Sos koperkowy. Przepis na najlepszy gęsty sos do mięs i ryb

Sos koperkowy to jeden z najbardziej uniwersalnych sosów. Pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i gotowanych warzyw. Sprawdź nasz prosty przepis na przepyszny sos koperkowy!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

Aromatyczny i uniwersalny sos

Sos koperkowy możesz wykorzystać na wiele sposobów. Jego aromatyczny zapach i wspaniały smak będą dobrze komponować się z niemal każdą potrawą. Sos ten możesz podać do potraw mięsnych, takich jak kotleciki lub klopsiki oraz ryb rybnych, np. dorsza czy łososia. Doskonale nada się także jako dodatek do młodych ziemniaczków czy warzyw, które możesz polać gęstym sosem śmietanowo-koperkowym. A zatem nie czekaj, tylko zabierz się do przygotowania tego pysznego i kremowego sosu. Nie pożałujesz.

Przepis na sos koperkowy

Sos z koperku możesz przygotować ze świeżego lub mrożonego koperku. Oczywiście lepszym pomysłem będzie świeży koperek, który ma znacznie bardziej intensywny zapach i smak.

Składniki:

  • 1 pęczek koperku
  • 250 ml bulionu
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany ok. ⅓ łyżeczki

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od drobnego posiekania koperku. Przelej śmietankę kremówkę do szklanki i dodaj do niej mąkę.
  • Całość mieszaj, aż do uzyskania gładkie konsystencji. Zagotuj bulion i przypraw go solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  • Do bulionu dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Następnie wlej do niego śmietankę i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  • Po ok. 1 minucie do gotującego się bulionu dodaj koperek, a cały sos gotuj jeszcze przez mniej więcej 5 minut. I sos koperkowy gotowy!

Zobacz pomysły na ponowne wykorzystanie obierek. Więcej filmików znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟