Zrobiła ciasto z amerykańskiego przepisu. Do zagniatania użyła specjalnego siekacza
Szwagierka ostatnio zaszalała i postanowiła zrealizować przepis od amerykańskiej blogerki. Niby kruche ciasto z gruszkami, ale muszę przyznać, że każdy kęs przenosił mnie coraz wyżej w kierunku kulinarnej rozkoszy. Ciasto wyszło wyjątkowo lekkie, kruche i delikatnie rozwarstwione.
Autorka bloga Sally's Baking podaje szczegółowe instrukcje na temat tego, jak zrobić idealne american pie, czyli kruche ciasto z kratką lub w całości przykryte drugim arkuszem z charakterystycznymi nacięciami. W środku najczęściej znajdują się jabłka, ale nie tylko – równie popularna jest wersja z wiśniami (fani "Miasteczka Twin Peaks" wiedzą, co mam na myśli) oraz innymi owocami sezonowymi. Szwagierka zdecydowała się na gruszki oprószone imbirem i cynamonem.
Specjalny siekacz do zagniatania kruchego ciasta
Każdy, kto na swoim koncie ma już niejedno kruche ciasto, doskonale wie, że kluczem do sukcesu są dobrze schłodzone składniki. Amerykańska blogerka do lodówki wkłada nawet mąkę, a temperaturę wody do ciasta dodatkowo obniża kostkami lodu. Żeby ciasto nie nagrzewało się od ciepłych dłoni, proponuje użyć specjalnego siekacza do ciasta. Mało kto o tym wiem, ale ten praktyczny gadżet jest również dostępny w polskich sklepach.
Przepis na ciasto z gruszkami w stylu american pie
Szwagierka podała ciasto z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i słonym karmelem.
Składniki na kruche ciasto:
- 315 g mąki pszennej plus dodatkowa mąka do formowania i wałkowania ciasta,
- 1 łyżeczka soli,
- 200 g mocno schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
- 120 ml lodowatej wody.
Pozostałe składniki:
- 1 kg obranych gruszek,
- 100 g cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta mielonego imbiru,
- odrobina soku z cytryny,
- 1 jajko i 1 łyżka mleka na glazurę do ciasta,
- opcjonalnie: gruby cukier do posypania.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól i masło. Zarób ciasto przy pomocy rozdrabniacza. Do wody dodaj kilka kostek lodu i stopniowo wlewaj bardzo schłodzoną wodę do ciasta, mieszając masę gumową szpatułką. Dodaj tylko taką ilość wody, która jest potrzebna, by zagnieść ciasto w kulę.
- Zagnieć szybko ciasto w dłoniach oprószonych mąką. Następnie przekrój na pół, każdą część owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- W dużej misce wymieszaj pokrojone w kostkę gruszki z sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i imbirem. Nadzienie wstaw do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik ustaw na 200 stopni Celsjusza.
- Wyjmij jedną porcję ciasta z lodówki i rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 30 cm. Wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Na ciasto przełóż nadzienie z gruszek (wcześniej odlej ewentualną wodę).
- Wyjmij drugą porcję ciasta z lodówki, również rozwałkuj na placek o średnicy 30 cm. Ciasto pokrój nożem w paski o szerokości ok. 2,5 cm. Ułóż je na wierzchu ciasta, tworząc charakterystyczną kratkę.
- Ciasto posmaruj po wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem. Jeśli chcesz, możesz posypać je grubym cukrem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 20 minut. Ostudź przed podaniem.