Dieta przeciw przeziębieniom. Jedz te produkty, a nie spędzisz na chorowaniu ani jednego dnia

Jesień to czas wzmożonych chorób. Katar, kaszel, przeziębienie — wydawać by się mogło, że to naturalna kolej rzeczy, którą trzeba zaakceptować. Istnieją jednak pewne konkretne rozwiązania, które pomogą ci uniknąć chorowania. Włącz te produkty do swojego jesiennego jadłospisu, a przestaniesz chorować.

Dieta przeciw przeziębieniom. Jakie produkty jeść jesienią?Dieta przeciw przeziębieniom. Jakie produkty jeść jesienią?
Źródło zdjęć: © canva.com
SKOMENTUJ

Mniej więcej od połowy września mamy do czynienia z okresem chorobowym. L4 i nieobecności dzieci w szkołach czy przedszkolach to aktualnie chleb powszedni. Być może nie byłoby to jeszcze tak dotkliwie, gdyby nie to, że ten "wolny" czas spędzamy w łóżku z paczką chusteczek, aerozolem do nosa i toną tabletek na wzmocnienie. Kiepska rozrywka, prawda?

Jeśli podobnie jak my chciałbyś uniknąć tego typu sytuacji, to musisz wiedzieć, co jeść jesienią na odporność. Okazuje się bowiem, że produkty, którymi się teraz odżywiamy, mogą albo sprzyjać narastającej chorobie, albo jej zapobiegać. Postawmy na tę drugą opcję, jedzmy zdrowo i nie spędźmy w łóżku nawet jednego dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem na pyszny obiad nuda w kuchni na pewno ci nie grozi

Dieta przeciw przeziębieniom

Według specjalistów najważniejszymi mikro i makroelementami, które powinniśmy dostarczać sobie wraz z pokarmem jesienią, są beta-karoten, witamina C oraz selen i cynk. To właśnie one sprawiają, że nasz układ odpornościowy pozostaje na baczności — uzbrojony we wszystko, co potrzebne do walki z zarazkami.

Przeziębienie cię nie nawiedzi, jeśli będziesz spożywał konkretne produkty
Przeziębienie cię nie nawiedzi, jeśli będziesz spożywał konkretne produkty © canva.com

Pytanie więc brzmi: jakimi produktami zapełnić dietę, żeby uwzględniały wspomniane substancje? To bardzo proste — sezonowymi i całorocznymi warzywami i owocami. Są one doskonałym źródłem minerałów i witamin, a przy okazji niektóre z nich właśnie teraz są najsmaczniejsze. Przypatrzmy się poniższym przykładom.

  • Dynia. Czy istnieje warzywo, które bardziej kojarzy się z jesienią niż dynia? Pewnie nie, a przy okazji zawiera ona duże pokłady beta-karotenu i witamin z grupy B. Warto przygotować z niej placki i oczywiście klasyczne zupy-kremy.
  • Buraki ćwikłowe. Zaleca się, żeby te smaczne warzywa zbierać właśnie na początku jesieni. Nie brakuje w nich antocyjanów i flawonoidów, a także witaminy B1, C i tiaminy.
  • Bataty. Słodkie ziemniaczki, z których możesz przygotować mnóstwo różnych potraw. Cenione przede wszystkim za obecność witaminy A, C, manganu, potasu i żelaza.
  • Żurawina. Zbierana od września do listopada i przerabiana na pyszne konfitury żurawina powinna być częstym gościem w naszym jesiennym menu. Jest potężny przeciwutleniaczem i zawiera mnóstwo kwasu askorbinowego.
  • Czosnek, cebula i cytryna. Honorowi członkowie tej listy. O ich właściwościach można pisać książki albo przynajmniej artykuły. Jeden z nich popełniliśmy tutaj!

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach