Kuzynka podała do kawy czekoladową piankę. Od razu poprosiłam o przepis

Kawa i czekolada to połączenie idealne. Słodka, mleczna czekolada przełamuje naturalną gorycz mocnej kawy. Odkąd moja kuzynka podała mi czekoladową piankę, zapomniałam o ciastkach do filiżanki małej czarnej. Ten prosty deser na stałe zagościł na moim stole.

Czekoladowa pianka, czyli przepis na najlepszy deser czekoladowy.Czekoladowa pianka, czyli przepis na najlepszy deser czekoladowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | M.studio

Czekolada to jedna z tych rzeczy, które można jeść garściami i nadal nie mieć dość. Nic więc dziwnego, że wykorzystuje się ją do przygotowania dekadenckich deserów, takich jak torty, ciasta czy słodkie musy.

Czekoladowa pianka to jeden z najprostszych deserów, który zrobisz w kilka chwil. Doskonale komponuje się z kwaśnymi owocami, konfiturami czy gorzką kawą. Jeśli naszła cię ochota na słodkie, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Czekoladowa pianka wciąga od pierwszego kęsa

Mus czekoladowy to wykwintny deser o niezwykle lekkiej i kremowej konsystencji. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się już w 1755 roku. Wymyślił go Menon, jeden z najsłynniejszych francuskich szefów kuchni. Jak przygotować mus czekoladowy? To bardzo proste. Potrzebujesz jajek, masła, cukru pudru i dobrej, gorzkiej czekolady. Żółtka ubija się z cukrem na gęstą i puszystą masę, a następnie dodaje się do niej masła. Tak przygotowaną masę łączy się z rozpuszczoną czekoladą, a następnie wkłada się do lodówki.

Taki deser to marzenie każdego fana czekolady. Niestety, to też prawdziwa bomba kaloryczna, bowiem niewielki pucharek musu czekoladowego to ponad 400 kcal. Nie musisz rezygnować z chwili przyjemności. Czekoladowa pianka to kompromis pomiędzy musem czekoladowym a niskokalorycznym deserem. Jest niezwykle puszysty i delikatny, a także bogaty w łatwoprzyswajalne białko. Zrobisz go w kilka chwil.

Czekoladowa pianka — przepis

Składniki:

  • białka z 4 dużych jaj,
  • tabliczka czekolady (min. 60 proc.),
  • łyżka kakao,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru lub innego słodzika,
  • łyżka żelatyny,
  • opcjonalnie: espresso, konfitura, kwaśne owoce.

Przygotowanie:

  1. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj do niej łyżkę soku z cytryny i cukier.
  2. Następnie do ubitych białej dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao, a także żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzącej wody. Całość wymieszaj łyżką, aby masa nie straciła objętości.
  3. Gotową masę przelej do pucharków i włóż do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawaj z filiżanką dobrej kawy lub kwaśnymi owocami jagodowymi.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej