Na śniadanie często robię ekspresowe placki. Cztery składniki i gotowe
Placki twarogowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych racuchów czy amerykańskich pancakes. Są niezwykle smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na szybkie śniadanie, które doda energii na cały dzień.
08.02.2024 | aktual.: 20.03.2024 13:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż na co dzień jadam śniadania raczej na słono, to dla tych twarogowych placuszków z przyjemnością robię wyjątek. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu, a dodatek twarogu sprawia, że mają w sobie też całkiem sporo białka. Placki twarogowe ze świeżymi owocami i cukrem pudrem to idealny sposób na rozpoczęcie dnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki twarogowe
Znasz to uczucie – nagły atak głodu, który niczym nieproszony gość zakłóca Twoje plany i myśli. Burczenie w brzuchu staje się coraz głośniejsze, a koncentracja spada do zera. W takiej sytuacji jedynym ratunkiem jest szybkie i pyszne danie, które zaspokoi apetyt i doda energii. Przepis na proste placki twarogowe spada jak manna z nieba.
Sprawdzą się one idealnie jako śniadanie, przekąska lub deser. Na dodatek potrzebne jest zaledwie kilka prostych składników i kilka minut. Placki twarogowe można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakują z konfiturami, świeżymi owocami, jogurtem naturalnym i miodem. Klasycznym dodatkiem jest również cukier puder lub cynamon.
Składniki:
- 250 g sera twarogowego,
- 3 jajka,
- szklanka mąki,
- dwie szklanki kefiru,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ser rozgniatam w misce przy pomocy widelca.
- Oddzielam białka od żółtek.
- Żółtka dodaję do sera i mieszam.
- Do miski wsypuję mąkę, wlewam kefir i miksuję wraz z twarogiem i żółtkami.
- Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą.
- Delikatnie dodaję białka do masy serowej, mieszając całość łopatką. Dzięki temu placki twarogowe będą puszyste.
- Na patelni rozgrzewam olej i wykładam porcje ciasta. Smażę z obu stron, aż placki się zarumienią.
Gotowe placki przekładam na talerz i podaję z ulubionymi dodatkami. Mogą to być świeże owoce, dżemu, konfitury, a nawet bita śmietana i czekolada. Dobrze smakują również na zimno, więc świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Smacznego!