Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić

Kasztany jadalne niestety nie występują naturalnie w Polsce. Gdyby tak było, może i u nas chłopi już kilka wieków temu zajadaliby się tą pyszną zupą. Tymczasem we Włoszech to, ekskluzywne dla nas, danie często pojawiało się w biednych kuchniach. Dzisiaj jest uznawane za rarytas.

Zupa krem z kasztanów jadalnych kiedyś była daniem biedotyZupa krem z kasztanów jadalnych kiedyś była daniem biedoty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kasztany dopiero teraz stają się popularne również w polskiej kuchni. Powoli odkrywamy ich kulinarne możliwości. Nasyciliśmy się już pieczonymi kasztanami, które i u nas można kupić podczas zimowych jarmarków. Teraz czas na bardziej wyszukane dania. Zacznijmy od klasyki, jaką jest krem z gotowanych kasztanów.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Dlaczego warto sięgać po kasztany jadalne?

Kasztany jadalne są cenione za delikatny smak i bogactwo składników odżywczych. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak potas i magnez, dzięki którym wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

W wielu krajach kasztany jadalne stanowią ważny element tradycyjnej kuchni. Wykorzystuje się je do przygotowania zup, deserów, a nawet pieczywa – z kasztanów można zrobić mąkę, która w dodatku jest bezglutenowa, więc mogą ją bezpiecznie spożywać osoby chorujące na celiakię.

Ten wyjątkowy rodzaj orzechów jest szczególnie polecanym mężczyznom ze względu na zawartość cynku, który wspiera produkcję testosteronu, dbając o męskie libido.

Jak zrobić zupę krem z kasztanów jadalnych?

Zupę krem możesz też przygotować z pieczonymi kasztanami, a będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Składniki:

  • 0,5 kg kasztanów jadalnych,
  • 2 cebule,
  • 2 ziemniaki,
  • 750 ml bulionu warzywnego,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • liść laurowy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • do posypania: prażone orzechy i natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kasztany natnij ostrym nożem, robiąc charakterystyczny krzyżyk. Ułóż w garnku nacięciem do dołu i zalej wrzątkiem. Gotuj przez ok. 15 minut, a po odcedzeniu od razu obierz z łupinek i pokrój w kostkę.
  2. W garnku na łyżce oliwy podsmaż cebulę pokrojoną w pióra, a także ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili zalej bulionem i gotuj do miękkości.
  3. Następnie dodaj posiekane kasztany i przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotuj przez kolejne 15 minut, aż kasztany będą miękkie.
  4. Na koniec zabiel zupę śmietanką i zmiksuj blenderem na gładki krem.
  5. Podawaj z prażonymi orzechami lub mini grzankami i natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję