Delikatne ciasto i wyjątkowy farsz to przepis na udane pierogi wigilijne. Nie może ich zabraknąć w święta

Domowej roboty pierogi z pysznym farszem ziemniaczano-serowym to prawdziwe mistrzostwo. Są tak dobre i popularne, że nie sposób wyobrazić sobie bez nich nawet Wigilii. Dlatego też przychodzę ze sprawdzonym przepisem, który pozwoli ci przygotować je w perfekcyjnym wydaniu.

Już od samego patrzenia można zgłodniećJuż od samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę podkreślić jedną rzecz. Nie znam ani jednej osoby, która potrafiłaby oprzeć się przepysznym pierogom ruskim. W końcu można znaleźć w nich same pyszności — genialne ciasto i idealnie skomponowany farsz. Taki duet to prawdziwa uczta dla podniebienia

Tym bardziej nikogo nie powinien dziwić fakt, że to właśnie pierogi są stałym elementem wigilijnego menu. Wiele osób uważa jednak, że przygotowanie domowej wersji tego dania to prawdziwe wyzwanie, dlatego rezygnują już na samym starcie. A to bardzo duży błąd. Bo jak przekonasz się już za moment, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować przepyszne pierogi domowej roboty. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Pierogi z tego przepisu dosłownie rozpływają się w ustach. Takie są dobre!

Składniki:

Farsz: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 400 g sera półtłustego,
  • 1 cebula,
  • 60 g masła,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego,
  • 260 ml ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowej omasty. W tym celu na palniku łączę ze sobą drobno pokrojoną cebulę oraz masło

Niezastąpionym dodatkiem do pierogów jest domowa omasta
Niezastąpionym dodatkiem do pierogów jest domowa omasta © Licencjodawca | Pyszności

W międzyczasie przygotowuję też farsz, łącząc ze sobą ugotowane ziemniaki, ser, cebulę, masło, pieprz oraz sól. 

Krok 2. Następnie przechodzę do pracy nad ciastem. W tym celu bezpośrednio na stolnicę przesiewam mąkę

Mąkę na pierogi zawsze wcześniej przesiewam
Mąkę na pierogi zawsze wcześniej przesiewam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do osobnego pojemnika wlewam następnie ciepłą wodę i łączę ją z solą oraz olejem. Składniki dokładnie mieszam, po czym zaczynam łączyć z mąką, zagniatając produkty przy pomocy rąk. 

Praca nad domowym ciastem nie jest wcale taka trudna
Praca nad domowym ciastem nie jest wcale taka trudna © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowe ciasto dzielę na mniejsze kawałki, po czym każdy taki element rozwałkowuję na cienki placek. Na koniec przy pomocy zwykłej szklanki zaczynam wycinać kółka na pierogi

Kółeczka wycinam przy pomocy szklanki
Kółeczka są już gotowe! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na każdym kółku umieszczam następnie część farszu, po czym zaczynam tworzyć formę pieroga, łącząc końcówki i robiąc charakterystyczną falbankę.

Lepienie pierogów to sama przyjemność
Lepienie pierogów to sama przyjemność © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Przygotowane w ten sposób pierogi gotuję następnie we wrzącej i osolonej wodzie. Na koniec wyjmuję je z garnka przy pomocy łyżki z cedzakiem.

Na koniec zostaje tylko ugotować pierogi
Na koniec zostaje tylko ugotować pierogi © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Ugotowane pierogi serwuję z domową omastą. Smacznego!

Same pyszności!
Same pyszności! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇