Dodaję do ciasta na naleśniki. Mają ciekawy kolor, są zdrowsze i smaczniejsze

Naleśniki rzadko kojarzą się ze zdrowym posiłkiem. Zazwyczaj podaje się je z czekoladą czy masłem orzechowym, jednak można je przygotować tak, żeby były nie tylko smaczne, ale równocześnie lekkie i pożywne. Wszystko dzięki jednemu prostemu składnikowi, który nie tylko nada im piękny kolor, ale też wzbogaci naleśniki o witaminy i minerały.

Szpinakowe naleśnikiSzpinakowe naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Do masy na naleśniki dorzucam szpinak. To dzięki niemu mają piękny, zielony kolor, który od razu zwraca uwagę na talerzu. Przekonają do siebie nawet największych przeciwników szpinaku, a tych szczególnie sporo jest wśród dzieci. Każdy rodzic wie, że maluchom warzywa trzeba podawać w sprytny sposób, a w formie naleśników znikają z talerzy błyskawicznie.

Placek Rzeszowiak. Trzy ciekawe warstwy smakowe upieczone na jednym kruchym spodzie

Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe to nie tylko apetyczny, ale także zdrowy wybór na śniadanie lub przekąskę. Szpinak, będący głównym składnikiem, dostarcza istotnych witamin i minerałów, takich jak żelazo i witamina C. Dzięki połączeniu z naleśnikiem staje się nie tylko smaczny, ale i niezwykle sycący.

Popularnym wyborem jest nadzienie z serka śmietankowego i wędzonego łososia, które doskonale uzupełnia szpinakowy smak, ale jeśli jesteś fanem słodkich naleśników, też znajdziesz coś dla siebie. Naleśniki szpinakowe świetnie komponują się z gęstym serkiem waniliowym oraz pokrojonym w plasterki bananem.

Przepis na naleśniki szpinakowe

Składniki:

  • 350 ml mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 120 ml wody gazowanej,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej (do smażenia).

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie opłucz liście szpinaku, zanurz na około minutę we wrzącej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i mocno wyciśnij nadmiar wody.
  2. Bardzo drobno posiekaj liście nożem lub rozdrobnij w malakserze.
  3. W średniej misce wymieszaj mleko z jajkami, dodaj szpinak i delikatnie połącz składniki do uzyskania jednolitej masy.
  4. W osobnym naczyniu przesiej mąkę z solą, stopniowo wlewaj mokre składniki do mąki, mieszając trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
  5. Dodaj oliwę i wodę gazowaną, delikatnie wymieszaj.
  6. Odstaw ciasto na 20 minut.
  7. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj ją odrobiną oleju.
  8. Wlej porcję ciasta chochelką, rozprowadź równomiernie po całej powierzchni i smaż 1-2 minuty z każdej strony, aż naleśniki będą lekko złociste.
  9. Gotowe naleśniki odkładaj jeden na drugim na talerzu i podawaj od razu, z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇