Choinka z ciasta francuskiego z pesto. Prosty przepis na świąteczną przystawkę krok po kroku

Wytrawna choinka z ciasta francuskiego z kolorowym pesto zachwyci Twoich gości. Prosta, smaczna i efektowna. Na świątecznym stole będzie się prezentowała po prostu znakomicie.

Choinka z ciasta francuskiego z pesto- PysznościChoinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Ewa

Ciasto francuskie na słono

Ciasto francuskie można przygotować na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na słono. Przygotowanie przekąsek z tym ciastem w roli głównej jest zazwyczaj bardzo proste i szybkie, więc warto mieć w swojej zamrażarce porcję ciasta francuskiego. Dziś postawiliśmy na świąteczną formę choinki, której gałęzie skrywają kolorowe pesto. Taka przekąska jest prosta w przygotowaniu, a na dodatek będzie bajecznie prezentować się na świątecznym stole.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Choinka z ciasta francuskiego z pesto

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1/2 opakowania pesto zielonego
  • 1/2 opakowania pesto czerwonego
  • 1 jajko - do posmarowania
  • orzeszki piniowe

Sposób przygotowania:

Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Przy pomocy noża i linijki natnij kształt trójkąta. Połowę ciasta posmaruj czerwonym pesto, drugą zaś zielonym. Możesz użyć gotowego pesto ze słoiczka lub przygotować je samodzielnie w swoim domu.

Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności

Przykryj całość drugim arkuszem ciasta francuskiego i wytnij nacięty wcześniej kształt choinki. Natnij brzegi, zostawiając w środku nietknięty pień. Powstałe gałązki poskręcaj kilka razy wokół własnej osi. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.

Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności

Tak przygotowaną choinkę umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta francuskiego wytnij gwiazdki. Najłatwiej będzie to zrobić przy pomocy foremek do pierników. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp orzeszkami piniowymi. Wstaw do piekarnia rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.

Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności

Po tym czasie nasza świąteczna choinka jest już gotowa. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taka wytrawna przekąska będzie również piękną dekoracją stołu.

Smacznego!

Obrazek
Choinka z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości