Jak smażyć szpinak, żeby nie puszczał wody? To łatwiejsze niż myślisz
Od rana marzy ci się smażony szpinak. Niestety, gdy już zabrałaś się za jego przygotowanie, wyszedł wyjątkowo mdły, a na dodatek pływa w ogromnej ilości wody. W związku z tym, jak smażyć szpinak? Okazuje się, że jest to dziecinnie proste.
05.07.2022 12:41
Jak smażyć szpinak?
Szpinak to pyszna, lekka przekąska. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dań obiadowych, czy na śniadanie. Smakuje wspaniale z dodatkiem czosnku, masełka i pieprzu.
Jeśli zastanawiasz się jak prawidłowo usmażyć szpinak - to dzisiaj opiszemy krok po kroku, jak to zrobić. Dzięki temu twoje warzywo wyjdzie idealnie. Szpinak przygotowujemy w różny sposób w zależności od tego, czy jest mrożony lub świeży.
Przygotowanie szpinaku mrożonego
Szpinak mrożony ze względu na swoją konsystencję, najlepiej sprawdzi się z dodatkiem śmietany lub jajka. Wspaniale smakuje w towarzystwie mięsa. Poniżej opisujemy, jak odpowiednio usmażyć szpinak mrożony.
- W głębokiej patelni rozpuść odrobinę masła klarowanego. Następnie wrzuć mrożony szpinak i duś go kilka minut. Dzięki temu warzywo powoli się rozmrozi.
- Następnie smaż go kilka minut, bez pokrywki na średnim ogniu. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru wody. Co jakiś czas obracaj szpinak drewnianą łyżką, aby się nie przypalił.
- W kolejnym kroku dopraw szpinak. Jeśli chcesz, możesz dodać teraz również śmietankę. Całość smażymy jeszcze 2 - 3 minuty.
Jak smażyć szpinak surowy?
Proces obróbki termicznej szpinaku surowego jest łatwiejszy niż w przypadku mrożonego. Poniżej przedstawiamy wszystkie kroki do uzyskania pysznej potrawy.
- Do głębokiej patelni wrzuć szpinak i wlej małą ilość wody. Następnie duś go około 10 minut na niskim ogniu. Pamiętaj abo co jakiś czas uzupełniać wodę - wystarczy, że dodasz kilka łyżek płynu.
- Gdy szpinak zmięknie, zdejmij pokrywkę i dodaj swoje ulubione przyprawy. Polecamy użyć czosnku niedźwiedziego, gałki muszkatołowej, czy tymianku. Następnie smaż warzywo jeszcze kilka minut. Tak przygotowaną potrawę podawaj z dodatkiem oliwy z oliwek.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tagiatelle z mascarpone i szpinakiem krok po kroku. To wspaniała potrawa na romantyczną kolację z kieliszkiem wina.