Postaw na wielkanocnym stole. Przyniesie ulgę po świątecznym obżarstwie

Tego produktu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Chrzan podczas świąt ma kilka znaczeń: od symbolicznego, przez smak, aż po właściwości prozdrowotne, które na pewno przydadzą się po świątecznym przejedzeniu. Oto kilka powodów, dla których przemyślisz postawienie słoiczka lub dwóch obok żurku, sałatki czy faszerowanych jajek.

Obrazekchrzan na wielkanocnym stole - Pyszności; foto: Canva

Jajko, biała kiełbasa, chrzan. Te trzy podstawowe produkty najbardziej kojarzą nam się z Wielkanocą, a z ich wykorzystaniem tworzy się całe multum różnych tradycyjnych dań. Dzisiaj chcemy skupić się na tym ostatnim, bo jego właściwości zdrowotne zasługują na wyróżnienie i przysłowiowe czapki z głów. Dwa słowa: naprawdę warto.

Dlaczego chrzan na wielkanocnym stole to doskonały pomysł?

Obrazek
chrzan na wielkanocnym stole - Pyszności; foto: Canva

Oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego, że głównym zadaniem chrzanu na świątecznym stole jest doprawienie zaserwowanych dań. Niektórzy traktują też ten produkt symbolicznie, a kiedyś każdy domownik musiał spróbować chrzanu w ramach przypomnienia, że Jezus był karmiony goryczą. To wszystko dzisiaj pozostawiamy daleko w tyle i skupiamy się na niesamowitych właściwościach chrzanu. Oczywiście, żeby nie zmarnować ich potencjału, musisz albo wybrać najlepszy chrzan ze sklepu, albo zrobić go samemu. Wtedy możesz już tylko cieszyć się takimi jego właściwościami:

Bogate źródło mikroelementów

Zacznijmy od podstawy. Chrzan pod względem zawartości witaminy C wyprzeda większość cytrusów kojarzonych z tą witaminą. Ze względu na to, że chrzan występuje pod ziemią, korzenie pełne witamin są chronione przed działaniami światła słonecznego. Chrzan obfituje także w minerały: fosfor, magnez, jod czy potas.

Zawiera synigrynę

Synigryna to glikoyd siarkowy, który jest clou całej zdrowotności chrzanu. Działa odkażająco, wykrztuśnie, grzybobójczo i bakteriobójczo. Wspomaga również działanie układu trawiennego, co może być bardzo cenną właściwością po wielkanocnym obżarstwie.

Jest niskokaloryczny

Obrazek
chrzan na wielkanocnym stole - Pyszności; foto: Canva

100 gramów chrzanu to jedynie 70 kcal. Czy jakaś inna przyprawa w formie pasty, czy sosu może się pochwalić takim wynikiem? Wątpimy. A skoro i tak zamierzamy na Wielkanoc zjeść sporo, pociesza nas myśl, że chociaż chrzan nie doda nam kalorii.

Zwalcza ból

Okłady ze startego korzenia lub liści chrzanu na bóle rematyczne były stosowane już w medycynie ludowej. Działanie przeciwbólowe chrzanu wykorzystuje się do dzisiaj, w związku z nerwobólami i bólami kostnymi i stawowymi.

Zobacz też przeprowadzony przez nas wielki test majonezów. Znajdziesz go w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀