Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować

Chociaż wcześniej kojarzyły się z zagranicznym przysmakiem i gorącą przekąską na jarmarkach, to dziś coraz częściej trafić na nie można w supermarketach. Nie każdy jednak wie, jak należy obchodzić się z jadalnymi kasztanami.

Jadalne kasztany stają się coraz popularniejszeJadalne kasztany stają się coraz popularniejsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kasztany najczęściej kojarzą nam się z ludzikami i jesienią. W kuchni wykorzystujemy jednak wyłącznie owoce kasztana jadalnego (Castanea sativa). Nie powinno się mylić ich z orzechami, które leżą w parku — te zbierane przez dzieci z kasztanowca pospolitego (Aesculus hippocastanum) są dla człowieka trujące. Prawdziwe kasztany jadalne, choć kojarzone głównie z krajami śródziemnomorskimi, takimi jak Włochy, Hiszpania czy Portugalia, to są dostępne w sezonie również w Polsce. Większość kasztanów pochodzi z importu, a sezon na zbiory rozpoczyna się zazwyczaj wczesną jesienią i trwa od końca września do listopada. W tym czasie kasztany są najświeższe i najbardziej aromatyczne.

Orzechowo-owocowy sernik na zimno. Każda warstwa to czysta poezja smaków

Jak wyglądają jadalne kasztany?

Zewnętrzna osłona kasztana jadalnego przypomina jeża – jest bardzo kolczasta i gęsto pokrywa orzech. Osłona kasztana niejadalnego jest zazwyczaj znacznie mniej kolczasta i bardziej twarda. Sam orzech kasztana jadalnego jest lekko spłaszczony z jednej strony i ma charakterystyczny, jasny obszar u nasady, który wyglądem przypomina półksiężyc. Skórka jest brązowa i matowa. Kasztany niejadalne są idealnie błyszczące i okrągłe, a ich skórka jest gładka.

W kuchni Pyszności sprawdziliśmy, do czego najbardziej nadają się kasztany jadalne i jak się z nimi obchodzić.

Kasztany w kuchni

Surowe kasztany charakteryzują się słodkawo-orzechowym smakiem. Należy jednak pamiętać, że kasztany jadalne w surowej wersji są stosunkowo ciężkostrawne, lepiej więc poddać je obróbce termicznej. Tym bardziej, że to właśnie ona wydobywa z nich pełnię smaku i przyjemną, kremową konsystencję. Po upieczeniu lub ugotowaniu, surowa, twarda skrobia zamienia się w delikatny, miękki miąższ o wyraźnym maślanym posmaku. Dzięki temu stają się lekkostrawne i łatwiej przyswajane.

Jadalne kasztany zachwycą smakiem
Jadalne kasztany zachwycą smakiem © Pyszności

Najpopularniejsze jest pieczenie w piekarniku lub na otwartym ogniu, przy czym konieczne jest nacięcie skorupki przed pieczeniem, by zapobiec pękaniu. Upieczone, podane na ciepło, stanowią doskonałą jesienną przekąskę. Ugotowane kasztany świetnie sprawdzą się jako dodatek do farszów, zwłaszcza tych do kurczaka, indyka lub gęsi. Ich delikatna, orzechowa słodycz świetnie uzupełni smak mięsa.

Kasztany można także podsmażać na maśle i dorzucać do sałatek, wzbogacić rozgrzewające zupy-krem, zrobić z nich purée i przygotować pyszny deserowy mus. Po zmieleniu zamienią się w zdrową, naturalnie bezglutenową mąkę kasztanową, która sprawi, że chleby i ciasta zyskają lekko orzechowy aromat i dodatkową wilgotność.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯