Przepis dostałam od znajomej z Warmii. Od tej pory nie lepię już pierogów

Uroczą nazwę zawdzięczają dzyndzlom, które powstają po zlepieniu brzegów pierożków. Często występują z hreczką i skrzeczkami, czyli kaszą gryczaną i skwarkami. Nie mniej znane są dzyndzałki z mięsem. Takie również lepi się na Warmii. Zobaczcie przepis.

Dzyndzałki najlepiej smakują z omastąDzyndzałki najlepiej smakują z omastą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dzyndzałki to tradycyjna potrawa pochodząca z Warmii. Pokochałam to danie od pierwszego kęsa i teraz staram się je robić przynajmniej raz, dwa razy w miesiącu. Przepis na mięsną wersję pierożków dostałam od znajomej z Warmii. Do pierożków często podaję skrzeczki, czyli chrupiące skwarki z boczku, z majerankiem i czosnkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Dzyndzałki - przysmak z Warmii. Z mięsem czy hreczką ze skrzeczkami?

Dzyndzałki są potrawą o bogatej historii i kulturze. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznych brzegów pieroga w postaci długich uszu, tzw. "dzyndzli". Pierożki te przybyły na Warmię wraz z ludnością przesiedleńczą z Kresów Wschodnich po II wojnie światowej. Dzisiaj są ważną częścią tradycji kulinarnej Warmii. Od 2019 roku widnieją na ministerialnej liście produktów tradycyjnych.

Słynne pierożki są przyrządzane na różne sposoby, w zależności od regionu i upodobań. Na Warmii przygotowuje się dzyndzałki warmińskie, czyli małe pierożki z surowym mięsem wołowym przypominające litewskie kołduny oraz dzyndzałki z kaszą gryczaną - hreczką i ze skwarkami – skrzeczkami. Dzyndzałki warmińskie podaje się w gorącym rosole lub czerwonym barszczu, natomiast te z hreczką i skrzeczkami są bardziej sycące i aromatyczne.

Dzyndzałki to tradycyjne danie warmińskiej kuchni
Dzyndzałki to tradycyjne danie warmińskiej kuchni © gov.pl | Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Przepis na dzyndzałki warmińskie z mięsem wołowym. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego),
  • pół łyżeczki soli,
  • ok. 250 ml ciepłej wody.

FARSZ

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 100 g tłustego boczku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • do smaku: sól i świeżo mielony czarny pieprz,
  • do omasty: 100 g boczku i 1 cebula.

Przygotowanie:

  1. Połowę boczku pokrój w drobną kostkę. Boczek połącz w misce z jajkiem, posiekaną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Wyrób masę zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi.
  2. Mąkę przesiej, dodaj do niej 2 jajka, olej i sól. Zagnieć ciasto, dodając cienką strużką ciepłą wodę. Kiedy będzie gotowe, odstaw je na ok. 10 minut przykryte ściereczką.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj z niego krążki.
  4. Na każdy mały placuszek nakładaj łyżeczkę mięsnego farszu, a następnie zlep brzegi ciasta palcami zwilżonymi w wodzie.
  5. Dzyndzałki wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 10 minut od momentu wypłynięcia.
  6. Pierożki podawaj z okrasą z podsmażonego boczku i cebuli.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości