Kuroń zaskoczył mistrzów kuchni swoją zupą z kasztanów. Podaje ją na Wszystkich Świętych
Prawdziwego kucharza poznaje się po tym, że z dowolnych składników jest w stanie zrobić coś pysznego. Jakub Kuroń udowadnia swój profesjonalizm, prezentując nam swoje nowe danie. Zupa z kasztanów w jego wykonaniu już z przepisu zdaje się dawać nam cudny aromat. Będzie pasowała w sam raz na Wszystkich Świętych.
31.10.2022 14:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ale może na początek kilka słów o samych kasztanach? Jest to składnik, który do tej pory potrafi sprawić co poniektórym sporą niespodziankę, gdy widzą go w warzywniaku. Kasztany głównie kojarzą nam się ze zbieraniem ich jesienią i tworzeniem z nich ludzików w zabawach z dziećmi.
Nim porwie nas nierozsądny ferwor kulinarnych eksperymentów, trzeba pamiętać, że kasztany jadalne i te zwyczajne, to dwa różne produkty. Te pierwsze lubią zamieszkiwać przede wszystkim ciepłe rejony, na przykład okolice Morza Śródziemnego. To jednak nie oznacza, że w Polsce ich nie ma. Są, ale trzeba umieć je rozpoznać, lub po prostu zaufać sprzedawcy.
Kasztany jadalne możemy wykorzystać do farszu, pasztetu czy ciast. Jakub Kuroń postawił na danie, które powinno wzbudzić sympatię Polek i Polaków. Zupa z kasztanów to prawdziwy hit.
Zupa z kasztanów Jakuba Kuronia
Składniki:
- 10 dag kasztanów jadalnych
- 10 dag czerwonej fasoli
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 cebula
- 1 mały kawałek selera
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- 5 szklanek wody
Sposób przygotowania:
Fasolę i kasztany namaczaj w osobnych pojemnikach przez noc. Do namoczenia kasztanów użyj ilości wody z przepisu i nie wylewaj jej na koniec.
Następnie kasztany wraz z wodą przelej do garnka i gotuj przez 50 minut. Kasztany muszą zrobić się miękkie. Kiedy tak się stanie, zmiksuj je razem z wodą.
Fasolę ugotuj - zajmie to około 45 minut.
Cebulę i seler potnij w drobną kostkę i usmaż na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj je do garnka ze zmiksowanymi kasztanami i zagotuj.
Teraz dodaj fasolę, pastę pomidorową i tymianek. Gotuj kolejne 3 minuty, na koniec dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem.
A może masz ochotę na zupę krem z pomidorków? Sprawdź poniższy przepis z naszego kanału na YouTube.