Sos koperkowy. Przepis na najlepszy gęsty sos do mięs i ryb

Sos koperkowy to jeden z najbardziej uniwersalnych sosów. Pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i gotowanych warzyw. Sprawdź nasz prosty przepis na przepyszny sos koperkowy!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika
SKOMENTUJ

Aromatyczny i uniwersalny sos

Sos koperkowy możesz wykorzystać na wiele sposobów. Jego aromatyczny zapach i wspaniały smak będą dobrze komponować się z niemal każdą potrawą. Sos ten możesz podać do potraw mięsnych, takich jak kotleciki lub klopsiki oraz ryb rybnych, np. dorsza czy łososia. Doskonale nada się także jako dodatek do młodych ziemniaczków czy warzyw, które możesz polać gęstym sosem śmietanowo-koperkowym. A zatem nie czekaj, tylko zabierz się do przygotowania tego pysznego i kremowego sosu. Nie pożałujesz.

Przepis na sos koperkowy

Sos z koperku możesz przygotować ze świeżego lub mrożonego koperku. Oczywiście lepszym pomysłem będzie świeży koperek, który ma znacznie bardziej intensywny zapach i smak.

Składniki:

  • 1 pęczek koperku
  • 250 ml bulionu
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany ok. ⅓ łyżeczki

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od drobnego posiekania koperku. Przelej śmietankę kremówkę do szklanki i dodaj do niej mąkę.
  • Całość mieszaj, aż do uzyskania gładkie konsystencji. Zagotuj bulion i przypraw go solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  • Do bulionu dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Następnie wlej do niego śmietankę i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  • Po ok. 1 minucie do gotującego się bulionu dodaj koperek, a cały sos gotuj jeszcze przez mniej więcej 5 minut. I sos koperkowy gotowy!

Zobacz pomysły na ponowne wykorzystanie obierek. Więcej filmików znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy