Postaw na wielkanocnym stole. Przyniesie ulgę po świątecznym obżarstwie

Tego produktu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Chrzan podczas świąt ma kilka znaczeń: od symbolicznego, przez smak, aż po właściwości prozdrowotne, które na pewno przydadzą się po świątecznym przejedzeniu. Oto kilka powodów, dla których przemyślisz postawienie słoiczka lub dwóch obok żurku, sałatki czy faszerowanych jajek.

Obrazekchrzan na wielkanocnym stole - Pyszności; foto: Canva

Jajko, biała kiełbasa, chrzan. Te trzy podstawowe produkty najbardziej kojarzą nam się z Wielkanocą, a z ich wykorzystaniem tworzy się całe multum różnych tradycyjnych dań. Dzisiaj chcemy skupić się na tym ostatnim, bo jego właściwości zdrowotne zasługują na wyróżnienie i przysłowiowe czapki z głów. Dwa słowa: naprawdę warto.

Dlaczego chrzan na wielkanocnym stole to doskonały pomysł?

Obrazek
chrzan na wielkanocnym stole - Pyszności; foto: Canva

Oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego, że głównym zadaniem chrzanu na świątecznym stole jest doprawienie zaserwowanych dań. Niektórzy traktują też ten produkt symbolicznie, a kiedyś każdy domownik musiał spróbować chrzanu w ramach przypomnienia, że Jezus był karmiony goryczą. To wszystko dzisiaj pozostawiamy daleko w tyle i skupiamy się na niesamowitych właściwościach chrzanu. Oczywiście, żeby nie zmarnować ich potencjału, musisz albo wybrać najlepszy chrzan ze sklepu, albo zrobić go samemu. Wtedy możesz już tylko cieszyć się takimi jego właściwościami:

Bogate źródło mikroelementów

Zacznijmy od podstawy. Chrzan pod względem zawartości witaminy C wyprzeda większość cytrusów kojarzonych z tą witaminą. Ze względu na to, że chrzan występuje pod ziemią, korzenie pełne witamin są chronione przed działaniami światła słonecznego. Chrzan obfituje także w minerały: fosfor, magnez, jod czy potas.

Zawiera synigrynę

Synigryna to glikoyd siarkowy, który jest clou całej zdrowotności chrzanu. Działa odkażająco, wykrztuśnie, grzybobójczo i bakteriobójczo. Wspomaga również działanie układu trawiennego, co może być bardzo cenną właściwością po wielkanocnym obżarstwie.

Jest niskokaloryczny

Obrazek
chrzan na wielkanocnym stole - Pyszności; foto: Canva

100 gramów chrzanu to jedynie 70 kcal. Czy jakaś inna przyprawa w formie pasty, czy sosu może się pochwalić takim wynikiem? Wątpimy. A skoro i tak zamierzamy na Wielkanoc zjeść sporo, pociesza nas myśl, że chociaż chrzan nie doda nam kalorii.

Zwalcza ból

Okłady ze startego korzenia lub liści chrzanu na bóle rematyczne były stosowane już w medycynie ludowej. Działanie przeciwbólowe chrzanu wykorzystuje się do dzisiaj, w związku z nerwobólami i bólami kostnymi i stawowymi.

Zobacz też przeprowadzony przez nas wielki test majonezów. Znajdziesz go w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej