Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni

Świetnie wyglądają na balkonie lub pergoli w ogrodzie, ale jak przychodzi czas zbiorów, wiele owoców się marnuje. Polacy przerabiają winogrona ogrodowe na domowe wino lub galaretkę, tylko w niewielkim procencie wykorzystując ich potencjał kulinarny. Tymczasem wystarczy zrobić najprostsze ciasto na świecie, by zakochać się w nich bez pamięci.

Tarta z winogronami przepięknie wprowadza w jesieńTarta z winogronami przepięknie wprowadza w jesień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Placek w stylu american pie pozwala na wyeksponowanie smaku prawie wszystkich owoców sezonowych. To idealne ciasto dla osób, które nie przepadają za puszystymi drożdżówkami. Cienki maślany spód, a w środku pełno słodkich winogron – ich smak podkręcam dodatkiem przypraw korzennych. Czy może być lepszy deser na początek jesieni?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka

Jak usunąć pestki z winogron ogrodowych?

Winogrona ogrodowe niestety często posiadają dość spore pestki, których delikatna goryczka w cieście może drażnić. Dlatego, zanim wrzucisz owoce na placek, lepiej wyciągnąć z nich pestki. W przypadku domowych kiści owoce są o wiele mniejsze niż ze sklepu, dlatego nie zrobisz pożytku z drylownicy do wiśni. Na szczęście jest inny sposób na szybkie usunięcie pestek.

Trzeba poprzekrawać winogrona na połówki. Następnie przy pomocy małego nożyka z ostrą końcówką, wyciągnij pestki ze środka. Nic się nie stanie, gdy jakąś pominiesz. Pestki winogron są jadalne, a w umiarkowanych ilościach mogą być bardzo zdrowe. Jeśli twój organizm nie radzi sobie z pestkami i nie masz czasu na drylowanie owoców, wybierz się do sklepu lub na rynek po winogrona bezpestkowe.

Przepis na tartę z winogronami ogrodowymi

Ciasto podawaj po lekkim przestudzeniu, na przykład z kulką lodów waniliowych lub polaną kremem angielskim.

Składniki na kruche ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2–3 łyżki zimnej wody

Dodatki:

  • 500 g ciemnych winogron (bez pestek lub wydrylowanych)
  • 3 łyżki cukru (można dać więcej lub mniej, zależnie od słodyczy owoców)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu,
  • do posmarowania: 1 żółtko, 1 łyżka mleka, 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Zarób ciasto z niewielką ilością zimnej wody i szybko zagnieć w kulę. Owiń folią i włóż na ok. 30 minut do lodówki.
  2. W tym czasie przygotuj winogrona. Umyj je, osusz na ręczniku papierowym i poprzekrawaj na połówki. Przy pomocy małego nożyka wyjmij ze środka pestki.
  3. Przełóż winogrona do dużej miski i wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną, odrobiną soku z cytryny i szczyptą cynamonu (lub kardamonu).
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na duży okrągły placek (o średnicy dwa razy większej niż forma na tartę).
  5. Ostrożnie przełóż ciasto do formy wysmarowanej masłem. Brzegi na razie wywiń na zewnątrz.
  6. Do środka przełóż winogrona i okryj ciastem, pozostawiając odsłonięty środek. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem rozkłóconym z mlekiem i cukrem.
  7. Tartę z winogronami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 40 minut.

Wybrane dla Ciebie

Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów
Raz upieczesz i pokochasz ten smak. O niebo lepsze niż kajzerki z dyskontu
Raz upieczesz i pokochasz ten smak. O niebo lepsze niż kajzerki z dyskontu
Lepsza niż zwykła zielona. Herbata z ryżem zrobi furorę na jesień
Lepsza niż zwykła zielona. Herbata z ryżem zrobi furorę na jesień
Szwedzi jedzą zamiast tortu. Można poczuć się iście po królewsku
Szwedzi jedzą zamiast tortu. Można poczuć się iście po królewsku
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole