Kupiłam mało słodkie truskawki i odkryłam najlepszy deser świata. Do naleśników jak znalazł

Nie płacz nad kwaśną truskawką, a przygotuj na jej bazie nieziemsko lekki i puszysty deser. Mus truskawkowym, o którym mowa, jest na tyle uniwersalny, że w kuchni spisuje się na wielu frontach - od tortów, przez desery w pucharkach, po dodatek do naleśników. Pozycja obowiązkowa w każdym przepiśniku.

Naleśniki z musem truskawkowymNaleśniki z musem truskawkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mus truskawkowy z poniższego przepisu wykorzystasz w formie deseru podanego w pucharkach z efektowną dekoracją, z łatwością też przełożysz nim warstwy w torcie. Ja jednak postanowiłam podać go w nieco innej wersji. Zamiast serka czy dżemu użyłam truskawkowej pianki do naleśników. Bliscy pokochali to doskonałe połączenie kwaśnych owoców i słodkiej śmietanki. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób truskawkowy sernik z kruszonką, a cała rodzina od razu poprosi o dokładny przepis

Jak zrobić dobry mus truskawkowy?

Patentów jest mnóstwo. Dobry mus truskawkowy zrobisz zarówno z doskonałych owoców, jak i tych zbyt kwaśnych do konsumpcji solo, a nawet mrożonych. W czym tkwi sekret? Dobre napowietrzenie masy to klucz do sukcesu - bo czym byłyby mus bez swojej lekkiej i puszystej konsystencji?

Chcąc uzyskać tę lekkość, do truskawkowego musu dodaj ubitej na sztywno słodkiej śmietanki. Nie dość, że dodatek sprawi, że mus będzie puszysty, to zadba również o walory smakowe deseru. Żelatyna natomiast usztywni mus na tyle, by móc przełożyć nim biszkopt w torcie czy dodać do naleśników i przygotować fantastyczny deser na zimno.

Naleśniki z musem truskawkowym
Naleśniki z musem truskawkowym © Pixabay

Naleśniki z musem truskawkowym. Przepis

Składniki:

  • 500 g truskawek (możesz użyć także mrożonych),
  • 250 g śmietanki 30 proc. (mocno schłodzonej),
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • cukier do smaku,
  • 20 naleśników,
  • kilka liści mięty + kilka truskawek do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Truskawki obierz z szypułek, dokładnie umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Truskawki przełóż do garnka i gotuj ok. 10 minut. Dodaj do smaku cukier. Gotowe odstaw do ostygnięcia.
  3. Żelatynę wymieszaj z 3-4 łyżkami ciepłej (ale nie gorącej) wody i odstaw, aż napęcznieje.
  4. Truskawki zblenduj na gładki mus. Następnie dodaj żelatynę i wymieszaj całość.
  5. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec dodaj łyżkę cukru (najlepiej drobnego) i łyżkę soku z cytryny.
  6. Gotową pianę dodaj do truskawek, stopniowo, lekko mieszając.
  7. Kiedy składniki połączą się, posmaruj nimi naleśniki cienką warstwą i zawiń je w rulony lub złóż w kopertę bądź trójkąty.
  8. Całość wstaw do lodówki. Mus stężeje po ok. 2 godzinach.
  9. Gotowy deser serwuj z dodatkiem kilku liści mięty i kawałków truskawek.
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez