, że danie zjedzą również wegetarianie. I będzie to też ciekawa wersja, jeśli z wyprzedzeniem planujesz i mrozisz potrawy wigilijne. Pierogi po lekkim obgotowaniu wystarczy, że przestudzisz, a potem poporcjowane zamrozisz. Ciasto polecam zrobić z naszego sprawdzonego przepisu, a poniżej składniki na nadzienie ze szpinakiem, wędzonym twarogiem i obowiązkowo przesmażoną cebulką. Pamiętaj - zarówno nadmiar ciasta czy farszu też możesz zamrozić i użyć później.

Do farszu przygotuj 500 g szpinaku baby, 1 kostkę twarogu wędzonego (ok. 220 g), 1 łyżkę masła klarowanego, 1 średnią cebulę, pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczkę pieprzu i 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku.

  1. Cebulę obierz, drobno posiekaj i przesmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Wybierz większą patelnię, aby wygodniej było ci później mieszać składniki.
  2. Dorzuć szpinak i chwilę smaż, raz po raz mieszając. (Sprawdź: jak smażyć szpinak, żeby nie puszczał wody).
  3. Gdy zmniejszy znacząco objętość, dodaj pokruszony ser wędzony.
  4. Na koniec dopraw i dokładnie wymieszaj, a następnie zlepiaj w pierogach.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka