Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy

Winobranie we Włoszech nie oznacza zbioru owoców jedynie z przeznaczeniem na napój. Włoskie gospodynie wykorzystują winogrona do wielu innych potraw i deserów. Jednym z nich jest prosty i doskonały w smaku placek – w sam raz do rozgrzewającej kawy z przyprawami korzennymi.

Z winogron ogrodowych zrobisz pyszny włoski placekZ winogron ogrodowych zrobisz pyszny włoski placek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Anna Galuhn

Winogrona ogrodowe zazwyczaj przerabiamy na sok lub wino, czasem na galaretkę, ale rzadko wrzucamy bezpośrednio do ciast i deserów. Zupełnie odmienne podejście mają Włosi, dla których jesień pachnie plackiem z ciemnymi winogronami.

Puszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na śniadanie bez krojenia i ścierania

Winogrona z pestkami czy bez?

Do placka polecam wykorzystać domowe winogrona, z którymi często nie wiadomo co zrobić. Jednak zanim wrzucisz je do ciasta, trzeba pozbyć się pestek, które w ogrodowych odmianach są nieco większe i niepozbawione charakterystycznej goryczki.

Umyte i osuszone winogrona poprzekrawaj na połówki, a następnie przy pomocy małego nożyka z ostrą końcówką wyjmij znajdujące się w środku pestki. Jeśli nie masz swoich winogron i chcesz zredukować czas przygotowań do minimum, wybierz w sklepie lub na bazarku winogrona bezpestkowe.

Włoski placek z winogronami ogrodowymi

Przepis pochodzi z regionu Mantua, gdzie wypiek ten jest szczególnie popularny podczas winobrania.

Składniki:

  • 400 g ciemnych winogron,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie winogrona i osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Połowę winogron obtocz w mące.
  3. W misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę.
  4. Stopniowo dodawaj mleko i rozpuszczone masło, cały czas miksując.
  5. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia, i miksuj do połączenia składników.
  6. Do masy dodaj winogrona obtoczone w mące i delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do okrągłej lub prostokątnej formy, wyrównaj łyżką i ułóż na wierzchu pozostałe winogrona.
  8. Piecz przez 40–50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto dopiekło się w środku.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥