Szpinak do obiadu robię już tylko tak. Zajadają się nawet dzieci

Szpinak, choć kojarzy się z nudnym i mdłym dodatkiem do obiadu, może stać się prawdziwym hitem na talerzu. Sekretem jest prosty trik, który pozwala wydobyć z tego zielonego warzywa pełnię smaku i aromatu. W ten sposób przygotowany szpinak zasmakuje nawet największym niejadkom.

Szpinak z serem żółtymSzpinak z serem żółtym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Szpinak to warzywo, które nie zawsze cieszy się uznaniem, zwłaszcza wśród najmłodszych. Jednak odpowiednio przygotowany może stać się prawdziwym przysmakiem, który podbije serca całej rodziny. Mam sprawdzony przepis, dzięki któremu szpinak do obiadu smakuje tak dobrze, że dzieci proszą o dokładkę. Kluczem jest połączenie go z czosnkiem i aromatycznym serem, co podkreśla jego walory smakowe i nadaje mu kremowej konsystencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Szpinak - skarbnica zdrowia na twoim talerzu

Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw, bogate w żelazo, wapń, magnez oraz witaminy A, C i K. Regularne spożywanie szpinaku wspiera układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry i wzmacnia kości. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i procesami starzenia. Ponadto jest niskokaloryczny, co sprawia, że doskonale wpisuje się w zdrową dietę. Jednak nie wszyscy za nim przepadają – zwłaszcza dzieci. Jak więc przyrządzić go tak, aby nawet najwięksi sceptycy zajadali się nim z apetytem?

Przepis na szpinak z czosnkiem i serem – idealny dodatek do obiadu

Oto prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie pysznego szpinaku, który zasmakuje całej rodzinie.

Składniki:

  • 600 g świeżego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g żółtego sera (np. cheddar lub gouda),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myję szpinak, osuszam go i drobno siekam.
  2. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, a następnie wrzucam posiekany szpinak. Duszę na średnim ogniu przez kilka minut, aż zwiędnie.
  3. Przeciskam czosnek przez praskę i dodaję do szpinaku. Wszystko mieszam i smażę jeszcze przez około 2 minuty, aby czosnek uwolnił swój aromat.
  4. Na koniec do dania dodaję żółty ser pokrojony w kostkę lub starty na tarce i mieszam, aż ser się lekko rozpuści.
  5. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Połączenie szpinaku z czosnkiem i serem nadaje mu wyjątkowego smaku i aksamitnej konsystencji. Nawet osoby, które nie są fanami tego warzywa, chętnie sięgają po ten wariant. Ser dodaje całości lekkiej kremowości, a czosnek podkreśla jego naturalny aromat. Ten prosty, ale efektowny przepis sprawia, że szpinak przestaje być tylko dodatkiem i staje się prawdziwą gwiazdą obiadu.

Spróbuj tego przepisu, a przekonasz się, że szpinak może smakować wyśmienicie i stać się ulubionym dodatkiem na twoim stole!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier