Mięciutkie i kruche jednocześnie, a główny składnik zaskakuje. Te ciasteczka piekę dla całej rodziny
Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy deser, który zasmakuje całej rodzinie? Zawołaj dzieci i przygotuj z nimi te proste ciastka twarogowe. Po upieczeniu są mięciutkie i kruche jednocześnie.
19.05.2024 16:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Proste ciastka twarogowe to doskonała alternatywa dla gotowych ciastek. W składzie znajduje się tylko sześć składników, które z pewnością masz już w swoim domu. Twaróg nadaje im puszystości i miękkości, a dodatek masła sprawia, że po upieczeniu są przyjemnie chrupiące.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawołaj dzieci i zrób z nimi ciastka twarogowe. Będą zachwycone
Stare, polskie przysłowie mówi, że "czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci". Oznacza to, że rzeczy, których nauczyliśmy się w dzieciństwie, zostają z nami na zawsze. Mając to na uwadze, warto angażować dzieci w różne obowiązki domowe, takie jak gotowanie. Maluch z pewnością to doceni.
Wspólne gotowanie to fantastyczna forma zabawy, która rozwija umiejętności motoryczne, a także daje dziecku poczucie sprawczości. Jakie danie przygotować razem z maluchem? Zacznijcie od prostych ciastek twarogowych. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka składników, a z przygotowanej masy uformować płaskie ciasteczka. Po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Pasują do popołudniowej kawy czy szklanki ciepłego kakao.
Proste ciastka twarogowe — przepis
Składniki:
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego,
- 150 g cukru,
- 1 duże jajko,
- 100 g jogurtu greckiego,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 430 g mąki pszennej,
- 50 g masła.
Przygotowanie:
- Twaróg rozkrusz widelcem. Dodaj do niego jogurt, cukier i żółtko. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Białko ubij na sztywno i dodaj je do twarogu. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej ją przez sitko. Dodaj ją do twarogu razem z rozpuszczonym masłem.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Z tak przygotowanej masy uformuj niewielkie kuleczki i spłaszcz je za pomocą dłoni. Możesz wykorzystać foremki do wykrawania ciastek, które nadadzą im fantazyjnego kształtu.
- Uformowane ciastka ułóż na papierze do pieczenia i włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stp.C., grzanie góra dół.
- Piecz je przez 25-30 minut, aż staną się rumiane.
- Wyjmij ciastka z piekarnika i poczekaj, aż ostygną. Staną się przyjemnie chrupiące.
- Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane rozpuszczoną czekoladą.