PoradyLepszy od jogurtu i skyru. Ma dużo białka i ani grama tłuszczu, zajadaj bez wyrzutów sumienia

Lepszy od jogurtu i skyru. Ma dużo białka i ani grama tłuszczu, zajadaj bez wyrzutów sumienia

Serek kvarg - najlepszy pomysł na przekąskę
Serek kvarg - najlepszy pomysł na przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zigres

14.05.2024 11:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jogurt naturalny to produkt niezwykle zdrowy. Skyr może się pochwalić jeszcze większymi korzyściami dla organizmu. Tymczasem serek, o którym dzisiaj ci opowiemy, to prawdziwy rekordzista na rynku nabiału. Czym jest serek kvarg i dlaczego warto go jeść? Wyjaśniamy.

Świadomość żywieniowa wśród Polaków rośnie z każdym rokiem. To pozytywne wieści. Coraz częściej czytamy składy kupowanych produktów spożywczych, weryfikujemy zawartość, nie wierzymy na słowo w hasła takie jak "tradycyjny", "babciny" czy "naturalny". To z kolei sprawia, że nasz wzrok przyciągają również produkty, o których do tej pory nawet nie myśleliśmy. Jednym z nich jest pochodzący ze Skandynawii serek kvarg.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kvarg — najlepszy serek na rynku?

Kvarg nie jest pierwszym serkiem pochodzącym z północnej Europy, którego właściwości prozdrowotne tu zachwalamy. W przeciwieństwie do skyru kvarg ma jednak mniej kwaskowaty smak i nieco płynniejszą konsystencję, dlatego w oczach (czy może: w ustach) konsumentów może zrobić lepsze wrażenie. To dobrze, bo regularne sięganie po ten zdrowy serek to strzał w dziesiątkę w kwestii prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Serek kvarg jest wytwarzany za sprawą fermentacji odtłuszczonego mleka. Do tego procesu wykorzystuje się bakterie z rodzaju Lactococcus. W smaku przypomina serek homogenizowany, w konsystencji — Bielucha. Można z niego przyrządzać pyszne i zdrowe śniadania; wystarczy zmieszać kvarg z orzechami i przyprawami.

Serek kvarg jest smaczniejszy od skyru
Serek kvarg jest smaczniejszy od skyru© Canva | Valeria Boltneva

Serek kvarg dla organizmu

W 100 gramach skandynawskiego serka znajdziemy zaledwie 64 kcal. To mało, jak na to, że taka porcja dostarcza nam aż 11,2 g białka. Kvarg to również zero tłuszczu i dużo bakterii probiotycznych. To właśnie dzięki nim serek staje się absolutnym zdrowotnym superbohaterem.

Kvarg pozytywnie wpływa na ludzki układ odpornościowy, wspiera funkcjonowanie kości, zębów i mięśni. Rewelacyjnie oddziałuje na mikroflorę jelitową. Jest produktem korzystnym w kwestii odchudzania, ponieważ jest niskokaloryczny, zapewnia długie uczucie sytości efektywne procesy trawienne. Pomaga również uporać się z problemem biegunek. Warto więc od czasu do czasu po niego sięgać!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także