PrzepisSałatkiNajlepszy dodatek do obiadu. Surówkę z kapusty pekińskiej robię tylko z tego przepisu

Najlepszy dodatek do obiadu. Surówkę z kapusty pekińskiej robię tylko z tego przepisu

Domowy obiad nie może obyć się bez pysznej surówki. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, by stworzyć dodatek, któremu nie sposób się oprzeć. W tym przypadku nikogo specjalnie nie trzeba namawiać, by do kotleta dobrał sobie porcję surówki.

Ta surówka z kapusty to witaminowa bomba
Ta surówka z kapusty to witaminowa bomba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.11.2024 09:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest chrupiąca, ma w sobie mnóstwo witamin, a na dodatek przygotujesz ją w kilka minut. Ta surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem jabłka i marchewki świetnie sprawdzi się jako uniwersalny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje z tradycyjnymi kotletami, pieczonym mięsem, marynowanymi udkami czy nawet jajkiem sadzonym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska nieco stoi w cieniu zwykłej, białej kapusty. Świetnie sprawdza się do surówek, bo jest miękka, ale przy tym wciąż chrupiąca i orzeźwiająca. Kiedy postawisz ją na stole, po obiedzie wróci do ciebie tylko pusta miska. To doskonały sposób na wprowadzenie do swojej diety większej ilości warzyw.

Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej© Adobe Stock | Monika

Ta prosta surówka jest pełna witamin, minerałów i błonnika, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wszystko, co musisz zrobić, to poszatkować warzywa, wymieszać je z sosem i gotowe.

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej,
  • 1-2 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść kapustę, usuwając zewnętrzne liście oraz głąb. Następnie pokrój ją w cienkie paseczki.
  2. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Połącz wszystkie składniki w misce.
  4. Dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, jogurt naturalny, majonez oraz dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dokładnie wymieszaj.

Ekspresowa i pyszna surówka z kapusty pekińskiej jest już gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje na świeżo, więc dobrze jest przygotować ją tuż przed podaniem. Składniki pokroić można wcześniej, a przed obiadem jedynie połączyć wszystko w misce. Smacznego!

Dlaczego warto jeść kapustę pekińską?

Kapusta pekińska jest źródłem wielu niezbędnych witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy A, C, K oraz z grupy B, które pomagają w utrzymaniu zdrowia oczu, wzmacniają odporność i wspomagają krzepnięcie krwi. Dodatkowo jest ona bogata w potas, wapń i magnez, które wspierają zdrowie serca, układu nerwowego i kości. Dzięki zawartości błonnika kapusta pekińska skutecznie reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Obecne w niej antyoksydanty, takie jak witamina C i związki fenolowe, pomagają w redukcji stanów zapalnych i chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Surówka z kapusty pekińskiej jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Surówka z kapusty pekińskiej jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa© Canva | joloei

To warzywo jest niskokaloryczne i lekkostrawne, co czyni je idealnym dla osób dbających o linię. Zawiera dużą ilość wody i błonnika, co sprzyja zdrowemu trawieniu i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości, co jest cenne w diecie odchudzającej.