Najlepszy dodatek do obiadu. Surówkę z kapusty pekińskiej robię tylko z tego przepisu

Domowy obiad nie może obyć się bez pysznej surówki. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, by stworzyć dodatek, któremu nie sposób się oprzeć. W tym przypadku nikogo specjalnie nie trzeba namawiać, by do kotleta dobrał sobie porcję surówki.

Ta surówka z kapusty to witaminowa bombaTa surówka z kapusty to witaminowa bomba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest chrupiąca, ma w sobie mnóstwo witamin, a na dodatek przygotujesz ją w kilka minut. Ta surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem jabłka i marchewki świetnie sprawdzi się jako uniwersalny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje z tradycyjnymi kotletami, pieczonym mięsem, marynowanymi udkami czy nawet jajkiem sadzonym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień

Surówka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska nieco stoi w cieniu zwykłej, białej kapusty. Świetnie sprawdza się do surówek, bo jest miękka, ale przy tym wciąż chrupiąca i orzeźwiająca. Kiedy postawisz ją na stole, po obiedzie wróci do ciebie tylko pusta miska. To doskonały sposób na wprowadzenie do swojej diety większej ilości warzyw.

Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej © Adobe Stock | Monika

Ta prosta surówka jest pełna witamin, minerałów i błonnika, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wszystko, co musisz zrobić, to poszatkować warzywa, wymieszać je z sosem i gotowe.

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej,
  • 1-2 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść kapustę, usuwając zewnętrzne liście oraz głąb. Następnie pokrój ją w cienkie paseczki.
  2. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Połącz wszystkie składniki w misce.
  4. Dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, jogurt naturalny, majonez oraz dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dokładnie wymieszaj.

Ekspresowa i pyszna surówka z kapusty pekińskiej jest już gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje na świeżo, więc dobrze jest przygotować ją tuż przed podaniem. Składniki pokroić można wcześniej, a przed obiadem jedynie połączyć wszystko w misce. Smacznego!

Dlaczego warto jeść kapustę pekińską?

Kapusta pekińska jest źródłem wielu niezbędnych witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy A, C, K oraz z grupy B, które pomagają w utrzymaniu zdrowia oczu, wzmacniają odporność i wspomagają krzepnięcie krwi. Dodatkowo jest ona bogata w potas, wapń i magnez, które wspierają zdrowie serca, układu nerwowego i kości. Dzięki zawartości błonnika kapusta pekińska skutecznie reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Obecne w niej antyoksydanty, takie jak witamina C i związki fenolowe, pomagają w redukcji stanów zapalnych i chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Surówka z kapusty pekińskiej jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Surówka z kapusty pekińskiej jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa © Canva | joloei

To warzywo jest niskokaloryczne i lekkostrawne, co czyni je idealnym dla osób dbających o linię. Zawiera dużą ilość wody i błonnika, co sprzyja zdrowemu trawieniu i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości, co jest cenne w diecie odchudzającej.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇