Kupiłam mało słodkie truskawki i odkryłam najlepszy deser świata. Do naleśników jak znalazł

Nie płacz nad kwaśną truskawką, a przygotuj na jej bazie nieziemsko lekki i puszysty deser. Mus truskawkowym, o którym mowa, jest na tyle uniwersalny, że w kuchni spisuje się na wielu frontach - od tortów, przez desery w pucharkach, po dodatek do naleśników. Pozycja obowiązkowa w każdym przepiśniku.

Naleśniki z musem truskawkowymNaleśniki z musem truskawkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mus truskawkowy z poniższego przepisu wykorzystasz w formie deseru podanego w pucharkach z efektowną dekoracją, z łatwością też przełożysz nim warstwy w torcie. Ja jednak postanowiłam podać go w nieco innej wersji. Zamiast serka czy dżemu użyłam truskawkowej pianki do naleśników. Bliscy pokochali to doskonałe połączenie kwaśnych owoców i słodkiej śmietanki. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób truskawkowy sernik z kruszonką, a cała rodzina od razu poprosi o dokładny przepis

Jak zrobić dobry mus truskawkowy?

Patentów jest mnóstwo. Dobry mus truskawkowy zrobisz zarówno z doskonałych owoców, jak i tych zbyt kwaśnych do konsumpcji solo, a nawet mrożonych. W czym tkwi sekret? Dobre napowietrzenie masy to klucz do sukcesu - bo czym byłyby mus bez swojej lekkiej i puszystej konsystencji?

Chcąc uzyskać tę lekkość, do truskawkowego musu dodaj ubitej na sztywno słodkiej śmietanki. Nie dość, że dodatek sprawi, że mus będzie puszysty, to zadba również o walory smakowe deseru. Żelatyna natomiast usztywni mus na tyle, by móc przełożyć nim biszkopt w torcie czy dodać do naleśników i przygotować fantastyczny deser na zimno.

Naleśniki z musem truskawkowym
Naleśniki z musem truskawkowym © Pixabay

Naleśniki z musem truskawkowym. Przepis

Składniki:

  • 500 g truskawek (możesz użyć także mrożonych),
  • 250 g śmietanki 30 proc. (mocno schłodzonej),
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • cukier do smaku,
  • 20 naleśników,
  • kilka liści mięty + kilka truskawek do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Truskawki obierz z szypułek, dokładnie umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Truskawki przełóż do garnka i gotuj ok. 10 minut. Dodaj do smaku cukier. Gotowe odstaw do ostygnięcia.
  3. Żelatynę wymieszaj z 3-4 łyżkami ciepłej (ale nie gorącej) wody i odstaw, aż napęcznieje.
  4. Truskawki zblenduj na gładki mus. Następnie dodaj żelatynę i wymieszaj całość.
  5. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec dodaj łyżkę cukru (najlepiej drobnego) i łyżkę soku z cytryny.
  6. Gotową pianę dodaj do truskawek, stopniowo, lekko mieszając.
  7. Kiedy składniki połączą się, posmaruj nimi naleśniki cienką warstwą i zawiń je w rulony lub złóż w kopertę bądź trójkąty.
  8. Całość wstaw do lodówki. Mus stężeje po ok. 2 godzinach.
  9. Gotowy deser serwuj z dodatkiem kilku liści mięty i kawałków truskawek.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze