Mięciutkie i kruche jednocześnie, a główny składnik zaskakuje. Te ciasteczka piekę dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy deser, który zasmakuje całej rodzinie? Zawołaj dzieci i przygotuj z nimi te proste ciastka twarogowe. Po upieczeniu są mięciutkie i kruche jednocześnie.

Kruche ciasteczka w kształcie sercaKruche ciasteczka w kształcie serca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna

Proste ciastka twarogowe to doskonała alternatywa dla gotowych ciastek. W składzie znajduje się tylko sześć składników, które z pewnością masz już w swoim domu. Twaróg nadaje im puszystości i miękkości, a dodatek masła sprawia, że po upieczeniu są przyjemnie chrupiące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Zawołaj dzieci i zrób z nimi ciastka twarogowe. Będą zachwycone

Stare, polskie przysłowie mówi, że "czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci". Oznacza to, że rzeczy, których nauczyliśmy się w dzieciństwie, zostają z nami na zawsze. Mając to na uwadze, warto angażować dzieci w różne obowiązki domowe, takie jak gotowanie. Maluch z pewnością to doceni.

Wspólne gotowanie to fantastyczna forma zabawy, która rozwija umiejętności motoryczne, a także daje dziecku poczucie sprawczości. Jakie danie przygotować razem z maluchem? Zacznijcie od prostych ciastek twarogowych. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka składników, a z przygotowanej masy uformować płaskie ciasteczka. Po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Pasują do popołudniowej kawy czy szklanki ciepłego kakao.

Proste ciastka twarogowe — przepis

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 150 g cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 100 g jogurtu greckiego,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 430 g mąki pszennej,
  • 50 g masła.

Przygotowanie:

  1. Twaróg rozkrusz widelcem. Dodaj do niego jogurt, cukier i żółtko. Całość zmiksuj na gładką masę.
  2. Białko ubij na sztywno i dodaj je do twarogu. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej ją przez sitko. Dodaj ją do twarogu razem z rozpuszczonym masłem.
  4. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Z tak przygotowanej masy uformuj niewielkie kuleczki i spłaszcz je za pomocą dłoni. Możesz wykorzystać foremki do wykrawania ciastek, które nadadzą im fantazyjnego kształtu.
  5. Uformowane ciastka ułóż na papierze do pieczenia i włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stp.C., grzanie góra dół.
  6. Piecz je przez 25-30 minut, aż staną się rumiane.
  7. Wyjmij ciastka z piekarnika i poczekaj, aż ostygną. Staną się przyjemnie chrupiące.
  8. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane rozpuszczoną czekoladą.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟