PrzepisTłusty CzwartekKonfitura z róży nie tylko do pączków. Jakub Kuroń zdradził najlepszy przepis

Konfitura z róży nie tylko do pączków. Jakub Kuroń zdradził najlepszy przepis

Jakub Kuroń pokazał, jak przygotować najlepszą konfiturę z róży
Jakub Kuroń pokazał, jak przygotować najlepszą konfiturę z róży
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń, Piotr Krzeslak
08.02.2024 10:16

Kiedy Jakub Kuroń ujawnia swój autorski przepis na konfiturę z róży, natychmiast odkładamy wszystko, co robiliśmy i skrzętnie sporządzamy notatki. Taka gratka nie trafia się na co dzień, dlatego tobie polecamy dokładnie to samo!

W kontekście konfitury z róży wszyscy dzisiaj myślą jedynie o pączkach. W końcu tłusty czwartek i karnawał rządzą się swoimi prawami, prawda? A jednak według nas ten smakołyk doskonale sprawdzi się również do domowych wypieków, a nawet... herbaty. Przepis Jakuba Kuronia na taką konfiturę sprawia, że chce się ją wykorzystywać do dosłownie wszystkiego. I ma to naprawdę sporo sensu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konfitura z róży to bowiem nie tylko doskonały smak, ale i mnóstwo właściwości prozdrowotnych. To wsparcie w walce z infekcjami, pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy, odpornościowy i pokarmowy, a także silny antyoksydant. Owoce róży zawierają również dużo witaminy C — coś w sam raz na luty i inne miesiące charakteryzujące się wzmożoną zachorowalnością na grypę i przeziębienie.

Wygląda na to, że nie pozostaje nam nic innego, jak wcielić przepis Jakuba Kuronia w życie, czyż nie? W takim razie: do dzieła!

Konfitura z róży według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży,
  • 1 kg cukru,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • 1 kieliszek białego wina,
  • 1,5-2 szklanki zimnej wody.
Konfitura z róży jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Konfitura z róży jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa© Canva | gojak

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dzikiej róży pozbaw końcówek, a następnie przekrój każde na pół. Usuń włoski i nasionka — zrób to za pomocą małej łyżeczki. Na koniec opłucz owoce w zimnej wodzie.
  2. Wodę zagotuj i rozpuść w niej cukier. Dodaj dziką różę i gotuj przez kilkanaście minut.
  3. Kiedy owoce będą już miękkie, przełóż je do słoiczków, a syrop pozostaw w rondelku.
  4. Do płynu dodaj wino i sok z cytryny. Ponownie gotuj na wolnym ogniu do momentu, w którym syrop wyraźnie zgęstnieje. Teraz zalej nim owoce dzikiej róży umieszczone w słoiczkach.
  5. Naczynia dokładnie zakręć, ułóż do góry nogami (na pokrywkach) i poczekaj, aż ostygną. Tak przygotowaną konfiturę wykorzystaj nie tylko do pączków, ale również jako dodatek do herbaty. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także