Sałatka na Wielkanoc będzie znacznie zdrowsza z tym dodatkiem. Zadbaj, by go nie zabrakło
10.02.2024 12:25, aktual.: 19.02.2024 12:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Idealna sałatka na Wielkanoc to sałatka z chrzanem. Ten niedoceniany korzeń powinien zdecydowanie częściej pojawiać się na stołach niżeli tylko w święta wielkanocne. Poza tym, że jest pełen cennych składników, to również fenomenalnie podkręca smak potraw.
Chrzan, a konkretnie jego korzeń, jest niezwykle cenionym dodatkiem do potraw w wielu różnych kuchniach na całym świecie. Polska tradycja kulinarna również z radością korzysta z tego składnika, choć obecnie, niestety, znacznie rzadziej sięgamy po świeże warzywo. To wielka szkoda, ponieważ chrzan doskonale sprawdza się w przypadku problemów z trawieniem czy w okresie, kiedy zwiększa się zachorowalność na przeziębienia. To również świetny składnik sałatki na Wielkanoc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść chrzan?
Korzeń chrzanu nie tylko nadaje potrawom wyrazistego smaku i aromatu, ale także wspomaga nasz układ odpornościowy, trawienny i oddechowy. Jeśli nie jesteś fanem spożywania tak pikantnego warzywa, korzeń wcześniej można polać wrzątkiem. Należy jednak pamiętać, że gotowanie chrzanu nie jest zalecane, gdyż wtedy traci swoje cenne właściwości. A ma ich naprawdę wiele.
Chrzan często polecany jako naturalny środek wspomagający trawienie. Co więcej, zawiera bowiem błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, ponieważ reguluje pracę jelit. Korzeń chrzanu jest też bogatym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto zawiera glukozynolany, czyli związki o działaniu przeciwnowotworowym.
Chrzan - doskonały dodatek do sałatki na Wielkanoc
Chrzan jest używany w kuchni od wieków. W Europie Środkowej był popularnym dodatkiem do potraw od średniowiecza. Tradycyjnie chrzanu używano do przyprawiania mięs, zwłaszcza pieczonej wołowiny i kiełbasy. W Polsce chrzan stał się nieodłącznym elementem świątecznego stołu, szczególnie podczas Wielkanocy.
Chociaż przepisy na chrzan różnią się w zależności od regionu i kultury, jego główna esencja pozostaje niezmieniona. To prosty dodatek, który potrafi dodać potrawom wyjątkowego charakteru i głębi smaku. Wielkanocne potrawy, zwłaszcza sałatki, nabiorą wyrazistości dzięki odrobinie chrzanu. Również mięsa czy jajka, które stawiamy na wielkanocnym stole, doskonale współgrają z chrzanem.
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem. Przepis
Składniki:
- 6 jajek,
- 2 średnie ugotowane ziemniaki,
- 2-3 łyżeczki chrzanu w słoiczku lub domowej roboty,
- 4 łyżki majonezu,
- 5 łyżek kukurydzy słodkiej,
- niewielki pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie ostudź je, obierz i pokrój w kostkę.
- Pokrojone jajka przełóż do miski. Dodaj posiekany szczypiorek, majonez, kukurydzę i chrzan. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotową odstaw do lodówki. Podawaj oprószoną świeżymi ziołami.