Ten prosty przepis na lody twarogowe to hit! Mają 3 razy mniej kalorii

Lody twarogowe mają nawet trzykrotnie mniej kalorii niż zwykłe. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie.

Lody twarogowe- Pyszności, źródło: CanvaLody twarogowe- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Lato i upały sprawiają, że lody stają się niesamowicie chodliwym towarem. W tej małej, słodkiej przekąsce ukrywa się jednak naprawdę sporo kalorii. Są jednak sposoby, aby odchudzić uwielbiany deser i zajadać się nim bez wyrzutów sumienia. Mają nawet trzy razy mniej kalorii, a jednocześnie wysoką zawartość  białka, dzięki czemu staje się świetną przekąską na upalne dni.

Domowe, zdrowe i pyszne lody

Przygotowane samodzielnie w domu lody to nie tylko świetny smak, ale również pewność co do jakości. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników: twarogu oraz banana. Banan nie tylko nada słodki smak, ale dostarczy naszemu organizmowi  cennych składników odżywczych, jak potas, witaminy z grupy B oraz błonnik. Twaróg jest z kolei cennym źródłem białka, znajduje się w nim również pewna ilość wapnia (chociaż mniejsza niż w świeżym jogurcie), cynku, witaminy A, D i B12.

Lody twarogowe- Pyszności, źródło Canva
Lody twarogowe- Pyszności, źródło Canva

Lody twarogowe

Do stworzenia tego deseru nie potrzebujesz specjalnych sprzętów, wystarczy jedynie mikser lub blender oraz pojemnik.

Składniki:

  • 1 banan,
  • 120 g twarogu półtłustego.

Sposób przygotowania:

  1. Banana obieram ze skórki, dzielę na mniejsze części i wrzucam do kielicha blendera.
  2. Dorzucam twaróg i blenduję na jednolitą masę.
  3. Przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażarki. Co jakiś czas mieszam całość, aż osiągnie odpowiednią konsystencję.

Lody możesz podać z kawałkami świeżych owoców, ulubioną polewą lub samodzielnie. Polecam sięgnąć po dojrzałego banana- im więcej ma czarnych plamek, tym słodszy będzie. Masę po zblendowaniu możesz opcjonalnie dosłodzić ksylitolem, erytrytolem lub klasycznym słodzidłem: cukrem, miodem lub syropem klonowym. Ten prosty i smaczny deser pokochają nie tylko dzieci, ale również dorośli. Takimi lodami można zajadać się bez wyrzutów sumienia, a jedynie z korzyścią dla naszego zdrowia.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm