Gdy usłyszysz nazwę tego ciasta, złapiesz się za głowę. Deser tylko dla dorosłych
Ciasto Pijana Zakonnica to deser tylko dla pełnoletnich. Puszysty biszkopt nasączony jest mocno alkoholowym, czekoladowym ponczem i przykryty kołderką z bitej śmietany. To ciasto jest zdecydowanie warte grzechu.
03.10.2023 08:58
Chociaż brzmi nietypowo, to ten deser zdecydowanie zasługuje na szansę. Miękki i delikatny biszkopt, lekkim krem i czekolada to połączenie, które przypadnie do gustu tobie i twoim pełnoletnim gościom. A pełnoletnim dlatego, że słowo "pijana" nie jest tutaj przypadkiem- do nasączenia biszkoptu wykorzystuję rum. Nawiązanie w nazwie do zakonnicy wzięło się zapewne od dominujących kolorów: czarny i biały. Ciasto za każdym razem robi furorę i błyskawicznie znika z talerzyków.
Ciasto Pijana Zakonnica
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka,
- 0,5 szklanki cukru,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- masło i bułka tarta do formy.
Poncz:
- 0,5 szklanki wody,
- 0,5 kostki masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki kakao,
- 0,5 tabliczki czekolady 60% kakao,
- 200 ml rumu lub wódki.
Krem:
- 4 szklanki śmietany 36 proc,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- wrzątek do rozpuszczenia żelatyny.
Do dekoracji
- polewa czekoladowa lub starta czekolada.
Sposób przygotowania:
- Jajka miksuję wraz z cukrem, aż kryształki się rozpuszczą. Wlewam ocet i dodaję przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując całość.
- Tortownicę o średnicy ok. 22 cm smaruję masłem lub margaryną i obsypuję bułką tartą. Wlewam masę na biszkopt i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 25 minut, aż do suchego patyczka.
- Przy pomocy trzonka drewnianej łyżki robię dziurki w ciepłym jeszcze biszkopcie. Powinny mieć ok. 6 mm średnicy i znajdować się w odstępach ok. 2 cm.
- Przechodzę do polewy. W kąpieli wodnej rozpuszczam masło oraz czekoladę. Wlewam wodę, wsypuję cukier oraz kakao i podgrzewam całość, mieszając masę. Zdejmuję z palnika i odstawiamy, aby nieco się przestudziła.
- Do kakaowej masy dodaję alkohol i dokładnie mieszam.
- Ciepłą polewę wlewam do znajdujących się w biszkopcie otworów, wypełniając całe ciasto. Pozostałą polewę rozprowadzam na powierzchni ciasta. Odstawiam, aby ciasto całkowicie wystygło.
- Gdy już wystygnie, wstawiam do lodówki na 15-20 minut.
- W międzyczasie rozpuszczam żelatynę w minimalnej ilości wrzątku i studzę. Śmietankę ubijam na sztywno wraz z cukrem pudrem, dodając na koniec wystudzoną żelatynę.
- Bitą śmietanę wykładam na schłodzony biszkopt. Całość dekoruję polewą czekoladową lub startą drobno czekoladą. Smacznego!