PrzepisTen prosty przepis na lody twarogowe to hit! Mają 3 razy mniej kalorii

Ten prosty przepis na lody twarogowe to hit! Mają 3 razy mniej kalorii

Lody twarogowe- Pyszności, źródło: Canva
Lody twarogowe- Pyszności, źródło: Canva
Ewa
13.07.2023 15:48, aktualizacja: 13.07.2023 16:40

Lody twarogowe mają nawet trzykrotnie mniej kalorii niż zwykłe. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie.

Lato i upały sprawiają, że lody stają się niesamowicie chodliwym towarem. W tej małej, słodkiej przekąsce ukrywa się jednak naprawdę sporo kalorii. Są jednak sposoby, aby odchudzić uwielbiany deser i zajadać się nim bez wyrzutów sumienia. Mają nawet trzy razy mniej kalorii, a jednocześnie wysoką zawartość  białka, dzięki czemu staje się świetną przekąską na upalne dni.

Domowe, zdrowe i pyszne lody

Przygotowane samodzielnie w domu lody to nie tylko świetny smak, ale również pewność co do jakości. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników: twarogu oraz banana. Banan nie tylko nada słodki smak, ale dostarczy naszemu organizmowi  cennych składników odżywczych, jak potas, witaminy z grupy B oraz błonnik. Twaróg jest z kolei cennym źródłem białka, znajduje się w nim również pewna ilość wapnia (chociaż mniejsza niż w świeżym jogurcie), cynku, witaminy A, D i B12.

Lody twarogowe- Pyszności, źródło Canva
Lody twarogowe- Pyszności, źródło Canva

Lody twarogowe

Do stworzenia tego deseru nie potrzebujesz specjalnych sprzętów, wystarczy jedynie mikser lub blender oraz pojemnik.

Składniki:

  • 1 banan,
  • 120 g twarogu półtłustego.

Sposób przygotowania:

  1. Banana obieram ze skórki, dzielę na mniejsze części i wrzucam do kielicha blendera.
  2. Dorzucam twaróg i blenduję na jednolitą masę.
  3. Przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażarki. Co jakiś czas mieszam całość, aż osiągnie odpowiednią konsystencję.

Lody możesz podać z kawałkami świeżych owoców, ulubioną polewą lub samodzielnie. Polecam sięgnąć po dojrzałego banana- im więcej ma czarnych plamek, tym słodszy będzie. Masę po zblendowaniu możesz opcjonalnie dosłodzić ksylitolem, erytrytolem lub klasycznym słodzidłem: cukrem, miodem lub syropem klonowym. Ten prosty i smaczny deser pokochają nie tylko dzieci, ale również dorośli. Takimi lodami można zajadać się bez wyrzutów sumienia, a jedynie z korzyścią dla naszego zdrowia.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także