Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe

Naleśniki najczęściej kojarzą się z cieniutkim i miękkim plackiem smażonym na patelni, jednak Finowie mają na nie zupełnie inny pomysł. W tej odsłonie są przygotowywane w znacznie prostszy i mniej czasochłonny sposób, a przy tym równie smaczne co tradycyjne.

Fiński naleśnikFiński naleśnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Natallya_ph

Fińskie naleśniki, inaczej zwane pannukakku, to popularne danie kuchni północnej, które zyskało serca ludzi na całym świecie. Charakteryzują się grubszą, puszystą strukturą i delikatnym smakiem, dzięki czemu doskonale sprawdzają się zarówno na słodkie śniadanie, jak i na deser, szczególnie gdy podamy je z bitą śmietaną. Do ich przygotowania nie potrzebujesz patelni, a zamiast niej wystarczy forma i piekarnik.

Ciasto Biały Snickers. Zniknie aż do ostatniego okruszka

Fińskie naleśniki

Naleśniki po fińsku są znacznie grubsze niż tradycyjne, a tym samym bardziej puszyste. Tradycyjnie piecze się je w piekarniku, dzięki czemu ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i nie wymaga dużo czasu, co jest cenne szczególnie rano, kiedy spieszymy się do pracy lub szkoły.

Aby przygotować pannakaku wystarczy dokładnie wymieszać składniki, wylać ciasto na blaszkę i wstawić do piekarnika. Dzięki temu oszczędzamy sporo czasu, który normalnie spędzilibyśmy nad patelnią, pilnując tradycyjnych naleśników wymagających znacznie więcej energii i uwagi. Gotowe pannukaku pokrój i nakładaj na wierzch ulubione dodatki, takie jak konfitura, owoce czy orzechy.

Przepis na fińskie naleśniki

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 45 g masła,
  • 25 g cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przed rozpoczęciem przygotuj wszystkie składniki, aby miały temperaturę pokojową.
  2. Roztop masło powoli w małym rondelku, pilnując, żeby się nie przypaliło, a następnie odstaw je do przestudzenia.
  3. W osobnej misce połącz mąkę z cukrem i solą.
  4. Wbij jajka i wlej mleko, energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.
  5. Dodaj ostudzone masło i dokładnie wymieszaj z ciastem.
  6. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby mąka dobrze napęczniała.
  7. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  8. Wyłóż prostokątną formę papierem do pieczenia.
  9. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz około 30 minut, aż wierzch zrobi się złocisty.
  10. Po upieczeniu wyjmij pannukakku z pieca.
  11. Pokrój na równe kwadraty, podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯