Na śniadanie często robię ekspresowe placki. Cztery składniki i gotowe

Placki twarogowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych racuchów czy amerykańskich pancakes. Są niezwykle smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na szybkie śniadanie, które doda energii na cały dzień.

Placki twarogowe - PysznościPlacki twarogowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | nadianb
Ewa Malinowska

Chociaż na co dzień jadam śniadania raczej na słono, to dla tych twarogowych placuszków z przyjemnością robię wyjątek. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu, a dodatek twarogu sprawia, że mają w sobie też całkiem sporo białka. Placki twarogowe ze świeżymi owocami i cukrem pudrem to idealny sposób na rozpoczęcie dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Placki twarogowe

Znasz to uczucie – nagły atak głodu, który niczym nieproszony gość zakłóca Twoje plany i myśli. Burczenie w brzuchu staje się coraz głośniejsze, a koncentracja spada do zera. W takiej sytuacji jedynym ratunkiem jest szybkie i pyszne danie, które zaspokoi apetyt i doda energii. Przepis na proste placki twarogowe spada jak manna z nieba.

Placuszki twarogowe
Placuszki twarogowe © Adobe Stock

Sprawdzą się one idealnie jako śniadanie, przekąska lub deser. Na dodatek potrzebne jest zaledwie kilka prostych składników i kilka minut. Placki twarogowe można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakują z konfiturami, świeżymi owocami, jogurtem naturalnym i miodem. Klasycznym dodatkiem jest również cukier puder lub cynamon.

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego,
  • 3 jajka,
  • szklanka mąki,
  • dwie szklanki kefiru,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozgniatam w misce przy pomocy widelca.
  2. Oddzielam białka od żółtek.
  3. Żółtka dodaję do sera i mieszam.
  4. Do miski wsypuję mąkę, wlewam kefir i miksuję wraz z twarogiem i żółtkami.
  5. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą.
  6. Delikatnie dodaję białka do masy serowej, mieszając całość łopatką. Dzięki temu placki twarogowe będą puszyste.
  7. Na patelni rozgrzewam olej i wykładam porcje ciasta. Smażę z obu stron, aż placki się zarumienią.


Gotowe placki przekładam na talerz i podaję z ulubionymi dodatkami. Mogą to być świeże owoce, dżemu, konfitury, a nawet bita śmietana i czekolada. Dobrze smakują również na zimno, więc świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie