Na deser zrobiłam owsiankę. Najpierw się zdziwili, potem wszyscy poprosili o przepis
Wielu osobom owsianka kojarzy się z nieprzyjemną i niesmaczną breją, serwowaną na śniadanie w domach i przedszkolach. Po latach niechęci czas odczarować to danie i sprawić, że na hasło "owsianka" w brzuchach zacznie burczeć.
Nudna i niesmaczna owsianka to już przeżytek. W takim wydaniu sprawdzi się świetnie również na podwieczorek - dodatek kakao, budyniu i orzechów laskowych zamieni ją w pyszny deser, inspirowany kultowym batonikiem Kinder Bueno. Ten przepis sprawi, że nawet najbardziej zagorzali przeciwnicy owsianki spojrzą na nią łaskawszym wzrokiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni
Owsianka a'la Kinder Bueno
Płatki owsiane słyną z wysokiej zawartości błonnika, który reguluje pracę jelit i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Stanowią również doskonałe źródło węglowodanów złożonych, gwarantując stały poziom cukru we krwi i zapobiegając gwałtownym spadkom energii. Pozostawiają również spore pole do popisu dzięki swojemu delikatnemu smakowi. Odpowiednie dodatki zamienią owsiankę w pyszne danie godne miana deseru.
Owsianka a'la Kinder Bueno to idealna propozycja dla zabieganych osób. Robi się ją w mgnieniu oka. Wyjątkowe połączenie orzechów, budyniu i czekolady sprawi, że skuszą się nawet ci najbardziej wybredni.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 1 płaska łyżka budyniu waniliowego,
- 1 łyżeczka ciemnego kakao,
- pokruszone orzechy laskowe,
- 250 ml napoju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalej mlekiem i zagotuj. Gotuj do momentu, aż zgęstnieją i będą miękkie.
- Budyń waniliowy wymieszaj z odrobiną mleka lub napoju roślinnego i dodaj do gotującej się owsianki. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około minutę.
- 2/3 owsianki przełóż do miski. Do pozostałej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
- Kakaową owsiankę wyłóż na waniliową i posyp całość posiekanymi orzechami laskowymi.
Całość możesz dodatkowo polać roztopioną czekoladą i udekorować owocami. Smacznego!