Krem słony karmel robię sama w domu. Nie ma grama cukru, a nawet dzieci się nie zorientowały
Lody, ciastka, ciasta, chrupki, desery — słony karmel zawładnął naszymi kubkami smakowymi i nic nie wskazuje na to, aby miało się to zmienić. Jeśli twoje dzieci przepadają za tym smakiem, przygotuj im domowy słony karmel. Nie ma w nim… ani grama cukru.
21.05.2024 | aktual.: 21.05.2024 15:32
Cukier rozpuszcza się w wodzie, zamieniając się w złocistą masę o wyjątkowym, słodkim smaku. Tak powstaje karmel. Ten popularny dodatek ląduje w deserach, ciastach, lodach czy innych słodyczach.
Nic jednak nie może równać się ze smakiem słonego karmelu. Z łatwością zrobisz go w domu. I to bez dodatku cukru. Poznaj przepis na domowy słony karmel w wersji fit. W smaku w niczym nie odstaje od oryginału.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić domowy słony karmel?
Karmel składa się z trzech składników — cukru, wody i masła. Cukier podgrzewa się na patelni do momentu, aż zaczyna się rozpuszczać. Wówczas dodaje się do niego odrobiny wody, aby zapobiec przypaleniu. Kiedy cukier stanie się złocisty, na patelnię wrzuca się masło, by zmienić rozpuszczony cukier w gęstą, kremową emulsję o smaku karmelu.
Domowy słony karmel przygotowuje się dokładnie w ten sam sposób, jednak pod koniec gotowania dodaje się szczyptę soli morskiej. To właśnie ona odpowiada za charakterystyczny, słony posmak, który równoważy jego słodycz.
Choć taki przysmak można wyjadać łyżkami, nie należy on do najzdrowszych. W końcu to samo masło i cukier. Chyba, że przygotujesz go w nieco lżejszej, choć równie smacznej wersji. Wystarczy, że zastąpisz cukier erytrolem bądź ksylitolem, a karmel stanie się o 70 proc. mniej kaloryczny.
Dietetyczny słony karmel — przepis
Składniki:
- 180 g erytryolu,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki kremówki,
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Ksylitol bądź erytrol wsyp do rondelka z grubym dnem. Włącz gaz i czekaj, aż zacznie się rozpuszczać.
- Kiedy słodzik stanie się płynny, poczekaj, aż zyska bursztynową barwę. Wówczas dodaj do niego masła i kremówki. Gotuj karmel jeszcze przez 2-3 minuty, bez przerwy go mieszając.
- Pod koniec gotowania dodaj sól i dokładnie wymieszaj całość. Gotowy karmel przelej do czystego słoiczka i przechowuj go w lodówce. Spożyj go w przeciągu tygodnia.