Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Świetnie wyglądają na balkonie lub pergoli w ogrodzie, ale jak przychodzi czas zbiorów, wiele owoców się marnuje. Polacy przerabiają winogrona ogrodowe na domowe wino lub galaretkę, tylko w niewielkim procencie wykorzystując ich potencjał kulinarny. Tymczasem wystarczy zrobić najprostsze ciasto na świecie, by zakochać się w nich bez pamięci.
Placek w stylu american pie pozwala na wyeksponowanie smaku prawie wszystkich owoców sezonowych. To idealne ciasto dla osób, które nie przepadają za puszystymi drożdżówkami. Cienki maślany spód, a w środku pełno słodkich winogron – ich smak podkręcam dodatkiem przypraw korzennych. Czy może być lepszy deser na początek jesieni?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka
Jak usunąć pestki z winogron ogrodowych?
Winogrona ogrodowe niestety często posiadają dość spore pestki, których delikatna goryczka w cieście może drażnić. Dlatego, zanim wrzucisz owoce na placek, lepiej wyciągnąć z nich pestki. W przypadku domowych kiści owoce są o wiele mniejsze niż ze sklepu, dlatego nie zrobisz pożytku z drylownicy do wiśni. Na szczęście jest inny sposób na szybkie usunięcie pestek.
Trzeba poprzekrawać winogrona na połówki. Następnie przy pomocy małego nożyka z ostrą końcówką, wyciągnij pestki ze środka. Nic się nie stanie, gdy jakąś pominiesz. Pestki winogron są jadalne, a w umiarkowanych ilościach mogą być bardzo zdrowe. Jeśli twój organizm nie radzi sobie z pestkami i nie masz czasu na drylowanie owoców, wybierz się do sklepu lub na rynek po winogrona bezpestkowe.
Przepis na tartę z winogronami ogrodowymi
Ciasto podawaj po lekkim przestudzeniu, na przykład z kulką lodów waniliowych lub polaną kremem angielskim.
Składniki na kruche ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2–3 łyżki zimnej wody
Dodatki:
- 500 g ciemnych winogron (bez pestek lub wydrylowanych)
- 3 łyżki cukru (można dać więcej lub mniej, zależnie od słodyczy owoców)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu,
- do posmarowania: 1 żółtko, 1 łyżka mleka, 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Zarób ciasto z niewielką ilością zimnej wody i szybko zagnieć w kulę. Owiń folią i włóż na ok. 30 minut do lodówki.
- W tym czasie przygotuj winogrona. Umyj je, osusz na ręczniku papierowym i poprzekrawaj na połówki. Przy pomocy małego nożyka wyjmij ze środka pestki.
- Przełóż winogrona do dużej miski i wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną, odrobiną soku z cytryny i szczyptą cynamonu (lub kardamonu).
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na duży okrągły placek (o średnicy dwa razy większej niż forma na tartę).
- Ostrożnie przełóż ciasto do formy wysmarowanej masłem. Brzegi na razie wywiń na zewnątrz.
- Do środka przełóż winogrona i okryj ciastem, pozostawiając odsłonięty środek. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem rozkłóconym z mlekiem i cukrem.
- Tartę z winogronami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 40 minut.