W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz

W Neapolu kupić je można niemal na każdym rogu. Są chrupiące, słodkie i tak smaczne, że ciężko oderwać się od swojej porcji. To kulinarny symbol Włoch, który zasługuje na nie mniejszą uwagę niż rogaliki i tiramisu.

Sfogliatella z kremowym nadzieniemSfogliatella z kremowym nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sfogliatella to jeden z najbardziej charakterystycznych i ukochanych deserów Neapolu oraz całego regionu Kampania we Włoszech. Nazwa tego wypieku oznacza dosłownie "cienki listek" lub "warstewka" i idealnie oddaje charakter dania. Pod cieniutkim ciastem skrywa się aksamitne, kremowe nadzienie, najczęściej przygotowywane z ricotty i kaszy manny. To obowiązkowy punkt programu każdej wizyty we włoskim mieście pod Wezuwiuszem, a najlepiej smakuje podana na ciepło, prosto z piekarni. Możesz jednak odtworzyć ten smak w domu, korzystając z kilku prostych składników.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Sfogliatella - przepis na włoski deser

Sekret neapolitańskiego deseru tkwi w nadzieniu. Bazą jest gotowana semolina, zmieszana ze słodkim, włoskim serem ricotta. Całość doprawiana jest cynamonem, cukrem i esencją waniliową. Obowiązkowym dodatkiem są kandyzowane owoce (najczęściej pomarańcza lub cytron) i często starta skórka pomarańczowa, które przełamują słodycz i dodają rześkości.

W Neapolu kupisz je na każdym rogu
W Neapolu kupisz je na każdym rogu © Adobe Stock

Sfogiatella najlepiej smakuje wyjęta prosto z pieca lub podgrzana. Do tego warto podać mocną, gorzką kawę, która przełamie smak deseru. W domu możesz przygotować uproszczoną wersję. Zaserwowana na podwieczorek urzeknie twoich gości i przeniesie myślami do słonecznej Italii.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli.

Nadzienie:

  • 250 g sera ricotta,
  • 150 ml mleka,
  • 50 g kaszki manny (semoliny),
  • 50 g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki esencji waniliowej lub kropla esencji z kwiatu pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od nadzienia. W małym garnku zagotuj mleko z 50 g cukru.
  2. Powoli wsyp kaszkę mannę, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia i całkowicie wystudź.
  3. W dużej misce połącz ricottę z resztą cukru, żółtkiem, cynamonem, esencją i kandyzowanymi owocami.
  4. Dodaj ostudzoną kaszkę mannę i dokładnie wymieszaj.
  5. Włóż nadzienie do lodówki, aby się schłodziło i stężało.
  6. Przejdź do ciasta. Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą.
  7. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i posiekaj je nożem lub rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
  8. Dodaj jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto.
  9. Owiń ciasto folią i schładzaj w lodówce przez co najmniej 45 minut.
  10. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.
  11. Wytnij z niego parzystą liczbę kółek.
  12. Na środek jednego kółka nałóż łyżkę schłodzonego nadzienia.
  13. Przykryj drugim kółkiem i dokładnie zlep brzegi, dociskając je widelcem, aby uformować ciastko w kształcie muszli lub półksiężyca.
  14. Ułóż sfogliatelle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  15. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-25 minut, aż się zarumieni.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie