Na śniadanie często robię ekspresowe placki. Cztery składniki i gotowe

Placki twarogowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych racuchów czy amerykańskich pancakes. Są niezwykle smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na szybkie śniadanie, które doda energii na cały dzień.

Placki twarogowe - PysznościPlacki twarogowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | nadianb
Ewa Malinowska

Chociaż na co dzień jadam śniadania raczej na słono, to dla tych twarogowych placuszków z przyjemnością robię wyjątek. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu, a dodatek twarogu sprawia, że mają w sobie też całkiem sporo białka. Placki twarogowe ze świeżymi owocami i cukrem pudrem to idealny sposób na rozpoczęcie dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Placki twarogowe

Znasz to uczucie – nagły atak głodu, który niczym nieproszony gość zakłóca Twoje plany i myśli. Burczenie w brzuchu staje się coraz głośniejsze, a koncentracja spada do zera. W takiej sytuacji jedynym ratunkiem jest szybkie i pyszne danie, które zaspokoi apetyt i doda energii. Przepis na proste placki twarogowe spada jak manna z nieba.

Placuszki twarogowe
Placuszki twarogowe © Adobe Stock

Sprawdzą się one idealnie jako śniadanie, przekąska lub deser. Na dodatek potrzebne jest zaledwie kilka prostych składników i kilka minut. Placki twarogowe można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakują z konfiturami, świeżymi owocami, jogurtem naturalnym i miodem. Klasycznym dodatkiem jest również cukier puder lub cynamon.

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego,
  • 3 jajka,
  • szklanka mąki,
  • dwie szklanki kefiru,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozgniatam w misce przy pomocy widelca.
  2. Oddzielam białka od żółtek.
  3. Żółtka dodaję do sera i mieszam.
  4. Do miski wsypuję mąkę, wlewam kefir i miksuję wraz z twarogiem i żółtkami.
  5. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą.
  6. Delikatnie dodaję białka do masy serowej, mieszając całość łopatką. Dzięki temu placki twarogowe będą puszyste.
  7. Na patelni rozgrzewam olej i wykładam porcje ciasta. Smażę z obu stron, aż placki się zarumienią.


Gotowe placki przekładam na talerz i podaję z ulubionymi dodatkami. Mogą to być świeże owoce, dżemu, konfitury, a nawet bita śmietana i czekolada. Dobrze smakują również na zimno, więc świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier