PrzepisCiastaGdy usłyszysz nazwę tego ciasta, złapiesz się za głowę. Deser tylko dla dorosłych

Gdy usłyszysz nazwę tego ciasta, złapiesz się za głowę. Deser tylko dla dorosłych

Pijana Zakonnica- Pyszności
Pijana Zakonnica- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
03.10.2023 08:58

Ciasto Pijana Zakonnica to deser tylko dla pełnoletnich. Puszysty biszkopt nasączony jest mocno alkoholowym, czekoladowym ponczem i przykryty kołderką z bitej śmietany. To ciasto jest zdecydowanie warte grzechu.

Chociaż brzmi nietypowo, to ten deser zdecydowanie zasługuje na szansę. Miękki i delikatny biszkopt, lekkim krem i czekolada to połączenie, które przypadnie do gustu tobie i twoim pełnoletnim gościom. A pełnoletnim dlatego, że słowo "pijana" nie jest tutaj przypadkiem- do nasączenia biszkoptu wykorzystuję rum. Nawiązanie w nazwie do zakonnicy wzięło się zapewne od dominujących kolorów: czarny i biały. Ciasto za każdym razem robi furorę i błyskawicznie znika z talerzyków.

Ciasto Pijana Zakonnica

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło i bułka tarta do formy.

Poncz:

  • 0,5 szklanki wody,
  • 0,5 kostki masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 0,5 tabliczki czekolady 60% kakao,
  • 200 ml rumu lub wódki.

Krem:

  • 4 szklanki śmietany 36 proc,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • wrzątek do rozpuszczenia żelatyny.

Do dekoracji

  • polewa czekoladowa lub starta czekolada.

Ciasto Pijana Zakonnica- Pyszności
Ciasto Pijana Zakonnica- Pyszności© YouTube

Sposób przygotowania:

  1. Jajka miksuję wraz z cukrem, aż kryształki się rozpuszczą. Wlewam ocet i dodaję przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując całość.
  2. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm smaruję masłem lub margaryną i obsypuję bułką tartą. Wlewam masę na biszkopt i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 25 minut, aż do suchego patyczka.
  3. Przy pomocy trzonka drewnianej łyżki robię dziurki w ciepłym jeszcze biszkopcie. Powinny mieć ok. 6 mm średnicy i znajdować się w odstępach ok. 2 cm.
  4. Przechodzę do polewy. W kąpieli wodnej rozpuszczam masło oraz czekoladę. Wlewam wodę, wsypuję cukier oraz kakao i podgrzewam całość, mieszając masę. Zdejmuję z palnika i odstawiamy, aby nieco się przestudziła.
  5. Do kakaowej masy dodaję alkohol i dokładnie mieszam.
  6. Ciepłą polewę wlewam do znajdujących się w biszkopcie otworów, wypełniając całe ciasto. Pozostałą polewę rozprowadzam na powierzchni ciasta. Odstawiam, aby ciasto całkowicie wystygło.
  7. Gdy już wystygnie, wstawiam do lodówki na 15-20 minut.
  8. W międzyczasie rozpuszczam żelatynę w minimalnej ilości wrzątku i studzę. Śmietankę ubijam na sztywno wraz z cukrem pudrem, dodając na koniec wystudzoną żelatynę.
  9. Bitą śmietanę wykładam na schłodzony biszkopt. Całość dekoruję polewą czekoladową lub startą drobno czekoladą. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także