WAŻNE
TERAZ

Polscy siatkarze w półfinale mistrzostw świata!

Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy

Winobranie we Włoszech nie oznacza zbioru owoców jedynie z przeznaczeniem na napój. Włoskie gospodynie wykorzystują winogrona do wielu innych potraw i deserów. Jednym z nich jest prosty i doskonały w smaku placek – w sam raz do rozgrzewającej kawy z przyprawami korzennymi.

Z winogron ogrodowych zrobisz pyszny włoski placekZ winogron ogrodowych zrobisz pyszny włoski placek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Anna Galuhn

Winogrona ogrodowe zazwyczaj przerabiamy na sok lub wino, czasem na galaretkę, ale rzadko wrzucamy bezpośrednio do ciast i deserów. Zupełnie odmienne podejście mają Włosi, dla których jesień pachnie plackiem z ciemnymi winogronami.

Puszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na śniadanie bez krojenia i ścierania

Winogrona z pestkami czy bez?

Do placka polecam wykorzystać domowe winogrona, z którymi często nie wiadomo co zrobić. Jednak zanim wrzucisz je do ciasta, trzeba pozbyć się pestek, które w ogrodowych odmianach są nieco większe i niepozbawione charakterystycznej goryczki.

Umyte i osuszone winogrona poprzekrawaj na połówki, a następnie przy pomocy małego nożyka z ostrą końcówką wyjmij znajdujące się w środku pestki. Jeśli nie masz swoich winogron i chcesz zredukować czas przygotowań do minimum, wybierz w sklepie lub na bazarku winogrona bezpestkowe.

Włoski placek z winogronami ogrodowymi

Przepis pochodzi z regionu Mantua, gdzie wypiek ten jest szczególnie popularny podczas winobrania.

Składniki:

  • 400 g ciemnych winogron,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie winogrona i osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Połowę winogron obtocz w mące.
  3. W misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę.
  4. Stopniowo dodawaj mleko i rozpuszczone masło, cały czas miksując.
  5. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia, i miksuj do połączenia składników.
  6. Do masy dodaj winogrona obtoczone w mące i delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do okrągłej lub prostokątnej formy, wyrównaj łyżką i ułóż na wierzchu pozostałe winogrona.
  8. Piecz przez 40–50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto dopiekło się w środku.

Wybrane dla Ciebie

Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
W PRL-u w każdym barze mlecznym. Dziś wciąż je robię, ale dorzucam wyraziste warzywo
W PRL-u w każdym barze mlecznym. Dziś wciąż je robię, ale dorzucam wyraziste warzywo
Wrzucam do słoika z suszonymi grzybami. Jeszcze nigdy nie spleśniały i nie namokły, a mole trzymają się z daleka
Wrzucam do słoika z suszonymi grzybami. Jeszcze nigdy nie spleśniały i nie namokły, a mole trzymają się z daleka
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut