Na deser zrobiłam owsiankę. Najpierw się zdziwili, potem wszyscy poprosili o przepis

Wielu osobom owsianka kojarzy się z nieprzyjemną i niesmaczną breją, serwowaną na śniadanie w domach i przedszkolach. Po latach niechęci czas odczarować to danie i sprawić, że na hasło "owsianka" w brzuchach zacznie burczeć.

Owsianka kinder bueno -  PysznościOwsianka kinder bueno - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nudna i niesmaczna owsianka to już przeżytek. W takim wydaniu sprawdzi się świetnie również na podwieczorek - dodatek kakao, budyniu i orzechów laskowych zamieni ją w pyszny deser, inspirowany kultowym batonikiem Kinder Bueno. Ten przepis sprawi, że nawet najbardziej zagorzali przeciwnicy owsianki spojrzą na nią łaskawszym wzrokiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Owsianka a'la Kinder Bueno

Płatki owsiane słyną z wysokiej zawartości błonnika, który reguluje pracę jelit i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Stanowią również doskonałe źródło węglowodanów złożonych, gwarantując stały poziom cukru we krwi i zapobiegając gwałtownym spadkom energii. Pozostawiają również spore pole do popisu dzięki swojemu delikatnemu smakowi. Odpowiednie dodatki zamienią owsiankę w pyszne danie godne miana deseru.

Czekoladowo-bananowa owsianka bez gotowania
Czekoladowa owsianka © naukajedzenia.pl | naukajedzenia.pl

Owsianka a'la Kinder Bueno to idealna propozycja dla zabieganych osób. Robi się ją w mgnieniu oka. Wyjątkowe połączenie orzechów, budyniu i czekolady sprawi, że skuszą się nawet ci najbardziej wybredni.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego,
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao,
  • pokruszone orzechy laskowe,
  • 250 ml napoju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalej mlekiem i zagotuj. Gotuj do momentu, aż zgęstnieją i będą miękkie.
  2. Budyń waniliowy wymieszaj z odrobiną mleka lub napoju roślinnego i dodaj do gotującej się owsianki. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około minutę.
  3. 2/3 owsianki przełóż do miski. Do pozostałej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  4. Kakaową owsiankę wyłóż na waniliową i posyp całość posiekanymi orzechami laskowymi.

Całość możesz dodatkowo polać roztopioną czekoladą i udekorować owocami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę