Choinka z ciasta francuskiego z pesto. Prosty przepis na świąteczną przystawkę krok po kroku

Wytrawna choinka z ciasta francuskiego z kolorowym pesto zachwyci Twoich gości. Prosta, smaczna i efektowna. Na świątecznym stole będzie się prezentowała po prostu znakomicie.

Choinka z ciasta francuskiego z pesto- PysznościChoinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Ewa

Ciasto francuskie na słono

Ciasto francuskie można przygotować na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na słono. Przygotowanie przekąsek z tym ciastem w roli głównej jest zazwyczaj bardzo proste i szybkie, więc warto mieć w swojej zamrażarce porcję ciasta francuskiego. Dziś postawiliśmy na świąteczną formę choinki, której gałęzie skrywają kolorowe pesto. Taka przekąska jest prosta w przygotowaniu, a na dodatek będzie bajecznie prezentować się na świątecznym stole.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Choinka z ciasta francuskiego z pesto

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1/2 opakowania pesto zielonego
  • 1/2 opakowania pesto czerwonego
  • 1 jajko - do posmarowania
  • orzeszki piniowe

Sposób przygotowania:

Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Przy pomocy noża i linijki natnij kształt trójkąta. Połowę ciasta posmaruj czerwonym pesto, drugą zaś zielonym. Możesz użyć gotowego pesto ze słoiczka lub przygotować je samodzielnie w swoim domu.

Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności

Przykryj całość drugim arkuszem ciasta francuskiego i wytnij nacięty wcześniej kształt choinki. Natnij brzegi, zostawiając w środku nietknięty pień. Powstałe gałązki poskręcaj kilka razy wokół własnej osi. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.

Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności

Tak przygotowaną choinkę umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta francuskiego wytnij gwiazdki. Najłatwiej będzie to zrobić przy pomocy foremek do pierników. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp orzeszkami piniowymi. Wstaw do piekarnia rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.

Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności

Po tym czasie nasza świąteczna choinka jest już gotowa. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taka wytrawna przekąska będzie również piękną dekoracją stołu.

Smacznego!

Obrazek
Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil