Przepis dostałam od znajomej z Warmii. Od tej pory nie lepię już pierogów
Uroczą nazwę zawdzięczają dzyndzlom, które powstają po zlepieniu brzegów pierożków. Często występują z hreczką i skrzeczkami, czyli kaszą gryczaną i skwarkami. Nie mniej znane są dzyndzałki z mięsem. Takie również lepi się na Warmii. Zobaczcie przepis.
03.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:12
Dzyndzałki to tradycyjna potrawa pochodząca z Warmii. Pokochałam to danie od pierwszego kęsa i teraz staram się je robić przynajmniej raz, dwa razy w miesiącu. Przepis na mięsną wersję pierożków dostałam od znajomej z Warmii. Do pierożków często podaję skrzeczki, czyli chrupiące skwarki z boczku, z majerankiem i czosnkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzyndzałki - przysmak z Warmii. Z mięsem czy hreczką ze skrzeczkami?
Dzyndzałki są potrawą o bogatej historii i kulturze. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznych brzegów pieroga w postaci długich uszu, tzw. "dzyndzli". Pierożki te przybyły na Warmię wraz z ludnością przesiedleńczą z Kresów Wschodnich po II wojnie światowej. Dzisiaj są ważną częścią tradycji kulinarnej Warmii. Od 2019 roku widnieją na ministerialnej liście produktów tradycyjnych.
Słynne pierożki są przyrządzane na różne sposoby, w zależności od regionu i upodobań. Na Warmii przygotowuje się dzyndzałki warmińskie, czyli małe pierożki z surowym mięsem wołowym przypominające litewskie kołduny oraz dzyndzałki z kaszą gryczaną - hreczką i ze skwarkami – skrzeczkami. Dzyndzałki warmińskie podaje się w gorącym rosole lub czerwonym barszczu, natomiast te z hreczką i skrzeczkami są bardziej sycące i aromatyczne.
Przepis na dzyndzałki warmińskie z mięsem wołowym. Przepis
Składniki:
CIASTO
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego),
- pół łyżeczki soli,
- ok. 250 ml ciepłej wody.
FARSZ
- 500 g mielonej wołowiny,
- 100 g tłustego boczku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- do smaku: sól i świeżo mielony czarny pieprz,
- do omasty: 100 g boczku i 1 cebula.
Przygotowanie:
- Połowę boczku pokrój w drobną kostkę. Boczek połącz w misce z jajkiem, posiekaną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Wyrób masę zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi.
- Mąkę przesiej, dodaj do niej 2 jajka, olej i sól. Zagnieć ciasto, dodając cienką strużką ciepłą wodę. Kiedy będzie gotowe, odstaw je na ok. 10 minut przykryte ściereczką.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj z niego krążki.
- Na każdy mały placuszek nakładaj łyżeczkę mięsnego farszu, a następnie zlep brzegi ciasta palcami zwilżonymi w wodzie.
- Dzyndzałki wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 10 minut od momentu wypłynięcia.
- Pierożki podawaj z okrasą z podsmażonego boczku i cebuli.