Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Naleśniki najczęściej kojarzą się z cieniutkim i miękkim plackiem smażonym na patelni, jednak Finowie mają na nie zupełnie inny pomysł. W tej odsłonie są przygotowywane w znacznie prostszy i mniej czasochłonny sposób, a przy tym równie smaczne co tradycyjne.
Fińskie naleśniki, inaczej zwane pannukakku, to popularne danie kuchni północnej, które zyskało serca ludzi na całym świecie. Charakteryzują się grubszą, puszystą strukturą i delikatnym smakiem, dzięki czemu doskonale sprawdzają się zarówno na słodkie śniadanie, jak i na deser, szczególnie gdy podamy je z bitą śmietaną. Do ich przygotowania nie potrzebujesz patelni, a zamiast niej wystarczy forma i piekarnik.
Ciasto Biały Snickers. Zniknie aż do ostatniego okruszka
Fińskie naleśniki
Naleśniki po fińsku są znacznie grubsze niż tradycyjne, a tym samym bardziej puszyste. Tradycyjnie piecze się je w piekarniku, dzięki czemu ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i nie wymaga dużo czasu, co jest cenne szczególnie rano, kiedy spieszymy się do pracy lub szkoły.
Aby przygotować pannakaku wystarczy dokładnie wymieszać składniki, wylać ciasto na blaszkę i wstawić do piekarnika. Dzięki temu oszczędzamy sporo czasu, który normalnie spędzilibyśmy nad patelnią, pilnując tradycyjnych naleśników wymagających znacznie więcej energii i uwagi. Gotowe pannukaku pokrój i nakładaj na wierzch ulubione dodatki, takie jak konfitura, owoce czy orzechy.
Przepis na fińskie naleśniki
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 160 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 45 g masła,
- 25 g cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Przed rozpoczęciem przygotuj wszystkie składniki, aby miały temperaturę pokojową.
- Roztop masło powoli w małym rondelku, pilnując, żeby się nie przypaliło, a następnie odstaw je do przestudzenia.
- W osobnej misce połącz mąkę z cukrem i solą.
- Wbij jajka i wlej mleko, energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.
- Dodaj ostudzone masło i dokładnie wymieszaj z ciastem.
- Odstaw ciasto na około 15 minut, aby mąka dobrze napęczniała.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Wyłóż prostokątną formę papierem do pieczenia.
- Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz około 30 minut, aż wierzch zrobi się złocisty.
- Po upieczeniu wyjmij pannukakku z pieca.
- Pokrój na równe kwadraty, podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!