Mięciutkie i kruche jednocześnie, a główny składnik zaskakuje. Te ciasteczka piekę dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy deser, który zasmakuje całej rodzinie? Zawołaj dzieci i przygotuj z nimi te proste ciastka twarogowe. Po upieczeniu są mięciutkie i kruche jednocześnie.

Kruche ciasteczka w kształcie sercaKruche ciasteczka w kształcie serca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna

Proste ciastka twarogowe to doskonała alternatywa dla gotowych ciastek. W składzie znajduje się tylko sześć składników, które z pewnością masz już w swoim domu. Twaróg nadaje im puszystości i miękkości, a dodatek masła sprawia, że po upieczeniu są przyjemnie chrupiące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Zawołaj dzieci i zrób z nimi ciastka twarogowe. Będą zachwycone

Stare, polskie przysłowie mówi, że "czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci". Oznacza to, że rzeczy, których nauczyliśmy się w dzieciństwie, zostają z nami na zawsze. Mając to na uwadze, warto angażować dzieci w różne obowiązki domowe, takie jak gotowanie. Maluch z pewnością to doceni.

Wspólne gotowanie to fantastyczna forma zabawy, która rozwija umiejętności motoryczne, a także daje dziecku poczucie sprawczości. Jakie danie przygotować razem z maluchem? Zacznijcie od prostych ciastek twarogowych. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka składników, a z przygotowanej masy uformować płaskie ciasteczka. Po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Pasują do popołudniowej kawy czy szklanki ciepłego kakao.

Proste ciastka twarogowe — przepis

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 150 g cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 100 g jogurtu greckiego,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 430 g mąki pszennej,
  • 50 g masła.

Przygotowanie:

  1. Twaróg rozkrusz widelcem. Dodaj do niego jogurt, cukier i żółtko. Całość zmiksuj na gładką masę.
  2. Białko ubij na sztywno i dodaj je do twarogu. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej ją przez sitko. Dodaj ją do twarogu razem z rozpuszczonym masłem.
  4. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Z tak przygotowanej masy uformuj niewielkie kuleczki i spłaszcz je za pomocą dłoni. Możesz wykorzystać foremki do wykrawania ciastek, które nadadzą im fantazyjnego kształtu.
  5. Uformowane ciastka ułóż na papierze do pieczenia i włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stp.C., grzanie góra dół.
  6. Piecz je przez 25-30 minut, aż staną się rumiane.
  7. Wyjmij ciastka z piekarnika i poczekaj, aż ostygną. Staną się przyjemnie chrupiące.
  8. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane rozpuszczoną czekoladą.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend