Dodaję do ciasta na naleśniki. Mają ciekawy kolor, są zdrowsze i smaczniejsze
Naleśniki rzadko kojarzą się ze zdrowym posiłkiem. Zazwyczaj podaje się je z czekoladą czy masłem orzechowym, jednak można je przygotować tak, żeby były nie tylko smaczne, ale równocześnie lekkie i pożywne. Wszystko dzięki jednemu prostemu składnikowi, który nie tylko nada im piękny kolor, ale też wzbogaci naleśniki o witaminy i minerały.
Do masy na naleśniki dorzucam szpinak. To dzięki niemu mają piękny, zielony kolor, który od razu zwraca uwagę na talerzu. Przekonają do siebie nawet największych przeciwników szpinaku, a tych szczególnie sporo jest wśród dzieci. Każdy rodzic wie, że maluchom warzywa trzeba podawać w sprytny sposób, a w formie naleśników znikają z talerzy błyskawicznie.
Placek Rzeszowiak. Trzy ciekawe warstwy smakowe upieczone na jednym kruchym spodzie
Naleśniki szpinakowe
Naleśniki szpinakowe to nie tylko apetyczny, ale także zdrowy wybór na śniadanie lub przekąskę. Szpinak, będący głównym składnikiem, dostarcza istotnych witamin i minerałów, takich jak żelazo i witamina C. Dzięki połączeniu z naleśnikiem staje się nie tylko smaczny, ale i niezwykle sycący.
Popularnym wyborem jest nadzienie z serka śmietankowego i wędzonego łososia, które doskonale uzupełnia szpinakowy smak, ale jeśli jesteś fanem słodkich naleśników, też znajdziesz coś dla siebie. Naleśniki szpinakowe świetnie komponują się z gęstym serkiem waniliowym oraz pokrojonym w plasterki bananem.
Przepis na naleśniki szpinakowe
Składniki:
- 350 ml mleka,
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 120 ml wody gazowanej,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soli,
- olej (do smażenia).
Sposób przygotowania:
- Dokładnie opłucz liście szpinaku, zanurz na około minutę we wrzącej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i mocno wyciśnij nadmiar wody.
- Bardzo drobno posiekaj liście nożem lub rozdrobnij w malakserze.
- W średniej misce wymieszaj mleko z jajkami, dodaj szpinak i delikatnie połącz składniki do uzyskania jednolitej masy.
- W osobnym naczyniu przesiej mąkę z solą, stopniowo wlewaj mokre składniki do mąki, mieszając trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
- Dodaj oliwę i wodę gazowaną, delikatnie wymieszaj.
- Odstaw ciasto na 20 minut.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj ją odrobiną oleju.
- Wlej porcję ciasta chochelką, rozprowadź równomiernie po całej powierzchni i smaż 1-2 minuty z każdej strony, aż naleśniki będą lekko złociste.
- Gotowe naleśniki odkładaj jeden na drugim na talerzu i podawaj od razu, z ulubionymi dodatkami. Smacznego!