Do surówki z białej kapusty robię miodowo-musztardowy sos. Smakuje jak z restauracji
Dzisiaj będzie bardzo prosto. Pokażę ci jak za pomocą nieskomplikowanego i niepozornego sosu sprawić, żeby surówka z białej kapusty smakowała lepiej, niż kiedykolwiek. To propozycja dla każdego fana zdrowych surówek, który traktuje tę potrawę jako coś więcej, niż tylko anonimowy dodatek do kotleta.
23.02.2024 09:14
W świecie surówek trudno znaleźć równie zdrową propozycję, co kompozycja z białej kapusty. Za pomocą tego prostego składnika jesteśmy w stanie osiągnąć przyjemną dla podniebienia chrupkość, która doskonale pasuje do wielu dań, a przy okazji dostarcza nam solidnej dawki witamin i minerałów. Taka w końcu rola surówek, prawda?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj chcę ci zademonstrować ciekawy pomysł na surówkę, w której główne skrzypce gra właśnie kapusta. Nie obędzie się jednak bez kilku ważnych dodatków. Obok kapusty w recepturze znajdziesz paprykę, pora, marchew i kukurydzę, a wszystko zmieszane za pomocą innego ważnego elementu: sosu. To właśnie w nim kryje się tajemnica smaku tej surówki. Połączenie miodu, musztardy, oliwy i kilku innych produktów ma tu kluczowe znaczenie.
Poniżej znajdziesz przepis. Jak to w przypadku surówek — jest bardzo prosty i poradzisz sobie z nim w kilkanaście minut. Powodzenia!
Surówka z białej kapusty w sosie miodowo-musztardowym
Składniki:
- 1/2 niewielkiej główki białej kapusty,
- Kawałek jasnej części pora,
- 1 papryka czerwona,
- 2 małe marchewki,
- 4 łyżki kukurydzy z puszki,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Kapustę i pora drobno poszatkuj. Przełóż do miski, dopraw solą. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, kukurydzę odsącz z zalewy, natkę pietruszki i paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych) posiekaj. Wszystkie składniki połącz z kapustą i porem w jednej misce.
- Miód, musztardę, majonez, oliwę z oliwek i sok z cytryny wymieszaj w miseczce. Dopraw odrobiną pieprzu. Zalej pokrojone warzywa i bardzo dokładnie wymieszaj. Smacznego!