Babcia Zosia ostrzega. Jeśli dodasz ten składnik do kopytek, wyjdą twarde i gumowate

To nie pierwszy raz, kiedy ten składnik sprawia, że ciasto wychodzi twarde i gumiaste. To dlatego babcia nigdy go nie dodaje i radzi sobie na inne sposoby. Zobacz przepis na kopytka, który nie zakłada użycia jajek, a następnie ciesz się idealnie mięciutkimi i sprężystymi kluseczkami.

Kopytka wyjdą niesmaczne. Babcia radzi nie dodawać do nich tego składnikaKopytka wyjdą niesmaczne. Babcia radzi nie dodawać do nich tego składnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robson90

Dobrze przyrządzone kopytka wpisują się w moje kulinarne gusta jak mało co innego. Podawane z przeróżnymi sosami — pieczarkowym, pieczeniowym, koperkowo-śmietanowym, a nawet pomidorowym, lub też na słodko z cynamonem i zasmażką, wyróżniają się smakiem i konsystencją, ciesząc oko i podniebienie. Rzecz jasna żaden sos i dodatek nie uratuje nas w momencie, w którym kopytka są niesmaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Budyniowy deser na zimno z truskawkową wkładką. Przepis robi furorę

Najczęstszą przyczyną tego, że kopytka wychodzą twarde, jest za duża ilość użytej mąki. Nieustanne podsypywanie masy (z czym przesadzamy, chcąc, by ciasto nie kleiło nam się do rąk) kończy się zwykle tym, że kopytka wychodzą nie do zgryzienia. A jednak zdarza się, że nawet bardzo z tym uważając, z naszymi kluseczkami coś jest nie tak.

Według babci Zosi przyczyną takiej sytuacji jest niewątpliwie użyte w przepisie jajko. Zamiast niego woli ona dodać do ciasta łyżkę mąki ziemniaczanej. Czy to działa? Z doświadczenia powiem, że tak. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby kopytka babci wyszły niesmaczne. Zamiast tego zawsze są mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. A wszystko dzięki temu przepisowi.

Kopytka bez jajek

Składniki:

Sposób przygotowania:

Masę na kopytka wyrabiaj do momentu, aż będzie zwarta
Masę na kopytka wyrabiaj do momentu, aż będzie zwarta © Canva | Drbouz
  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przepuść je przez praskę. Możesz też rozgnieść je jak na purée.
  2. Teraz do ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dopraw solą. Zagniataj masę do momentu, w którym będzie już wyraźnie zwarta.
  3. Następnie podziel ciasto na 4 równe części i uformuj każdą z nich w wałek. Spłaszcz je delikatnie dłonią i pokrój pod kątem na 2-3-centymetrowe kopytka.
  4. Tak przygotowane kluseczki gotuj w osolonej wodzie. Od momentu, w którym wypłyną na wierzch, trzymaj je w wodzie jeszcze przez minutę. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne