Do surówki z białej kapusty robię miodowo-musztardowy sos. Smakuje jak z restauracji

Dzisiaj będzie bardzo prosto. Pokażę ci jak za pomocą nieskomplikowanego i niepozornego sosu sprawić, żeby surówka z białej kapusty smakowała lepiej, niż kiedykolwiek. To propozycja dla każdego fana zdrowych surówek, który traktuje tę potrawę jako coś więcej, niż tylko anonimowy dodatek do kotleta.

Surówka z białej kapusty z dodatkiem pysznego sosuSurówka z białej kapusty z dodatkiem pysznego sosu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | voltan

W świecie surówek trudno znaleźć równie zdrową propozycję, co kompozycja z białej kapusty. Za pomocą tego prostego składnika jesteśmy w stanie osiągnąć przyjemną dla podniebienia chrupkość, która doskonale pasuje do wielu dań, a przy okazji dostarcza nam solidnej dawki witamin i minerałów. Taka w końcu rola surówek, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak genialnego tiramisu z dodatkiem kultowych łakoci stanie się hitem w każdym domu

Dzisiaj chcę ci zademonstrować ciekawy pomysł na surówkę, w której główne skrzypce gra właśnie kapusta. Nie obędzie się jednak bez kilku ważnych dodatków. Obok kapusty w recepturze znajdziesz paprykę, pora, marchew i kukurydzę, a wszystko zmieszane za pomocą innego ważnego elementu: sosu. To właśnie w nim kryje się tajemnica smaku tej surówki. Połączenie miodu, musztardy, oliwy i kilku innych produktów ma tu kluczowe znaczenie.

Poniżej znajdziesz przepis. Jak to w przypadku surówek — jest bardzo prosty i poradzisz sobie z nim w kilkanaście minut. Powodzenia!

Surówka z białej kapusty w sosie miodowo-musztardowym

Składniki:

  • 1/2 niewielkiej główki białej kapusty,
  • Kawałek jasnej części pora,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 małe marchewki,
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.
Ta surówka jest po prostu najlepsza!
Ta surówka jest po prostu najlepsza! © Canva | YelenaYemchuk

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i pora drobno poszatkuj. Przełóż do miski, dopraw solą. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, kukurydzę odsącz z zalewy, natkę pietruszki i paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych) posiekaj. Wszystkie składniki połącz z kapustą i porem w jednej misce.
  2. Miód, musztardę, majonez, oliwę z oliwek i sok z cytryny wymieszaj w miseczce. Dopraw odrobiną pieprzu. Zalej pokrojone warzywa i bardzo dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej