Gdy usłyszysz nazwę tego ciasta, złapiesz się za głowę. Deser tylko dla dorosłych

Ciasto Pijana Zakonnica to deser tylko dla pełnoletnich. Puszysty biszkopt nasączony jest mocno alkoholowym, czekoladowym ponczem i przykryty kołderką z bitej śmietany. To ciasto jest zdecydowanie warte grzechu.

Pijana Zakonnica- PysznościPijana Zakonnica- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Chociaż brzmi nietypowo, to ten deser zdecydowanie zasługuje na szansę. Miękki i delikatny biszkopt, lekkim krem i czekolada to połączenie, które przypadnie do gustu tobie i twoim pełnoletnim gościom. A pełnoletnim dlatego, że słowo "pijana" nie jest tutaj przypadkiem- do nasączenia biszkoptu wykorzystuję rum. Nawiązanie w nazwie do zakonnicy wzięło się zapewne od dominujących kolorów: czarny i biały. Ciasto za każdym razem robi furorę i błyskawicznie znika z talerzyków.

Ciasto Pijana Zakonnica

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło i bułka tarta do formy.

Poncz:

  • 0,5 szklanki wody,
  • 0,5 kostki masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 0,5 tabliczki czekolady 60% kakao,
  • 200 ml rumu lub wódki.

Krem:

  • 4 szklanki śmietany 36 proc,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • wrzątek do rozpuszczenia żelatyny.

Do dekoracji

  • polewa czekoladowa lub starta czekolada.

Ciasto Pijana Zakonnica- Pyszności
Ciasto Pijana Zakonnica- Pyszności © YouTube

Sposób przygotowania:

  1. Jajka miksuję wraz z cukrem, aż kryształki się rozpuszczą. Wlewam ocet i dodaję przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując całość.
  2. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm smaruję masłem lub margaryną i obsypuję bułką tartą. Wlewam masę na biszkopt i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 25 minut, aż do suchego patyczka.
  3. Przy pomocy trzonka drewnianej łyżki robię dziurki w ciepłym jeszcze biszkopcie. Powinny mieć ok. 6 mm średnicy i znajdować się w odstępach ok. 2 cm.
  4. Przechodzę do polewy. W kąpieli wodnej rozpuszczam masło oraz czekoladę. Wlewam wodę, wsypuję cukier oraz kakao i podgrzewam całość, mieszając masę. Zdejmuję z palnika i odstawiamy, aby nieco się przestudziła.
  5. Do kakaowej masy dodaję alkohol i dokładnie mieszam.
  6. Ciepłą polewę wlewam do znajdujących się w biszkopcie otworów, wypełniając całe ciasto. Pozostałą polewę rozprowadzam na powierzchni ciasta. Odstawiam, aby ciasto całkowicie wystygło.
  7. Gdy już wystygnie, wstawiam do lodówki na 15-20 minut.
  8. W międzyczasie rozpuszczam żelatynę w minimalnej ilości wrzątku i studzę. Śmietankę ubijam na sztywno wraz z cukrem pudrem, dodając na koniec wystudzoną żelatynę.
  9. Bitą śmietanę wykładam na schłodzony biszkopt. Całość dekoruję polewą czekoladową lub startą drobno czekoladą. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej