Kuzynka podała do kawy czekoladową piankę. Od razu poprosiłam o przepis
Kawa i czekolada to połączenie idealne. Słodka, mleczna czekolada przełamuje naturalną gorycz mocnej kawy. Odkąd moja kuzynka podała mi czekoladową piankę, zapomniałam o ciastkach do filiżanki małej czarnej. Ten prosty deser na stałe zagościł na moim stole.
14.05.2024 16:48
Czekolada to jedna z tych rzeczy, które można jeść garściami i nadal nie mieć dość. Nic więc dziwnego, że wykorzystuje się ją do przygotowania dekadenckich deserów, takich jak torty, ciasta czy słodkie musy.
Czekoladowa pianka to jeden z najprostszych deserów, który zrobisz w kilka chwil. Doskonale komponuje się z kwaśnymi owocami, konfiturami czy gorzką kawą. Jeśli naszła cię ochota na słodkie, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czekoladowa pianka wciąga od pierwszego kęsa
Mus czekoladowy to wykwintny deser o niezwykle lekkiej i kremowej konsystencji. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się już w 1755 roku. Wymyślił go Menon, jeden z najsłynniejszych francuskich szefów kuchni. Jak przygotować mus czekoladowy? To bardzo proste. Potrzebujesz jajek, masła, cukru pudru i dobrej, gorzkiej czekolady. Żółtka ubija się z cukrem na gęstą i puszystą masę, a następnie dodaje się do niej masła. Tak przygotowaną masę łączy się z rozpuszczoną czekoladą, a następnie wkłada się do lodówki.
Taki deser to marzenie każdego fana czekolady. Niestety, to też prawdziwa bomba kaloryczna, bowiem niewielki pucharek musu czekoladowego to ponad 400 kcal. Nie musisz rezygnować z chwili przyjemności. Czekoladowa pianka to kompromis pomiędzy musem czekoladowym a niskokalorycznym deserem. Jest niezwykle puszysty i delikatny, a także bogaty w łatwoprzyswajalne białko. Zrobisz go w kilka chwil.
Zobacz także
Czekoladowa pianka — przepis
Składniki:
- białka z 4 dużych jaj,
- tabliczka czekolady (min. 60 proc.),
- łyżka kakao,
- łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki cukru lub innego słodzika,
- łyżka żelatyny,
- opcjonalnie: espresso, konfitura, kwaśne owoce.
Przygotowanie:
- Białka ubij z odrobiną soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj do niej łyżkę soku z cytryny i cukier.
- Następnie do ubitych białej dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao, a także żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzącej wody. Całość wymieszaj łyżką, aby masa nie straciła objętości.
- Gotową masę przelej do pucharków i włóż do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawaj z filiżanką dobrej kawy lub kwaśnymi owocami jagodowymi.