Postaw na wielkanocnym stole. Przyniesie ulgę po świątecznym obżarstwie
Tego produktu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Chrzan podczas świąt ma kilka znaczeń: od symbolicznego, przez smak, aż po właściwości prozdrowotne, które na pewno przydadzą się po świątecznym przejedzeniu. Oto kilka powodów, dla których przemyślisz postawienie słoiczka lub dwóch obok żurku, sałatki czy faszerowanych jajek.
07.04.2023 11:40
Jajko, biała kiełbasa, chrzan. Te trzy podstawowe produkty najbardziej kojarzą nam się z Wielkanocą, a z ich wykorzystaniem tworzy się całe multum różnych tradycyjnych dań. Dzisiaj chcemy skupić się na tym ostatnim, bo jego właściwości zdrowotne zasługują na wyróżnienie i przysłowiowe czapki z głów. Dwa słowa: naprawdę warto.
Dlaczego chrzan na wielkanocnym stole to doskonały pomysł?
Oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego, że głównym zadaniem chrzanu na świątecznym stole jest doprawienie zaserwowanych dań. Niektórzy traktują też ten produkt symbolicznie, a kiedyś każdy domownik musiał spróbować chrzanu w ramach przypomnienia, że Jezus był karmiony goryczą. To wszystko dzisiaj pozostawiamy daleko w tyle i skupiamy się na niesamowitych właściwościach chrzanu. Oczywiście, żeby nie zmarnować ich potencjału, musisz albo wybrać najlepszy chrzan ze sklepu, albo zrobić go samemu. Wtedy możesz już tylko cieszyć się takimi jego właściwościami:
Bogate źródło mikroelementów
Zacznijmy od podstawy. Chrzan pod względem zawartości witaminy C wyprzeda większość cytrusów kojarzonych z tą witaminą. Ze względu na to, że chrzan występuje pod ziemią, korzenie pełne witamin są chronione przed działaniami światła słonecznego. Chrzan obfituje także w minerały: fosfor, magnez, jod czy potas.
Zawiera synigrynę
Synigryna to glikoyd siarkowy, który jest clou całej zdrowotności chrzanu. Działa odkażająco, wykrztuśnie, grzybobójczo i bakteriobójczo. Wspomaga również działanie układu trawiennego, co może być bardzo cenną właściwością po wielkanocnym obżarstwie.
Jest niskokaloryczny
100 gramów chrzanu to jedynie 70 kcal. Czy jakaś inna przyprawa w formie pasty, czy sosu może się pochwalić takim wynikiem? Wątpimy. A skoro i tak zamierzamy na Wielkanoc zjeść sporo, pociesza nas myśl, że chociaż chrzan nie doda nam kalorii.
Zwalcza ból
Okłady ze startego korzenia lub liści chrzanu na bóle rematyczne były stosowane już w medycynie ludowej. Działanie przeciwbólowe chrzanu wykorzystuje się do dzisiaj, w związku z nerwobólami i bólami kostnymi i stawowymi.
Zobacz też przeprowadzony przez nas wielki test majonezów. Znajdziesz go w tym filmie z naszego kanału na YouTube.