W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz

W Neapolu kupić je można niemal na każdym rogu. Są chrupiące, słodkie i tak smaczne, że ciężko oderwać się od swojej porcji. To kulinarny symbol Włoch, który zasługuje na nie mniejszą uwagę niż rogaliki i tiramisu.

Sfogliatella z kremowym nadzieniemSfogliatella z kremowym nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sfogliatella to jeden z najbardziej charakterystycznych i ukochanych deserów Neapolu oraz całego regionu Kampania we Włoszech. Nazwa tego wypieku oznacza dosłownie "cienki listek" lub "warstewka" i idealnie oddaje charakter dania. Pod cieniutkim ciastem skrywa się aksamitne, kremowe nadzienie, najczęściej przygotowywane z ricotty i kaszy manny. To obowiązkowy punkt programu każdej wizyty we włoskim mieście pod Wezuwiuszem, a najlepiej smakuje podana na ciepło, prosto z piekarni. Możesz jednak odtworzyć ten smak w domu, korzystając z kilku prostych składników.

Delikatne jak chmurka ciasteczka całuski robię co tydzień. Uwielbia je cała rodzina

Sfogliatella - przepis na włoski deser

Sekret neapolitańskiego deseru tkwi w nadzieniu. Bazą jest gotowana semolina, zmieszana ze słodkim, włoskim serem ricotta. Całość doprawiana jest cynamonem, cukrem i esencją waniliową. Obowiązkowym dodatkiem są kandyzowane owoce (najczęściej pomarańcza lub cytron) i często starta skórka pomarańczowa, które przełamują słodycz i dodają rześkości.

W Neapolu kupisz je na każdym rogu
W Neapolu kupisz je na każdym rogu © Adobe Stock

Sfogiatella najlepiej smakuje wyjęta prosto z pieca lub podgrzana. Do tego warto podać mocną, gorzką kawę, która przełamie smak deseru. W domu możesz przygotować uproszczoną wersję. Zaserwowana na podwieczorek urzeknie twoich gości i przeniesie myślami do słonecznej Italii.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli.

Nadzienie:

  • 250 g sera ricotta,
  • 150 ml mleka,
  • 50 g kaszki manny (semoliny),
  • 50 g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki esencji waniliowej lub kropla esencji z kwiatu pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od nadzienia. W małym garnku zagotuj mleko z 50 g cukru.
  2. Powoli wsyp kaszkę mannę, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia i całkowicie wystudź.
  3. W dużej misce połącz ricottę z resztą cukru, żółtkiem, cynamonem, esencją i kandyzowanymi owocami.
  4. Dodaj ostudzoną kaszkę mannę i dokładnie wymieszaj.
  5. Włóż nadzienie do lodówki, aby się schłodziło i stężało.
  6. Przejdź do ciasta. Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą.
  7. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i posiekaj je nożem lub rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
  8. Dodaj jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto.
  9. Owiń ciasto folią i schładzaj w lodówce przez co najmniej 45 minut.
  10. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.
  11. Wytnij z niego parzystą liczbę kółek.
  12. Na środek jednego kółka nałóż łyżkę schłodzonego nadzienia.
  13. Przykryj drugim kółkiem i dokładnie zlep brzegi, dociskając je widelcem, aby uformować ciastko w kształcie muszli lub półksiężyca.
  14. Ułóż sfogliatelle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  15. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-25 minut, aż się zarumieni.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯