PrzepisSłodkościNa śniadanie często robię ekspresowe placki. Cztery składniki i gotowe

Na śniadanie często robię ekspresowe placki. Cztery składniki i gotowe

Placki twarogowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych racuchów czy amerykańskich pancakes. Są niezwykle smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na szybkie śniadanie, które doda energii na cały dzień.

Placki twarogowe - Pyszności
Placki twarogowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | nadianb

08.02.2024 | aktual.: 20.03.2024 13:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż na co dzień jadam śniadania raczej na słono, to dla tych twarogowych placuszków z przyjemnością robię wyjątek. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu, a dodatek twarogu sprawia, że mają w sobie też całkiem sporo białka. Placki twarogowe ze świeżymi owocami i cukrem pudrem to idealny sposób na rozpoczęcie dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki twarogowe

Znasz to uczucie – nagły atak głodu, który niczym nieproszony gość zakłóca Twoje plany i myśli. Burczenie w brzuchu staje się coraz głośniejsze, a koncentracja spada do zera. W takiej sytuacji jedynym ratunkiem jest szybkie i pyszne danie, które zaspokoi apetyt i doda energii. Przepis na proste placki twarogowe spada jak manna z nieba.

Placuszki twarogowe
Placuszki twarogowe© Adobe Stock

Sprawdzą się one idealnie jako śniadanie, przekąska lub deser. Na dodatek potrzebne jest zaledwie kilka prostych składników i kilka minut. Placki twarogowe można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakują z konfiturami, świeżymi owocami, jogurtem naturalnym i miodem. Klasycznym dodatkiem jest również cukier puder lub cynamon.

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego,
  • 3 jajka,
  • szklanka mąki,
  • dwie szklanki kefiru,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozgniatam w misce przy pomocy widelca.
  2. Oddzielam białka od żółtek.
  3. Żółtka dodaję do sera i mieszam.
  4. Do miski wsypuję mąkę, wlewam kefir i miksuję wraz z twarogiem i żółtkami.
  5. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą.
  6. Delikatnie dodaję białka do masy serowej, mieszając całość łopatką. Dzięki temu placki twarogowe będą puszyste.
  7. Na patelni rozgrzewam olej i wykładam porcje ciasta. Smażę z obu stron, aż placki się zarumienią.


Gotowe placki przekładam na talerz i podaję z ulubionymi dodatkami. Mogą to być świeże owoce, dżemu, konfitury, a nawet bita śmietana i czekolada. Dobrze smakują również na zimno, więc świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl