NewsyKomisja Europejska doceniła niezwykły polski ser. Jest tradycyjnie produkowany od 40 lat

Komisja Europejska doceniła niezwykły polski ser. Jest tradycyjnie produkowany od 40 lat

Polski produkt został doceniony przez Komisję Europejską
Polski produkt został doceniony przez Komisję Europejską
Źródło zdjęć: © www.polskasmakuje.pl | polskasmakuje.pl
06.09.2023 17:58

Kolejny rodzimy wyrób został doceniony na skalę światową. Tym razem chodzi o tradycyjny ser, który wyróżnia się na wszystkich płaszczyznach. Szczegóły znajdziesz poniżej.

Na pewno zgodzisz się ze mną, że nasza rodzima kuchnia ma naprawdę czym się pochwalić. I to na skalę światową. Naprawdę znamy się na kulinariach, a zakres takich działań obejmuje przeróżne dziedziny i kategorie.

Nic więc dziwnego, że ostatnio kolejny polski wyrób został dostrzeżony i doceniony na arenie międzynarodowej. O jaki produkt konkretnie chodzi? Będziesz zaskoczony!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polski twaróg doceniony przez Komisję Europejską

Jak podaje TVP3 Regiony, Komisja Europejska zatwierdziła bardzo ważne oznaczenie dla polskiego "twarogu wędzonego". Chodzi tu dokładnie o oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (TSG). 

Warto w tym miejscu podkreślić coś jeszcze. Jak czytamy na stronie polskiej stacji, oznaczenie to dotyczy produktów, które są chronione z następujących względów: tradycyjnego sposobu produkcji, tradycyjnego składu, bądź wykonania z tradycyjnych surowców. Jest to więc naprawdę imponującecenne oznaczenie. Tym bardziej powinniśmy być dumni, że otrzymał je polski twaróg wędzony.

Polska kuchnia pełna jest perełek, z których możemy być dumni
Polska kuchnia pełna jest perełek, z których możemy być dumni© Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

Twaróg wędzony produkowany tradycyjnie od 40 lat

Twaróg, o którym mowa, produkowany jest w naszym kraju od ok. 40 lat. Jest to specjalny rodzaj niedojrzewającego sera twarogowego, który powstaje na bazie mleka krowiego. Swój tradycyjny charakter ten niezwykły produkt zawdzięcza zarówno sposobowi wytwarzania, wyglądowi, jak i smakowi. 

"Metoda produkcji opiera się na tradycyjnych procesach: wędzeniu sera na gorąco dymem ze spalania wyselekcjonowanych drzew liściastych, soleniu sera na sucho czy zanurzaniu sera w solance" -  podaje TVP3, cytując komunikat Komisji Europejskiej.

Czy miałeś okazję skosztować wędzonego twarogu, o którym dzisiaj mowa? Muszę wyznać z dużym smutkiem, że ja jeszcze nie próbowałam, ale mam nadzieję, że już niebawem się to zmieni. Jeśli miałeś więcej szczęścia ode mnie i już go jadłeś, nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Jestem bardzo ciekawa, co o nim myślisz.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także