Placki z tego warzywa są wyborne. Maja orzechowy posmak i przyjemnie chrupią
Korzystajmy z sezonu na dynie — tak szybko się kończy! Oczywiście nie mamy tu na myśli wycinania w niej straszydeł, bo na to przyjdzie jeszcze czas. Na ten moment chodzi nam o przyrządzenie z niej pysznych placków, które sprawdzą się jako rewelacyjna śniadaniowa odmiana.
18.09.2023 17:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dynia Hokkaido, chociaż kojarzona głównie z Japonią, zwykle dociera do nas z Ameryki lub południowej Afryki. To oczywiście nie oznacza, że hodowanie tego smacznego owocu nie ma prawa bytu w Polsce. Jeśli lubisz bawić się w botaniczne eksperymenty, to mamy dla ciebie dobre wieści. Ten wyjątkowy rodzaj dyni jesteś w stanie wyhodować we własnym ogródku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zboczmy jednak z torów botanicznych, bo nie na tym przecież chcemy się dziś skupić. Polecamy natomiast stworzenie z dyni hokkaido pysznych placuszków, którymi w sezonie możesz zastąpić swoje tradycyjne śniadanie. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie spędzisz nad nimi za dużo czasu, co w tygodniu zdaje się sporym atutem. Żadnego pieczenia, gotowania i innych tego typu czynności. A zresztą — przekonaj się sam! Pozytywne wrażenia smakowe gwarantowane. Czyżby poważny konkurent dla naszych ulubionych placuszków z cebuli z przepisu Ewy Wachowicz?
Śniadaniowe placki z dyni
Składniki:
- 1 dynia hokkaido,
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 3 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
- Chociaż dynię hokkaido można jeść ze skórką, to w przypadku placków będzie lepiej, jeśli się jej pozbędziesz. Usuń też pestki i włókna. Po tym procesie powinno ci zostać około 300 - 350 gramów owocu.
- Dynię zetrzyj na małych oczkach tarki. Do osobnej miski wbij jajka. Dodaj do nich jogurt, cukier i szczyptę soli. Całość wymieszaj i dopiero teraz połącz ze startą dynią.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dosyp je do przygotowanej masy i wymieszaj. Odstaw na kwadrans.
- Po tym czasie możesz już zabrać się za smażenie. Placki z dyni smaż z obu stron na średnim ogniu do zarumienienia. Doskonale smakują z cukrem pudrem, orzechami lub domową konfiturą wiśniową. Smacznego!