Szpinak do obiadu robię już tylko tak. Zajadają się nawet dzieci

Szpinak, choć kojarzy się z nudnym i mdłym dodatkiem do obiadu, może stać się prawdziwym hitem na talerzu. Sekretem jest prosty trik, który pozwala wydobyć z tego zielonego warzywa pełnię smaku i aromatu. W ten sposób przygotowany szpinak zasmakuje nawet największym niejadkom.

Szpinak z serem żółtymSzpinak z serem żółtym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Szpinak to warzywo, które nie zawsze cieszy się uznaniem, zwłaszcza wśród najmłodszych. Jednak odpowiednio przygotowany może stać się prawdziwym przysmakiem, który podbije serca całej rodziny. Mam sprawdzony przepis, dzięki któremu szpinak do obiadu smakuje tak dobrze, że dzieci proszą o dokładkę. Kluczem jest połączenie go z czosnkiem i aromatycznym serem, co podkreśla jego walory smakowe i nadaje mu kremowej konsystencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Szpinak - skarbnica zdrowia na twoim talerzu

Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw, bogate w żelazo, wapń, magnez oraz witaminy A, C i K. Regularne spożywanie szpinaku wspiera układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry i wzmacnia kości. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i procesami starzenia. Ponadto jest niskokaloryczny, co sprawia, że doskonale wpisuje się w zdrową dietę. Jednak nie wszyscy za nim przepadają – zwłaszcza dzieci. Jak więc przyrządzić go tak, aby nawet najwięksi sceptycy zajadali się nim z apetytem?

Przepis na szpinak z czosnkiem i serem – idealny dodatek do obiadu

Oto prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie pysznego szpinaku, który zasmakuje całej rodzinie.

Składniki:

  • 600 g świeżego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g żółtego sera (np. cheddar lub gouda),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myję szpinak, osuszam go i drobno siekam.
  2. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, a następnie wrzucam posiekany szpinak. Duszę na średnim ogniu przez kilka minut, aż zwiędnie.
  3. Przeciskam czosnek przez praskę i dodaję do szpinaku. Wszystko mieszam i smażę jeszcze przez około 2 minuty, aby czosnek uwolnił swój aromat.
  4. Na koniec do dania dodaję żółty ser pokrojony w kostkę lub starty na tarce i mieszam, aż ser się lekko rozpuści.
  5. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Połączenie szpinaku z czosnkiem i serem nadaje mu wyjątkowego smaku i aksamitnej konsystencji. Nawet osoby, które nie są fanami tego warzywa, chętnie sięgają po ten wariant. Ser dodaje całości lekkiej kremowości, a czosnek podkreśla jego naturalny aromat. Ten prosty, ale efektowny przepis sprawia, że szpinak przestaje być tylko dodatkiem i staje się prawdziwą gwiazdą obiadu.

Spróbuj tego przepisu, a przekonasz się, że szpinak może smakować wyśmienicie i stać się ulubionym dodatkiem na twoim stole!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione