Kupiłam mało słodkie truskawki i odkryłam najlepszy deser świata. Do naleśników jak znalazł
Nie płacz nad kwaśną truskawką, a przygotuj na jej bazie nieziemsko lekki i puszysty deser. Mus truskawkowym, o którym mowa, jest na tyle uniwersalny, że w kuchni spisuje się na wielu frontach - od tortów, przez desery w pucharkach, po dodatek do naleśników. Pozycja obowiązkowa w każdym przepiśniku.
14.05.2024 13:59
Mus truskawkowy z poniższego przepisu wykorzystasz w formie deseru podanego w pucharkach z efektowną dekoracją, z łatwością też przełożysz nim warstwy w torcie. Ja jednak postanowiłam podać go w nieco innej wersji. Zamiast serka czy dżemu użyłam truskawkowej pianki do naleśników. Bliscy pokochali to doskonałe połączenie kwaśnych owoców i słodkiej śmietanki. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić dobry mus truskawkowy?
Patentów jest mnóstwo. Dobry mus truskawkowy zrobisz zarówno z doskonałych owoców, jak i tych zbyt kwaśnych do konsumpcji solo, a nawet mrożonych. W czym tkwi sekret? Dobre napowietrzenie masy to klucz do sukcesu - bo czym byłyby mus bez swojej lekkiej i puszystej konsystencji?
Chcąc uzyskać tę lekkość, do truskawkowego musu dodaj ubitej na sztywno słodkiej śmietanki. Nie dość, że dodatek sprawi, że mus będzie puszysty, to zadba również o walory smakowe deseru. Żelatyna natomiast usztywni mus na tyle, by móc przełożyć nim biszkopt w torcie czy dodać do naleśników i przygotować fantastyczny deser na zimno.
Zobacz także
Naleśniki z musem truskawkowym. Przepis
Składniki:
- 500 g truskawek (możesz użyć także mrożonych),
- 250 g śmietanki 30 proc. (mocno schłodzonej),
- 2 łyżki żelatyny,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- cukier do smaku,
- 20 naleśników,
- kilka liści mięty + kilka truskawek do dekoracji.
Przygotowanie:
- Truskawki obierz z szypułek, dokładnie umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Truskawki przełóż do garnka i gotuj ok. 10 minut. Dodaj do smaku cukier. Gotowe odstaw do ostygnięcia.
- Żelatynę wymieszaj z 3-4 łyżkami ciepłej (ale nie gorącej) wody i odstaw, aż napęcznieje.
- Truskawki zblenduj na gładki mus. Następnie dodaj żelatynę i wymieszaj całość.
- Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec dodaj łyżkę cukru (najlepiej drobnego) i łyżkę soku z cytryny.
- Gotową pianę dodaj do truskawek, stopniowo, lekko mieszając.
- Kiedy składniki połączą się, posmaruj nimi naleśniki cienką warstwą i zawiń je w rulony lub złóż w kopertę bądź trójkąty.
- Całość wstaw do lodówki. Mus stężeje po ok. 2 godzinach.
- Gotowy deser serwuj z dodatkiem kilku liści mięty i kawałków truskawek.