Gdy masz ochotę na coś słodkiego, zrób błyskawiczny deser. Wystarczą proste składniki

Marzy ci się słodka przyjemność, ale nie masz czasu na skomplikowane wypieki? Mam dla ciebie idealne rozwiązanie! W mgnieniu oka możesz wyczarować pyszny i efektowny deser, który zachwyci nawet najbardziej wybredne gusta. Poznaj przepis na lekką jak chmurka piankę czekoladową.

Gdy masz ochotę na coś słodkiego, zrób błyskawiczny deser. Wystarczą dwa składnikiGdy masz ochotę na coś słodkiego, zrób błyskawiczny deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czekoladowa pianka — mnóstwo przyjemności w kilka chwil

Sekretem tego niezwykłego deseru jest jego prostota. Do jego przygotowania potrzebujesz przede wszystkim czekolady i białek. Pozostałe składniki, takie jak śmietana, kakao, cukier, sok z cytryny i żelatyna, z pewnością masz już w swojej kuchni. Dzięki nim pianka zyska nie tylko bogaty smak, ale również idealną konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki i prosty deser w lekkim wydaniu jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole

Przepis na czekoladową piankę

Przygotowanie pianki czekoladowej jest banalnie proste. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego, bez problemu poradzisz sobie z tym przepisem. Szczegółowa instrukcja poprowadzi cię krok po kroku.

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • białka z 4 jaj,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżeczki żelatyny.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalej niewielką ilością chłodnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej ją do rozpuszczenia.
  2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, połącz ze śmietaną i kakao, dokładnie wymieszaj.
  3. Cukier z trzema łyżkami wody zagotuj na gęsty syrop.
  4. Białka z jaj ubij na sztywno. Następnie powoli dodawaj do nich: roztopioną czekoladę, ciepły syrop, żelatynę i sok z cytryny, cały czas miksując.
  5. Gotową piankę przełóż do salaterek i odstaw do lodówki, aby stężała.

Dodatkowe wskazówki:

  • Miłośnicy kawy mogą dodać do masy podczas miksowania łyżeczkę espresso. Nada to deserowi ciekawego aromatu i pogłębi czekoladowy smak.
  • Piankę możesz udekorować bitą śmietaną, świeżymi owocami, startą czekoladą lub innymi ulubionymi dodatkami.
  • Jeśli szukasz wersji bezglutenowej, wybierz gorzką czekoladę z oznaczeniem "bezglutenowa".

Czekoladowa pianka to prosty, szybki i pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować słodką przyjemność, która zachwyci twoich bliskich. Przekonaj się sam, jak łatwe i przyjemne może być przygotowanie tego imponującego deseru.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej