Trzyskładnikowa konfitura śliwkowa zwala z nóg. Spróbujesz i więcej nie kupisz jej w sklepie

Sezon na śliwki uważamy za otwarty. W naszym kraju są stosunkowo tanie, a przetwory, które z nich przygotujemy, są pyszne. Otwierając słoik z konfiturą śliwkową, podczas zimowego wieczoru na pewno poczujemy późne lato. Taką konfiturę możemy dodać do owsianki, naleśników czy placków. Sprawdzi się także jako dodatek do herbaty.

Konfitura śliwkowaKonfitura śliwkowa - Pyszności; Canva, screejn z filmu https://www.youtube.com/watch?v=XThl4fH3aKc
Paulina

Przygotowanie konfitury należy zacząć od wybrania najlepszych owoców. Doskonałym egzemplarzem będzie późna węgierka. Jednak do dżemu może użyć też wcześniejszej odmiany. Śliwki mają wiele cennych właściwości. Zawierają dużo błonnika, który wywiera korzystny wpływ na nasze jelita. Dżem śliwkowy to absolutny klasyk, a do jego przygotowania wystarczą zaledwie trzy składniki. Spisz listę składników i dokładny sposób przygotowania tej konfitury.

Przepis na dżem śliwkowy

Obrazek
Dżem - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Składniki:

  • śliwki
  • cukier

Sposób przygotowania:

Na sam początek umyj śliwki, wydrąż z nich pestki i pokrój w kostkę. Tak przygotowane owoce wrzuć do garnka i postaw na ogień. Gotuj przez około 15 minut, aż śliwki puszczą sok i zmiękną. Dodaj cukier - na każde dwie i pół szklanki dżemu użyj 0,5 kg cukru. Wszystko ze sobą wymieszaj. W drugim naczyniu przygotuj słoiki. Dokładnie je wyparz w gorącej wodzie podczas gotowania. Do tak przygotowanych słoików włóż konfiturę.

Konfitura śliwkowa- przepis

Obrazek
Śliwki - Pyszności

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek
  • 0,5 kg cukru
  • 1-2 cytryny

Sposób przygotowania:

Śliwki dokładnie umyj, a następnie pokrój na małe kawałki. Pamiętaj, aby wydrążyć z nich pestkę. Owoce przełóż do garnka, zasyp je odpowiednią ilością cukru. Z cytryny wyciśnij sok i dodaj do pozostałych składników. Nada ona tej konfiturze wyrazistego smaku, ale też sprawi, że śliwki będą mieć cały czas piękny kolor. Postaw garnek na ogień, wszystko ze sobą wymieszaj. Owoce gotuj powoli przez około 1 godzinę. Następnie za pomocą blendera wszystko zmiksuj. Gotuj jeszcze przez chwilę. To już prawie koniec, sprawdź konsystencje powstałej konfitury. Do przygotowanych słoików przełóż owoce. Konfitura jest gotowa.

Jeśli lubisz robić przetwory na zimę, to wychodzimy z 4 pomysłami na dżemy. Wszystko krok po kroku tłumaczymy w tym filmie:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej