Makowa choinka z ciasta francuskiego z bakaliami. Słodka ozdoba świątecznego stołu

Makowa choinka to prosty i efektowny przepis na świąteczny deser. Przygotowanie jest naprawdę łatwe, a połączenie masy makowej z bakaliami idealnie wpisuje się w klimat świąt.

Makowa choinka- PysznościMakowa choinka- Pyszności
Ewa

Choinka z ciasta francuskiego

Masa makowa to obowiązkowy składnik ciast w czasie świąt Bożego Narodzenia. Chociaż wielu z nas nie wyobraża sobie wigilii bez makowca, to dziś mamy prostą i pyszną alternatywę, która może zastąpić (lub uzupełnić) domowe ciasto. Choinka z francuskiego, chrupiącego ciasta skrywa pyszne makowe nadzienie z dodatkiem bakalii. Masę makową przygotowaliśmy samodzielnie, ale jeśli nie masz czasu, to możesz śmiało sięgnąć po gotowca. Warto jednak spróbować zrobić ją w swojej kuchni. Całość oprószona jest słodkim śniegiem w postaci cukru pudru. Całość nie tylko prezentuje się bajkowo, ale na dodatek jest po prostu przepyszna.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Makowa choinka

Składniki:

Masa makowa

  • 500 g suchego maku
  • 20 g miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g daktyli
  • 50 g suszonych moreli
  • 100 g masła
  • 100 g skórki z pomarańczy

Choinka

  • 2 ciasta francuskie
  • jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania masy makowej. Suchy mak wsyp do garnuszka i zalej wodą tak, aby wystawała ok. 1 cm nad powierzchnię maku. Doprowadź do wrzenia, następnie przez 20 minut gotuj na małym ogniu. Odcedź na drobnym sitku przez czystą ściereczkę. Jeśli używasz niemielonego maku, to wystudź go i zmiel w maszynce.

Obrazek
Makowa choinka- Pyszności

W garnku rozpuść masło wraz z miodem i wlej do ugotowanego maku. Dorzuć pokrojone bakalie i orzechy i wymieszaj dobrze składniki.

Obrazek
Makowa choinka- Pyszności

Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Wyjmij je 15 minut wcześniej, aby złapało nieco pokojowej temperatury. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne i nie będzie się rwało. Natnij kształt choinki-trójkąta. Nam pomogła w tym zwykła linijka. Następnie rozłóż drugi arkusz ciasta i rozprowadź na nim przygotowaną masę makową. Przykryj całość arkuszem z naciętą choinką i wytnij kształt. Zerknij na filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy, co i jak należy zrobić.

Obrazek
Makowa choinka- Pyszności

Natnij nożem gałęzie, które będziemy zawijać. Środek zaznacz sobie przy pomocy długiej linijki lub kuchennego wałka. Będzie to pień, który podtrzyma całą naszą konstrukcję. Przełóż choinkę na blaszkę wyłożoną papierem i zawiń gałęzie. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z pozostałej części odciętej masy wytnij gwiazdki- nic się nie zmarnuje. Piecz w 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.

Obrazek
Makowa choinka- Pyszności

Przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem, który będzie wyglądał jak słodki śnieg. Nasza choinka jest już gotowa.

Smacznego!

Makowa choinka- Pyszności
Makowa choinka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska