Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować

Chociaż wcześniej kojarzyły się z zagranicznym przysmakiem i gorącą przekąską na jarmarkach, to dziś coraz częściej trafić na nie można w supermarketach. Nie każdy jednak wie, jak należy obchodzić się z jadalnymi kasztanami.

Jadalne kasztany stają się coraz popularniejszeJadalne kasztany stają się coraz popularniejsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kasztany najczęściej kojarzą nam się z ludzikami i jesienią. W kuchni wykorzystujemy jednak wyłącznie owoce kasztana jadalnego (Castanea sativa). Nie powinno się mylić ich z orzechami, które leżą w parku — te zbierane przez dzieci z kasztanowca pospolitego (Aesculus hippocastanum) są dla człowieka trujące. Prawdziwe kasztany jadalne, choć kojarzone głównie z krajami śródziemnomorskimi, takimi jak Włochy, Hiszpania czy Portugalia, to są dostępne w sezonie również w Polsce. Większość kasztanów pochodzi z importu, a sezon na zbiory rozpoczyna się zazwyczaj wczesną jesienią i trwa od końca września do listopada. W tym czasie kasztany są najświeższe i najbardziej aromatyczne.

Orzechowo-owocowy sernik na zimno. Każda warstwa to czysta poezja smaków

Jak wyglądają jadalne kasztany?

Zewnętrzna osłona kasztana jadalnego przypomina jeża – jest bardzo kolczasta i gęsto pokrywa orzech. Osłona kasztana niejadalnego jest zazwyczaj znacznie mniej kolczasta i bardziej twarda. Sam orzech kasztana jadalnego jest lekko spłaszczony z jednej strony i ma charakterystyczny, jasny obszar u nasady, który wyglądem przypomina półksiężyc. Skórka jest brązowa i matowa. Kasztany niejadalne są idealnie błyszczące i okrągłe, a ich skórka jest gładka.

W kuchni Pyszności sprawdziliśmy, do czego najbardziej nadają się kasztany jadalne i jak się z nimi obchodzić.

Kasztany w kuchni

Surowe kasztany charakteryzują się słodkawo-orzechowym smakiem. Należy jednak pamiętać, że kasztany jadalne w surowej wersji są stosunkowo ciężkostrawne, lepiej więc poddać je obróbce termicznej. Tym bardziej, że to właśnie ona wydobywa z nich pełnię smaku i przyjemną, kremową konsystencję. Po upieczeniu lub ugotowaniu, surowa, twarda skrobia zamienia się w delikatny, miękki miąższ o wyraźnym maślanym posmaku. Dzięki temu stają się lekkostrawne i łatwiej przyswajane.

Jadalne kasztany zachwycą smakiem
Jadalne kasztany zachwycą smakiem © Pyszności

Najpopularniejsze jest pieczenie w piekarniku lub na otwartym ogniu, przy czym konieczne jest nacięcie skorupki przed pieczeniem, by zapobiec pękaniu. Upieczone, podane na ciepło, stanowią doskonałą jesienną przekąskę. Ugotowane kasztany świetnie sprawdzą się jako dodatek do farszów, zwłaszcza tych do kurczaka, indyka lub gęsi. Ich delikatna, orzechowa słodycz świetnie uzupełni smak mięsa.

Kasztany można także podsmażać na maśle i dorzucać do sałatek, wzbogacić rozgrzewające zupy-krem, zrobić z nich purée i przygotować pyszny deserowy mus. Po zmieleniu zamienią się w zdrową, naturalnie bezglutenową mąkę kasztanową, która sprawi, że chleby i ciasta zyskają lekko orzechowy aromat i dodatkową wilgotność.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci