Delikatne ciasto i wyjątkowy farsz to przepis na udane pierogi wigilijne. Nie może ich zabraknąć w święta

Domowej roboty pierogi z pysznym farszem ziemniaczano-serowym to prawdziwe mistrzostwo. Są tak dobre i popularne, że nie sposób wyobrazić sobie bez nich nawet Wigilii. Dlatego też przychodzę ze sprawdzonym przepisem, który pozwoli ci przygotować je w perfekcyjnym wydaniu.

Już od samego patrzenia można zgłodniećJuż od samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę podkreślić jedną rzecz. Nie znam ani jednej osoby, która potrafiłaby oprzeć się przepysznym pierogom ruskim. W końcu można znaleźć w nich same pyszności — genialne ciasto i idealnie skomponowany farsz. Taki duet to prawdziwa uczta dla podniebienia

Tym bardziej nikogo nie powinien dziwić fakt, że to właśnie pierogi są stałym elementem wigilijnego menu. Wiele osób uważa jednak, że przygotowanie domowej wersji tego dania to prawdziwe wyzwanie, dlatego rezygnują już na samym starcie. A to bardzo duży błąd. Bo jak przekonasz się już za moment, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować przepyszne pierogi domowej roboty. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Pierogi z tego przepisu dosłownie rozpływają się w ustach. Takie są dobre!

Składniki:

Farsz: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 400 g sera półtłustego,
  • 1 cebula,
  • 60 g masła,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego,
  • 260 ml ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowej omasty. W tym celu na palniku łączę ze sobą drobno pokrojoną cebulę oraz masło

Niezastąpionym dodatkiem do pierogów jest domowa omasta
Niezastąpionym dodatkiem do pierogów jest domowa omasta © Licencjodawca | Pyszności

W międzyczasie przygotowuję też farsz, łącząc ze sobą ugotowane ziemniaki, ser, cebulę, masło, pieprz oraz sól. 

Krok 2. Następnie przechodzę do pracy nad ciastem. W tym celu bezpośrednio na stolnicę przesiewam mąkę

Mąkę na pierogi zawsze wcześniej przesiewam
Mąkę na pierogi zawsze wcześniej przesiewam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do osobnego pojemnika wlewam następnie ciepłą wodę i łączę ją z solą oraz olejem. Składniki dokładnie mieszam, po czym zaczynam łączyć z mąką, zagniatając produkty przy pomocy rąk. 

Praca nad domowym ciastem nie jest wcale taka trudna
Praca nad domowym ciastem nie jest wcale taka trudna © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowe ciasto dzielę na mniejsze kawałki, po czym każdy taki element rozwałkowuję na cienki placek. Na koniec przy pomocy zwykłej szklanki zaczynam wycinać kółka na pierogi

Kółeczka wycinam przy pomocy szklanki
Kółeczka są już gotowe! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na każdym kółku umieszczam następnie część farszu, po czym zaczynam tworzyć formę pieroga, łącząc końcówki i robiąc charakterystyczną falbankę.

Lepienie pierogów to sama przyjemność
Lepienie pierogów to sama przyjemność © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Przygotowane w ten sposób pierogi gotuję następnie we wrzącej i osolonej wodzie. Na koniec wyjmuję je z garnka przy pomocy łyżki z cedzakiem.

Na koniec zostaje tylko ugotować pierogi
Na koniec zostaje tylko ugotować pierogi © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Ugotowane pierogi serwuję z domową omastą. Smacznego!

Same pyszności!
Same pyszności! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska