Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Winobranie we Włoszech nie oznacza zbioru owoców jedynie z przeznaczeniem na napój. Włoskie gospodynie wykorzystują winogrona do wielu innych potraw i deserów. Jednym z nich jest prosty i doskonały w smaku placek – w sam raz do rozgrzewającej kawy z przyprawami korzennymi.
Winogrona ogrodowe zazwyczaj przerabiamy na sok lub wino, czasem na galaretkę, ale rzadko wrzucamy bezpośrednio do ciast i deserów. Zupełnie odmienne podejście mają Włosi, dla których jesień pachnie plackiem z ciemnymi winogronami.
Puszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na śniadanie bez krojenia i ścierania
Winogrona z pestkami czy bez?
Do placka polecam wykorzystać domowe winogrona, z którymi często nie wiadomo co zrobić. Jednak zanim wrzucisz je do ciasta, trzeba pozbyć się pestek, które w ogrodowych odmianach są nieco większe i niepozbawione charakterystycznej goryczki.
Umyte i osuszone winogrona poprzekrawaj na połówki, a następnie przy pomocy małego nożyka z ostrą końcówką wyjmij znajdujące się w środku pestki. Jeśli nie masz swoich winogron i chcesz zredukować czas przygotowań do minimum, wybierz w sklepie lub na bazarku winogrona bezpestkowe.
Włoski placek z winogronami ogrodowymi
Przepis pochodzi z regionu Mantua, gdzie wypiek ten jest szczególnie popularny podczas winobrania.
Składniki:
- 400 g ciemnych winogron,
- 350 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g roztopionego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 100 ml mleka,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie winogrona i osusz je papierowym ręcznikiem.
- Połowę winogron obtocz w mące.
- W misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj mleko i rozpuszczone masło, cały czas miksując.
- Wsyp przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia, i miksuj do połączenia składników.
- Do masy dodaj winogrona obtoczone w mące i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do okrągłej lub prostokątnej formy, wyrównaj łyżką i ułóż na wierzchu pozostałe winogrona.
- Piecz przez 40–50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto dopiekło się w środku.