Trzyskładnikowa konfitura śliwkowa zwala z nóg. Spróbujesz i więcej nie kupisz jej w sklepie

Sezon na śliwki uważamy za otwarty. W naszym kraju są stosunkowo tanie, a przetwory, które z nich przygotujemy, są pyszne. Otwierając słoik z konfiturą śliwkową, podczas zimowego wieczoru na pewno poczujemy późne lato. Taką konfiturę możemy dodać do owsianki, naleśników czy placków. Sprawdzi się także jako dodatek do herbaty.

Konfitura śliwkowaKonfitura śliwkowa - Pyszności; Canva, screejn z filmu https://www.youtube.com/watch?v=XThl4fH3aKc
Paulina

Przygotowanie konfitury należy zacząć od wybrania najlepszych owoców. Doskonałym egzemplarzem będzie późna węgierka. Jednak do dżemu może użyć też wcześniejszej odmiany. Śliwki mają wiele cennych właściwości. Zawierają dużo błonnika, który wywiera korzystny wpływ na nasze jelita. Dżem śliwkowy to absolutny klasyk, a do jego przygotowania wystarczą zaledwie trzy składniki. Spisz listę składników i dokładny sposób przygotowania tej konfitury.

Przepis na dżem śliwkowy

Obrazek
Dżem - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Składniki:

  • śliwki
  • cukier

Sposób przygotowania:

Na sam początek umyj śliwki, wydrąż z nich pestki i pokrój w kostkę. Tak przygotowane owoce wrzuć do garnka i postaw na ogień. Gotuj przez około 15 minut, aż śliwki puszczą sok i zmiękną. Dodaj cukier - na każde dwie i pół szklanki dżemu użyj 0,5 kg cukru. Wszystko ze sobą wymieszaj. W drugim naczyniu przygotuj słoiki. Dokładnie je wyparz w gorącej wodzie podczas gotowania. Do tak przygotowanych słoików włóż konfiturę.

Konfitura śliwkowa- przepis

Obrazek
Śliwki - Pyszności

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek
  • 0,5 kg cukru
  • 1-2 cytryny

Sposób przygotowania:

Śliwki dokładnie umyj, a następnie pokrój na małe kawałki. Pamiętaj, aby wydrążyć z nich pestkę. Owoce przełóż do garnka, zasyp je odpowiednią ilością cukru. Z cytryny wyciśnij sok i dodaj do pozostałych składników. Nada ona tej konfiturze wyrazistego smaku, ale też sprawi, że śliwki będą mieć cały czas piękny kolor. Postaw garnek na ogień, wszystko ze sobą wymieszaj. Owoce gotuj powoli przez około 1 godzinę. Następnie za pomocą blendera wszystko zmiksuj. Gotuj jeszcze przez chwilę. To już prawie koniec, sprawdź konsystencje powstałej konfitury. Do przygotowanych słoików przełóż owoce. Konfitura jest gotowa.

Jeśli lubisz robić przetwory na zimę, to wychodzimy z 4 pomysłami na dżemy. Wszystko krok po kroku tłumaczymy w tym filmie:

Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥