W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu kupić je można niemal na każdym rogu. Są chrupiące, słodkie i tak smaczne, że ciężko oderwać się od swojej porcji. To kulinarny symbol Włoch, który zasługuje na nie mniejszą uwagę niż rogaliki i tiramisu.
Sfogliatella to jeden z najbardziej charakterystycznych i ukochanych deserów Neapolu oraz całego regionu Kampania we Włoszech. Nazwa tego wypieku oznacza dosłownie "cienki listek" lub "warstewka" i idealnie oddaje charakter dania. Pod cieniutkim ciastem skrywa się aksamitne, kremowe nadzienie, najczęściej przygotowywane z ricotty i kaszy manny. To obowiązkowy punkt programu każdej wizyty we włoskim mieście pod Wezuwiuszem, a najlepiej smakuje podana na ciepło, prosto z piekarni. Możesz jednak odtworzyć ten smak w domu, korzystając z kilku prostych składników.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Sfogliatella - przepis na włoski deser
Sekret neapolitańskiego deseru tkwi w nadzieniu. Bazą jest gotowana semolina, zmieszana ze słodkim, włoskim serem ricotta. Całość doprawiana jest cynamonem, cukrem i esencją waniliową. Obowiązkowym dodatkiem są kandyzowane owoce (najczęściej pomarańcza lub cytron) i często starta skórka pomarańczowa, które przełamują słodycz i dodają rześkości.
Sfogiatella najlepiej smakuje wyjęta prosto z pieca lub podgrzana. Do tego warto podać mocną, gorzką kawę, która przełamie smak deseru. W domu możesz przygotować uproszczoną wersję. Zaserwowana na podwieczorek urzeknie twoich gości i przeniesie myślami do słonecznej Italii.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- Szczypta soli.
Nadzienie:
- 250 g sera ricotta,
- 150 ml mleka,
- 50 g kaszki manny (semoliny),
- 50 g cukru,
- 1 żółtko,
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki esencji waniliowej lub kropla esencji z kwiatu pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od nadzienia. W małym garnku zagotuj mleko z 50 g cukru.
- Powoli wsyp kaszkę mannę, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia i całkowicie wystudź.
- W dużej misce połącz ricottę z resztą cukru, żółtkiem, cynamonem, esencją i kandyzowanymi owocami.
- Dodaj ostudzoną kaszkę mannę i dokładnie wymieszaj.
- Włóż nadzienie do lodówki, aby się schłodziło i stężało.
- Przejdź do ciasta. Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą.
- Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i posiekaj je nożem lub rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto.
- Owiń ciasto folią i schładzaj w lodówce przez co najmniej 45 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.
- Wytnij z niego parzystą liczbę kółek.
- Na środek jednego kółka nałóż łyżkę schłodzonego nadzienia.
- Przykryj drugim kółkiem i dokładnie zlep brzegi, dociskając je widelcem, aby uformować ciastko w kształcie muszli lub półksiężyca.
- Ułóż sfogliatelle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-25 minut, aż się zarumieni.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!