Babcia Zosia ostrzega. Jeśli dodasz ten składnik do kopytek, wyjdą twarde i gumowate

To nie pierwszy raz, kiedy ten składnik sprawia, że ciasto wychodzi twarde i gumiaste. To dlatego babcia nigdy go nie dodaje i radzi sobie na inne sposoby. Zobacz przepis na kopytka, który nie zakłada użycia jajek, a następnie ciesz się idealnie mięciutkimi i sprężystymi kluseczkami.

Kopytka wyjdą niesmaczne. Babcia radzi nie dodawać do nich tego składnikaKopytka wyjdą niesmaczne. Babcia radzi nie dodawać do nich tego składnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robson90

Dobrze przyrządzone kopytka wpisują się w moje kulinarne gusta jak mało co innego. Podawane z przeróżnymi sosami — pieczarkowym, pieczeniowym, koperkowo-śmietanowym, a nawet pomidorowym, lub też na słodko z cynamonem i zasmażką, wyróżniają się smakiem i konsystencją, ciesząc oko i podniebienie. Rzecz jasna żaden sos i dodatek nie uratuje nas w momencie, w którym kopytka są niesmaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Budyniowy deser na zimno z truskawkową wkładką. Przepis robi furorę

Najczęstszą przyczyną tego, że kopytka wychodzą twarde, jest za duża ilość użytej mąki. Nieustanne podsypywanie masy (z czym przesadzamy, chcąc, by ciasto nie kleiło nam się do rąk) kończy się zwykle tym, że kopytka wychodzą nie do zgryzienia. A jednak zdarza się, że nawet bardzo z tym uważając, z naszymi kluseczkami coś jest nie tak.

Według babci Zosi przyczyną takiej sytuacji jest niewątpliwie użyte w przepisie jajko. Zamiast niego woli ona dodać do ciasta łyżkę mąki ziemniaczanej. Czy to działa? Z doświadczenia powiem, że tak. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby kopytka babci wyszły niesmaczne. Zamiast tego zawsze są mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. A wszystko dzięki temu przepisowi.

Kopytka bez jajek

Składniki:

Sposób przygotowania:

Masę na kopytka wyrabiaj do momentu, aż będzie zwarta
Masę na kopytka wyrabiaj do momentu, aż będzie zwarta © Canva | Drbouz
  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przepuść je przez praskę. Możesz też rozgnieść je jak na purée.
  2. Teraz do ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dopraw solą. Zagniataj masę do momentu, w którym będzie już wyraźnie zwarta.
  3. Następnie podziel ciasto na 4 równe części i uformuj każdą z nich w wałek. Spłaszcz je delikatnie dłonią i pokrój pod kątem na 2-3-centymetrowe kopytka.
  4. Tak przygotowane kluseczki gotuj w osolonej wodzie. Od momentu, w którym wypłyną na wierzch, trzymaj je w wodzie jeszcze przez minutę. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej