Babcia Zosia ostrzega. Jeśli dodasz ten składnik do kopytek, wyjdą twarde i gumowate

To nie pierwszy raz, kiedy ten składnik sprawia, że ciasto wychodzi twarde i gumiaste. To dlatego babcia nigdy go nie dodaje i radzi sobie na inne sposoby. Zobacz przepis na kopytka, który nie zakłada użycia jajek, a następnie ciesz się idealnie mięciutkimi i sprężystymi kluseczkami.

Kopytka wyjdą niesmaczne. Babcia radzi nie dodawać do nich tego składnikaKopytka wyjdą niesmaczne. Babcia radzi nie dodawać do nich tego składnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robson90

Dobrze przyrządzone kopytka wpisują się w moje kulinarne gusta jak mało co innego. Podawane z przeróżnymi sosami — pieczarkowym, pieczeniowym, koperkowo-śmietanowym, a nawet pomidorowym, lub też na słodko z cynamonem i zasmażką, wyróżniają się smakiem i konsystencją, ciesząc oko i podniebienie. Rzecz jasna żaden sos i dodatek nie uratuje nas w momencie, w którym kopytka są niesmaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Budyniowy deser na zimno z truskawkową wkładką. Przepis robi furorę

Najczęstszą przyczyną tego, że kopytka wychodzą twarde, jest za duża ilość użytej mąki. Nieustanne podsypywanie masy (z czym przesadzamy, chcąc, by ciasto nie kleiło nam się do rąk) kończy się zwykle tym, że kopytka wychodzą nie do zgryzienia. A jednak zdarza się, że nawet bardzo z tym uważając, z naszymi kluseczkami coś jest nie tak.

Według babci Zosi przyczyną takiej sytuacji jest niewątpliwie użyte w przepisie jajko. Zamiast niego woli ona dodać do ciasta łyżkę mąki ziemniaczanej. Czy to działa? Z doświadczenia powiem, że tak. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby kopytka babci wyszły niesmaczne. Zamiast tego zawsze są mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. A wszystko dzięki temu przepisowi.

Kopytka bez jajek

Składniki:

Sposób przygotowania:

Masę na kopytka wyrabiaj do momentu, aż będzie zwarta
Masę na kopytka wyrabiaj do momentu, aż będzie zwarta © Canva | Drbouz
  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przepuść je przez praskę. Możesz też rozgnieść je jak na purée.
  2. Teraz do ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dopraw solą. Zagniataj masę do momentu, w którym będzie już wyraźnie zwarta.
  3. Następnie podziel ciasto na 4 równe części i uformuj każdą z nich w wałek. Spłaszcz je delikatnie dłonią i pokrój pod kątem na 2-3-centymetrowe kopytka.
  4. Tak przygotowane kluseczki gotuj w osolonej wodzie. Od momentu, w którym wypłyną na wierzch, trzymaj je w wodzie jeszcze przez minutę. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀