PrzepisBoże NarodzenieDelikatne ciasto i wyjątkowy farsz to przepis na udane pierogi wigilijne. Nie może ich zabraknąć w święta

Delikatne ciasto i wyjątkowy farsz to przepis na udane pierogi wigilijne. Nie może ich zabraknąć w święta

Już od samego patrzenia można zgłodnieć
Już od samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
17.12.2023 07:45, aktualizacja: 20.03.2024 11:16

Domowej roboty pierogi z pysznym farszem ziemniaczano-serowym to prawdziwe mistrzostwo. Są tak dobre i popularne, że nie sposób wyobrazić sobie bez nich nawet Wigilii. Dlatego też przychodzę ze sprawdzonym przepisem, który pozwoli ci przygotować je w perfekcyjnym wydaniu.

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę podkreślić jedną rzecz. Nie znam ani jednej osoby, która potrafiłaby oprzeć się przepysznym pierogom ruskim. W końcu można znaleźć w nich same pyszności — genialne ciasto i idealnie skomponowany farsz. Taki duet to prawdziwa uczta dla podniebienia

Tym bardziej nikogo nie powinien dziwić fakt, że to właśnie pierogi są stałym elementem wigilijnego menu. Wiele osób uważa jednak, że przygotowanie domowej wersji tego dania to prawdziwe wyzwanie, dlatego rezygnują już na samym starcie. A to bardzo duży błąd. Bo jak przekonasz się już za moment, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować przepyszne pierogi domowej roboty. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z tego przepisu dosłownie rozpływają się w ustach. Takie są dobre!

Składniki:

Farsz: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 400 g sera półtłustego,
  • 1 cebula,
  • 60 g masła,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego,
  • 260 ml ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowej omasty. W tym celu na palniku łączę ze sobą drobno pokrojoną cebulę oraz masło

Niezastąpionym dodatkiem do pierogów jest domowa omasta
Niezastąpionym dodatkiem do pierogów jest domowa omasta© Licencjodawca | Pyszności

W międzyczasie przygotowuję też farsz, łącząc ze sobą ugotowane ziemniaki, ser, cebulę, masło, pieprz oraz sól. 

Krok 2. Następnie przechodzę do pracy nad ciastem. W tym celu bezpośrednio na stolnicę przesiewam mąkę

Mąkę na pierogi zawsze wcześniej przesiewam
Mąkę na pierogi zawsze wcześniej przesiewam© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do osobnego pojemnika wlewam następnie ciepłą wodę i łączę ją z solą oraz olejem. Składniki dokładnie mieszam, po czym zaczynam łączyć z mąką, zagniatając produkty przy pomocy rąk. 

Praca nad domowym ciastem nie jest wcale taka trudna
Praca nad domowym ciastem nie jest wcale taka trudna© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowe ciasto dzielę na mniejsze kawałki, po czym każdy taki element rozwałkowuję na cienki placek. Na koniec przy pomocy zwykłej szklanki zaczynam wycinać kółka na pierogi

Kółeczka są już gotowe!
Kółeczka są już gotowe!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na każdym kółku umieszczam następnie część farszu, po czym zaczynam tworzyć formę pieroga, łącząc końcówki i robiąc charakterystyczną falbankę.

Lepienie pierogów to sama przyjemność
Lepienie pierogów to sama przyjemność© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Przygotowane w ten sposób pierogi gotuję następnie we wrzącej i osolonej wodzie. Na koniec wyjmuję je z garnka przy pomocy łyżki z cedzakiem.

Na koniec zostaje tylko ugotować pierogi
Na koniec zostaje tylko ugotować pierogi© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Ugotowane pierogi serwuję z domową omastą. Smacznego!

Same pyszności!
Same pyszności!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także