PoradyLepszy od jogurtu i skyru. Ma dużo białka i ani grama tłuszczu, zajadaj bez wyrzutów sumienia

Lepszy od jogurtu i skyru. Ma dużo białka i ani grama tłuszczu, zajadaj bez wyrzutów sumienia

Jogurt naturalny to produkt niezwykle zdrowy. Skyr może się pochwalić jeszcze większymi korzyściami dla organizmu. Tymczasem serek, o którym dzisiaj ci opowiemy, to prawdziwy rekordzista na rynku nabiału. Czym jest serek kvarg i dlaczego warto go jeść? Wyjaśniamy.

Serek kvarg - najlepszy pomysł na przekąskę
Serek kvarg - najlepszy pomysł na przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zigres

14.05.2024 11:47

Świadomość żywieniowa wśród Polaków rośnie z każdym rokiem. To pozytywne wieści. Coraz częściej czytamy składy kupowanych produktów spożywczych, weryfikujemy zawartość, nie wierzymy na słowo w hasła takie jak "tradycyjny", "babciny" czy "naturalny". To z kolei sprawia, że nasz wzrok przyciągają również produkty, o których do tej pory nawet nie myśleliśmy. Jednym z nich jest pochodzący ze Skandynawii serek kvarg.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kvarg — najlepszy serek na rynku?

Kvarg nie jest pierwszym serkiem pochodzącym z północnej Europy, którego właściwości prozdrowotne tu zachwalamy. W przeciwieństwie do skyru kvarg ma jednak mniej kwaskowaty smak i nieco płynniejszą konsystencję, dlatego w oczach (czy może: w ustach) konsumentów może zrobić lepsze wrażenie. To dobrze, bo regularne sięganie po ten zdrowy serek to strzał w dziesiątkę w kwestii prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Serek kvarg jest wytwarzany za sprawą fermentacji odtłuszczonego mleka. Do tego procesu wykorzystuje się bakterie z rodzaju Lactococcus. W smaku przypomina serek homogenizowany, w konsystencji — Bielucha. Można z niego przyrządzać pyszne i zdrowe śniadania; wystarczy zmieszać kvarg z orzechami i przyprawami.

Serek kvarg jest smaczniejszy od skyru
Serek kvarg jest smaczniejszy od skyru© Canva | Valeria Boltneva

Serek kvarg dla organizmu

W 100 gramach skandynawskiego serka znajdziemy zaledwie 64 kcal. To mało, jak na to, że taka porcja dostarcza nam aż 11,2 g białka. Kvarg to również zero tłuszczu i dużo bakterii probiotycznych. To właśnie dzięki nim serek staje się absolutnym zdrowotnym superbohaterem.

Kvarg pozytywnie wpływa na ludzki układ odpornościowy, wspiera funkcjonowanie kości, zębów i mięśni. Rewelacyjnie oddziałuje na mikroflorę jelitową. Jest produktem korzystnym w kwestii odchudzania, ponieważ jest niskokaloryczny, zapewnia długie uczucie sytości efektywne procesy trawienne. Pomaga również uporać się z problemem biegunek. Warto więc od czasu do czasu po niego sięgać!

Wybrane dla Ciebie