PrzepisSałatkiDo surówki z białej kapusty robię miodowo-musztardowy sos. Smakuje jak z restauracji

Do surówki z białej kapusty robię miodowo-musztardowy sos. Smakuje jak z restauracji

Surówka z białej kapusty z dodatkiem pysznego sosu
Surówka z białej kapusty z dodatkiem pysznego sosu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | voltan
23.02.2024 09:14

Dzisiaj będzie bardzo prosto. Pokażę ci jak za pomocą nieskomplikowanego i niepozornego sosu sprawić, żeby surówka z białej kapusty smakowała lepiej, niż kiedykolwiek. To propozycja dla każdego fana zdrowych surówek, który traktuje tę potrawę jako coś więcej, niż tylko anonimowy dodatek do kotleta.

W świecie surówek trudno znaleźć równie zdrową propozycję, co kompozycja z białej kapusty. Za pomocą tego prostego składnika jesteśmy w stanie osiągnąć przyjemną dla podniebienia chrupkość, która doskonale pasuje do wielu dań, a przy okazji dostarcza nam solidnej dawki witamin i minerałów. Taka w końcu rola surówek, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj chcę ci zademonstrować ciekawy pomysł na surówkę, w której główne skrzypce gra właśnie kapusta. Nie obędzie się jednak bez kilku ważnych dodatków. Obok kapusty w recepturze znajdziesz paprykę, pora, marchew i kukurydzę, a wszystko zmieszane za pomocą innego ważnego elementu: sosu. To właśnie w nim kryje się tajemnica smaku tej surówki. Połączenie miodu, musztardy, oliwy i kilku innych produktów ma tu kluczowe znaczenie.

Poniżej znajdziesz przepis. Jak to w przypadku surówek — jest bardzo prosty i poradzisz sobie z nim w kilkanaście minut. Powodzenia!

Surówka z białej kapusty w sosie miodowo-musztardowym

Składniki:

  • 1/2 niewielkiej główki białej kapusty,
  • Kawałek jasnej części pora,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 małe marchewki,
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.
Ta surówka jest po prostu najlepsza!
Ta surówka jest po prostu najlepsza!© Canva | YelenaYemchuk

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i pora drobno poszatkuj. Przełóż do miski, dopraw solą. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, kukurydzę odsącz z zalewy, natkę pietruszki i paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych) posiekaj. Wszystkie składniki połącz z kapustą i porem w jednej misce.
  2. Miód, musztardę, majonez, oliwę z oliwek i sok z cytryny wymieszaj w miseczce. Dopraw odrobiną pieprzu. Zalej pokrojone warzywa i bardzo dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także