Kuzynka podała do kawy czekoladową piankę. Od razu poprosiłam o przepis
Kawa i czekolada to połączenie idealne. Słodka, mleczna czekolada przełamuje naturalną gorycz mocnej kawy. Odkąd moja kuzynka podała mi czekoladową piankę, zapomniałam o ciastkach do filiżanki małej czarnej. Ten prosty deser na stałe zagościł na moim stole.
Czekolada to jedna z tych rzeczy, które można jeść garściami i nadal nie mieć dość. Nic więc dziwnego, że wykorzystuje się ją do przygotowania dekadenckich deserów, takich jak torty, ciasta czy słodkie musy.
Czekoladowa pianka to jeden z najprostszych deserów, który zrobisz w kilka chwil. Doskonale komponuje się z kwaśnymi owocami, konfiturami czy gorzką kawą. Jeśli naszła cię ochota na słodkie, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu
Czekoladowa pianka wciąga od pierwszego kęsa
Mus czekoladowy to wykwintny deser o niezwykle lekkiej i kremowej konsystencji. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się już w 1755 roku. Wymyślił go Menon, jeden z najsłynniejszych francuskich szefów kuchni. Jak przygotować mus czekoladowy? To bardzo proste. Potrzebujesz jajek, masła, cukru pudru i dobrej, gorzkiej czekolady. Żółtka ubija się z cukrem na gęstą i puszystą masę, a następnie dodaje się do niej masła. Tak przygotowaną masę łączy się z rozpuszczoną czekoladą, a następnie wkłada się do lodówki.
Taki deser to marzenie każdego fana czekolady. Niestety, to też prawdziwa bomba kaloryczna, bowiem niewielki pucharek musu czekoladowego to ponad 400 kcal. Nie musisz rezygnować z chwili przyjemności. Czekoladowa pianka to kompromis pomiędzy musem czekoladowym a niskokalorycznym deserem. Jest niezwykle puszysty i delikatny, a także bogaty w łatwoprzyswajalne białko. Zrobisz go w kilka chwil.
Czekoladowa pianka — przepis
Składniki:
- białka z 4 dużych jaj,
- tabliczka czekolady (min. 60 proc.),
- łyżka kakao,
- łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki cukru lub innego słodzika,
- łyżka żelatyny,
- opcjonalnie: espresso, konfitura, kwaśne owoce.
Przygotowanie:
- Białka ubij z odrobiną soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj do niej łyżkę soku z cytryny i cukier.
- Następnie do ubitych białej dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao, a także żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzącej wody. Całość wymieszaj łyżką, aby masa nie straciła objętości.
- Gotową masę przelej do pucharków i włóż do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawaj z filiżanką dobrej kawy lub kwaśnymi owocami jagodowymi.