Babcia Zosia ostrzega. Jeśli dodasz ten składnik do kopytek, wyjdą twarde i gumowate
To nie pierwszy raz, kiedy ten składnik sprawia, że ciasto wychodzi twarde i gumiaste. To dlatego babcia nigdy go nie dodaje i radzi sobie na inne sposoby. Zobacz przepis na kopytka, który nie zakłada użycia jajek, a następnie ciesz się idealnie mięciutkimi i sprężystymi kluseczkami.
09.02.2024 09:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dobrze przyrządzone kopytka wpisują się w moje kulinarne gusta jak mało co innego. Podawane z przeróżnymi sosami — pieczarkowym, pieczeniowym, koperkowo-śmietanowym, a nawet pomidorowym, lub też na słodko z cynamonem i zasmażką, wyróżniają się smakiem i konsystencją, ciesząc oko i podniebienie. Rzecz jasna żaden sos i dodatek nie uratuje nas w momencie, w którym kopytka są niesmaczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najczęstszą przyczyną tego, że kopytka wychodzą twarde, jest za duża ilość użytej mąki. Nieustanne podsypywanie masy (z czym przesadzamy, chcąc, by ciasto nie kleiło nam się do rąk) kończy się zwykle tym, że kopytka wychodzą nie do zgryzienia. A jednak zdarza się, że nawet bardzo z tym uważając, z naszymi kluseczkami coś jest nie tak.
Według babci Zosi przyczyną takiej sytuacji jest niewątpliwie użyte w przepisie jajko. Zamiast niego woli ona dodać do ciasta łyżkę mąki ziemniaczanej. Czy to działa? Z doświadczenia powiem, że tak. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby kopytka babci wyszły niesmaczne. Zamiast tego zawsze są mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. A wszystko dzięki temu przepisowi.
Kopytka bez jajek
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typu C,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przepuść je przez praskę. Możesz też rozgnieść je jak na purée.
- Teraz do ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dopraw solą. Zagniataj masę do momentu, w którym będzie już wyraźnie zwarta.
- Następnie podziel ciasto na 4 równe części i uformuj każdą z nich w wałek. Spłaszcz je delikatnie dłonią i pokrój pod kątem na 2-3-centymetrowe kopytka.
- Tak przygotowane kluseczki gotuj w osolonej wodzie. Od momentu, w którym wypłyną na wierzch, trzymaj je w wodzie jeszcze przez minutę. Smacznego!