Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Kasztany jadalne niestety nie występują naturalnie w Polsce. Gdyby tak było, może i u nas chłopi już kilka wieków temu zajadaliby się tą pyszną zupą. Tymczasem we Włoszech to, ekskluzywne dla nas, danie często pojawiało się w biednych kuchniach. Dzisiaj jest uznawane za rarytas.
Kasztany dopiero teraz stają się popularne również w polskiej kuchni. Powoli odkrywamy ich kulinarne możliwości. Nasyciliśmy się już pieczonymi kasztanami, które i u nas można kupić podczas zimowych jarmarków. Teraz czas na bardziej wyszukane dania. Zacznijmy od klasyki, jaką jest krem z gotowanych kasztanów.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Dlaczego warto sięgać po kasztany jadalne?
Kasztany jadalne są cenione za delikatny smak i bogactwo składników odżywczych. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak potas i magnez, dzięki którym wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
W wielu krajach kasztany jadalne stanowią ważny element tradycyjnej kuchni. Wykorzystuje się je do przygotowania zup, deserów, a nawet pieczywa – z kasztanów można zrobić mąkę, która w dodatku jest bezglutenowa, więc mogą ją bezpiecznie spożywać osoby chorujące na celiakię.
Ten wyjątkowy rodzaj orzechów jest szczególnie polecanym mężczyznom ze względu na zawartość cynku, który wspiera produkcję testosteronu, dbając o męskie libido.
Jak zrobić zupę krem z kasztanów jadalnych?
Zupę krem możesz też przygotować z pieczonymi kasztanami, a będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Składniki:
- 0,5 kg kasztanów jadalnych,
- 2 cebule,
- 2 ziemniaki,
- 750 ml bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- liść laurowy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- do posypania: prażone orzechy i natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Kasztany natnij ostrym nożem, robiąc charakterystyczny krzyżyk. Ułóż w garnku nacięciem do dołu i zalej wrzątkiem. Gotuj przez ok. 15 minut, a po odcedzeniu od razu obierz z łupinek i pokrój w kostkę.
- W garnku na łyżce oliwy podsmaż cebulę pokrojoną w pióra, a także ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili zalej bulionem i gotuj do miękkości.
- Następnie dodaj posiekane kasztany i przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotuj przez kolejne 15 minut, aż kasztany będą miękkie.
- Na koniec zabiel zupę śmietanką i zmiksuj blenderem na gładki krem.
- Podawaj z prażonymi orzechami lub mini grzankami i natką pietruszki.