Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie

Ten owoc w polskich sklepach pojawia się sporadycznie, ustępując swojej popularniejszej kuzynce marakui. Jeśli jednak w oko wpadnie ci granadilla, bez wahania zapakują ją do koszyka. Ten tropikalny przysmak rozkocha od pierwszej łyżeczki.

Granadilla na co dzień jest w cieniu makarakuiGranadilla na co dzień jest w cieniu makarakui
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Granadilla jest jadalnym owocem pnączy rośliny z rodzaju męczennicy. Nazywana jest też męczennicą języczkowatą lub słodką passiflorą. Jest większa od marakui i ma gładką, twardą skórkę w pomarańczowym kolorze, nakrapianą jasnymi plamkami. Najcenniejsze jest jednak to, co skrywa w środku. Jadalny miąższ jest słodki, delikatny i orzeźwiający, a przy tym pełen witamin i składników odżywczych.

Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję

Właściwości granadilli

Granadilla to owoc efektowny, smaczny i zdrowy. Jest świetnym źródłem potasu, który odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi, wspierając tym samym prawidłową pracę serca. Dzięki temu staje się naturalnym sprzymierzeńcem w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym m.in. udaru czy zawału.

Znaleźć w niej można także witaminy C, A i antyoksydanty, które wzmacniają odporność i chronią przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu biorą udział w prewencji chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, cukrzyca czy choroby serca. Granadilla jest dobrym źródłem magnezu. Owoc ten działa lekko wyciszająco, pomagając zredukować wysoki poziom stresu, rozluźnić napięcie nerwowe, a nawet ułatwić zasypianie, dlatego bywa polecana jako zdrowa przekąska w stresującym dniu. Miąższ zawiera również błonnik, który wspiera trawienie i pomaga uporać się z zaparciami.

Tak wygląda granadilla przed przekrojeniem
Tak wygląda granadilla przed przekrojeniem © Adobe Stock

Jak smakuje granadilla?

Smak granadilli jest subtelnie słodki i aromatyczny, często opisywany jako mieszanka ananasa, papai, melona i mango. To idealne połączenie smaków, sprawiające wrażenie, jakby była to owocowa sałatka zamknięta w jednym owocu. Zachwyca lekkością, nieprzesadzoną słodyczą i niebywałą rześkością. To idealna kontra dla klasycznej marakui, której zbyt kwaśny smak wykręca niejedną twarz. Połączenie aksamitnej galaretki z chrupkością nasion sprawia, że jest to niezwykle ciekawe i przyjemne doznanie sensoryczne.

Wystarczy przekroić owoc w poprzek na pół. Skórka jest niejadalna, ale stanowi naturalną miseczkę. Jadalny jest z kolei cały galaretowaty miąższ wraz z chrupiącymi ziarenkami. Najwygodniej jest wyjadać go łyżeczką prosto ze skórki. Jest słodki, więc nie wymaga żadnego dosładzania. Stanowi fantastyczny dodatek do jogurtów, owsianek, smoothie oraz egzotycznych sałatek owocowych. Granadillą możesz także udekorować ciasta czy desery.

Wybrane dla Ciebie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar