Makowa choinka z ciasta francuskiego z bakaliami. Słodka ozdoba świątecznego stołu
Makowa choinka to prosty i efektowny przepis na świąteczny deser. Przygotowanie jest naprawdę łatwe, a połączenie masy makowej z bakaliami idealnie wpisuje się w klimat świąt.
12.12.2022 13:21
Choinka z ciasta francuskiego
Masa makowa to obowiązkowy składnik ciast w czasie świąt Bożego Narodzenia. Chociaż wielu z nas nie wyobraża sobie wigilii bez makowca, to dziś mamy prostą i pyszną alternatywę, która może zastąpić (lub uzupełnić) domowe ciasto. Choinka z francuskiego, chrupiącego ciasta skrywa pyszne makowe nadzienie z dodatkiem bakalii. Masę makową przygotowaliśmy samodzielnie, ale jeśli nie masz czasu, to możesz śmiało sięgnąć po gotowca. Warto jednak spróbować zrobić ją w swojej kuchni. Całość oprószona jest słodkim śniegiem w postaci cukru pudru. Całość nie tylko prezentuje się bajkowo, ale na dodatek jest po prostu przepyszna.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Makowa choinka
Składniki:
Masa makowa
- 500 g suchego maku
- 20 g miodu
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g daktyli
- 50 g suszonych moreli
- 100 g masła
- 100 g skórki z pomarańczy
Choinka
- 2 ciasta francuskie
- jajko do posmarowania
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania masy makowej. Suchy mak wsyp do garnuszka i zalej wodą tak, aby wystawała ok. 1 cm nad powierzchnię maku. Doprowadź do wrzenia, następnie przez 20 minut gotuj na małym ogniu. Odcedź na drobnym sitku przez czystą ściereczkę. Jeśli używasz niemielonego maku, to wystudź go i zmiel w maszynce.
W garnku rozpuść masło wraz z miodem i wlej do ugotowanego maku. Dorzuć pokrojone bakalie i orzechy i wymieszaj dobrze składniki.
Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Wyjmij je 15 minut wcześniej, aby złapało nieco pokojowej temperatury. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne i nie będzie się rwało. Natnij kształt choinki-trójkąta. Nam pomogła w tym zwykła linijka. Następnie rozłóż drugi arkusz ciasta i rozprowadź na nim przygotowaną masę makową. Przykryj całość arkuszem z naciętą choinką i wytnij kształt. Zerknij na filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy, co i jak należy zrobić.
Natnij nożem gałęzie, które będziemy zawijać. Środek zaznacz sobie przy pomocy długiej linijki lub kuchennego wałka. Będzie to pień, który podtrzyma całą naszą konstrukcję. Przełóż choinkę na blaszkę wyłożoną papierem i zawiń gałęzie. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z pozostałej części odciętej masy wytnij gwiazdki- nic się nie zmarnuje. Piecz w 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
Przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem, który będzie wyglądał jak słodki śnieg. Nasza choinka jest już gotowa.
Smacznego!