Dieta przeciw przeziębieniom. Jedz te produkty, a nie spędzisz na chorowaniu ani jednego dnia
01.10.2023 19:10, aktual.: 17.01.2024 19:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jesień to czas wzmożonych chorób. Katar, kaszel, przeziębienie — wydawać by się mogło, że to naturalna kolej rzeczy, którą trzeba zaakceptować. Istnieją jednak pewne konkretne rozwiązania, które pomogą ci uniknąć chorowania. Włącz te produkty do swojego jesiennego jadłospisu, a przestaniesz chorować.
Mniej więcej od połowy września mamy do czynienia z okresem chorobowym. L4 i nieobecności dzieci w szkołach czy przedszkolach to aktualnie chleb powszedni. Być może nie byłoby to jeszcze tak dotkliwie, gdyby nie to, że ten "wolny" czas spędzamy w łóżku z paczką chusteczek, aerozolem do nosa i toną tabletek na wzmocnienie. Kiepska rozrywka, prawda?
Jeśli podobnie jak my chciałbyś uniknąć tego typu sytuacji, to musisz wiedzieć, co jeść jesienią na odporność. Okazuje się bowiem, że produkty, którymi się teraz odżywiamy, mogą albo sprzyjać narastającej chorobie, albo jej zapobiegać. Postawmy na tę drugą opcję, jedzmy zdrowo i nie spędźmy w łóżku nawet jednego dnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dieta przeciw przeziębieniom
Według specjalistów najważniejszymi mikro i makroelementami, które powinniśmy dostarczać sobie wraz z pokarmem jesienią, są beta-karoten, witamina C oraz selen i cynk. To właśnie one sprawiają, że nasz układ odpornościowy pozostaje na baczności — uzbrojony we wszystko, co potrzebne do walki z zarazkami.
Pytanie więc brzmi: jakimi produktami zapełnić dietę, żeby uwzględniały wspomniane substancje? To bardzo proste — sezonowymi i całorocznymi warzywami i owocami. Są one doskonałym źródłem minerałów i witamin, a przy okazji niektóre z nich właśnie teraz są najsmaczniejsze. Przypatrzmy się poniższym przykładom.
- Dynia. Czy istnieje warzywo, które bardziej kojarzy się z jesienią niż dynia? Pewnie nie, a przy okazji zawiera ona duże pokłady beta-karotenu i witamin z grupy B. Warto przygotować z niej placki i oczywiście klasyczne zupy-kremy.
- Buraki ćwikłowe. Zaleca się, żeby te smaczne warzywa zbierać właśnie na początku jesieni. Nie brakuje w nich antocyjanów i flawonoidów, a także witaminy B1, C i tiaminy.
- Bataty. Słodkie ziemniaczki, z których możesz przygotować mnóstwo różnych potraw. Cenione przede wszystkim za obecność witaminy A, C, manganu, potasu i żelaza.
- Żurawina. Zbierana od września do listopada i przerabiana na pyszne konfitury żurawina powinna być częstym gościem w naszym jesiennym menu. Jest potężny przeciwutleniaczem i zawiera mnóstwo kwasu askorbinowego.
- Czosnek, cebula i cytryna. Honorowi członkowie tej listy. O ich właściwościach można pisać książki albo przynajmniej artykuły. Jeden z nich popełniliśmy tutaj!