Brzuszki łososia kosztują grosze. Dodaj do sałatki i serwuj na ciepło

Łosoś to nie tylko świetna ryba na obiad, ale również smaczny dodatek do sałatki. Aby obniżyć trochę cenę dania, jednocześnie nie obniżając walorów smakowych, możesz sięgnąć po brzuszki łososia. Ten przepis to hit, który sprawdzi się jako przekąska na imprezę, przystawka lub po prostu pyszna kolacja.

Sałatka z brzuszkami łososia - PysznościSałatka z brzuszkami łososia - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | margouillatphotos
Ewa Malinowska

Wyglądają bardzo niepozornie i wiele osób omija je podczas zakupów. Brzuszki z łososia świetnie urozmaicą smak sałatki ziemniaczanej na ciepło. A sama sałatka... po prostu palce lizać. Sprawdzi się na obiad, zaskoczy gości na imprezie. Proste połączenie składników z pyszną marynatą daje danie, jakiego nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Giga czekoladowe ciacho to nie lada gratka dla fanów słodkości

Czy brzuszki łososia są zdrowe?

O tym, że ryby są zdrowe i powinny częściej gościć w naszej codziennej diecie wiedzą chyba wszyscy. Jedną z najpopularniejszych ryb jest łosoś, ale jego cena może czasem nieźle zaskoczyć. Brzuszki to świetna alternatywa dla miłośników ryb. Podłużna część ryby, odcinana podczas filetowania z brzucha łososia, kosztuje znacznie mniej niż cały filet.

Brzuszki łososia - Pyszności
Brzuszki łososia - Pyszności © Canva | JackF

Wędzone brzuszki łososia można zjadać bezpośrednio, jako dodatek do chleba, przygotować z nich pastę lub pyszną sałatkę ziemniaczaną na ciepło.

Sałatka z brzuszkami łososia

Sekretem tej sałatki jest pyszny dressing, który wspaniale podkręca smak i sprawia, że ciężko odmówić sobie dokładki. Idealna na obiad, kolację, imprezę i wszelakie inne okazje, przy których pojawią się burczące brzuchy.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków, najlepiej młodych,
  • 500 g brzuszków z łososia,
  • 1 łyżka sosu sriracha,
  • natka pietruszki.

Dressing:

  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki posiekanego kopru.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wyszoruj ziemniaki, nie obierając ich.
  2. Włóż do garnka, zalej osoloną wodą i zagotuj.
  3. Gotuj do miękkości, ale uważaj, aby ich nie rozgotować.
  4. Brzuszki łososia posmaruj sosem sriracha.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza i ułóż brzuszki na blasze. Piecz przez 15 minut.
  6. Do jogurtu dodaj sok i startą skórkę z cytryny, cukier oraz sól.
  7. Zmiksuj na gładki sos, dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
  8. W misce umieść ciepłe ziemniaki i porwij na kawałki brzuszki łososia, pozbywając się skóry.
  9. Całość skrop sosem jogurtowym.

Podawaj na ciepło, dekorując całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy