PrzepisKuchnia polskaPrzepis dostałam od znajomej z Warmii. Od tej pory nie lepię już pierogów

Przepis dostałam od znajomej z Warmii. Od tej pory nie lepię już pierogów

Dzyndzałki najlepiej smakują z omastą
Dzyndzałki najlepiej smakują z omastą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
03.11.2023 08:08, aktualizacja: 17.01.2024 15:12

Uroczą nazwę zawdzięczają dzyndzlom, które powstają po zlepieniu brzegów pierożków. Często występują z hreczką i skrzeczkami, czyli kaszą gryczaną i skwarkami. Nie mniej znane są dzyndzałki z mięsem. Takie również lepi się na Warmii. Zobaczcie przepis.

Dzyndzałki to tradycyjna potrawa pochodząca z Warmii. Pokochałam to danie od pierwszego kęsa i teraz staram się je robić przynajmniej raz, dwa razy w miesiącu. Przepis na mięsną wersję pierożków dostałam od znajomej z Warmii. Do pierożków często podaję skrzeczki, czyli chrupiące skwarki z boczku, z majerankiem i czosnkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzyndzałki - przysmak z Warmii. Z mięsem czy hreczką ze skrzeczkami?

Dzyndzałki są potrawą o bogatej historii i kulturze. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznych brzegów pieroga w postaci długich uszu, tzw. "dzyndzli". Pierożki te przybyły na Warmię wraz z ludnością przesiedleńczą z Kresów Wschodnich po II wojnie światowej. Dzisiaj są ważną częścią tradycji kulinarnej Warmii. Od 2019 roku widnieją na ministerialnej liście produktów tradycyjnych.

Słynne pierożki są przyrządzane na różne sposoby, w zależności od regionu i upodobań. Na Warmii przygotowuje się dzyndzałki warmińskie, czyli małe pierożki z surowym mięsem wołowym przypominające litewskie kołduny oraz dzyndzałki z kaszą gryczaną - hreczką i ze skwarkami – skrzeczkami. Dzyndzałki warmińskie podaje się w gorącym rosole lub czerwonym barszczu, natomiast te z hreczką i skrzeczkami są bardziej sycące i aromatyczne.

Dzyndzałki to tradycyjne danie warmińskiej kuchni
Dzyndzałki to tradycyjne danie warmińskiej kuchni© gov.pl | Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Przepis na dzyndzałki warmińskie z mięsem wołowym. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego),
  • pół łyżeczki soli,
  • ok. 250 ml ciepłej wody.

FARSZ

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 100 g tłustego boczku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • do smaku: sól i świeżo mielony czarny pieprz,
  • do omasty: 100 g boczku i 1 cebula.

Przygotowanie:

  1. Połowę boczku pokrój w drobną kostkę. Boczek połącz w misce z jajkiem, posiekaną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Wyrób masę zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi.
  2. Mąkę przesiej, dodaj do niej 2 jajka, olej i sól. Zagnieć ciasto, dodając cienką strużką ciepłą wodę. Kiedy będzie gotowe, odstaw je na ok. 10 minut przykryte ściereczką.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj z niego krążki.
  4. Na każdy mały placuszek nakładaj łyżeczkę mięsnego farszu, a następnie zlep brzegi ciasta palcami zwilżonymi w wodzie.
  5. Dzyndzałki wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 10 minut od momentu wypłynięcia.
  6. Pierożki podawaj z okrasą z podsmażonego boczku i cebuli.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także