PrzepisDla DzieciMięciutkie i kruche jednocześnie, a główny składnik zaskakuje. Te ciasteczka piekę dla całej rodziny

Mięciutkie i kruche jednocześnie, a główny składnik zaskakuje. Te ciasteczka piekę dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy deser, który zasmakuje całej rodzinie? Zawołaj dzieci i przygotuj z nimi te proste ciastka twarogowe. Po upieczeniu są mięciutkie i kruche jednocześnie.

Kruche ciasteczka w kształcie serca
Kruche ciasteczka w kształcie serca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna

19.05.2024 16:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Proste ciastka twarogowe to doskonała alternatywa dla gotowych ciastek. W składzie znajduje się tylko sześć składników, które z pewnością masz już w swoim domu. Twaróg nadaje im puszystości i miękkości, a dodatek masła sprawia, że po upieczeniu są przyjemnie chrupiące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawołaj dzieci i zrób z nimi ciastka twarogowe. Będą zachwycone

Stare, polskie przysłowie mówi, że "czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci". Oznacza to, że rzeczy, których nauczyliśmy się w dzieciństwie, zostają z nami na zawsze. Mając to na uwadze, warto angażować dzieci w różne obowiązki domowe, takie jak gotowanie. Maluch z pewnością to doceni.

Wspólne gotowanie to fantastyczna forma zabawy, która rozwija umiejętności motoryczne, a także daje dziecku poczucie sprawczości. Jakie danie przygotować razem z maluchem? Zacznijcie od prostych ciastek twarogowych. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka składników, a z przygotowanej masy uformować płaskie ciasteczka. Po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Pasują do popołudniowej kawy czy szklanki ciepłego kakao.

Proste ciastka twarogowe — przepis

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 150 g cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 100 g jogurtu greckiego,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 430 g mąki pszennej,
  • 50 g masła.

Przygotowanie:

  1. Twaróg rozkrusz widelcem. Dodaj do niego jogurt, cukier i żółtko. Całość zmiksuj na gładką masę.
  2. Białko ubij na sztywno i dodaj je do twarogu. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej ją przez sitko. Dodaj ją do twarogu razem z rozpuszczonym masłem.
  4. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Z tak przygotowanej masy uformuj niewielkie kuleczki i spłaszcz je za pomocą dłoni. Możesz wykorzystać foremki do wykrawania ciastek, które nadadzą im fantazyjnego kształtu.
  5. Uformowane ciastka ułóż na papierze do pieczenia i włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stp.C., grzanie góra dół.
  6. Piecz je przez 25-30 minut, aż staną się rumiane.
  7. Wyjmij ciastka z piekarnika i poczekaj, aż ostygną. Staną się przyjemnie chrupiące.
  8. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane rozpuszczoną czekoladą.