PrzepisPrzepis na ciastka orzeszki z masą kajmakową. Najlepsze ciastka z dzieciństwa

Przepis na ciastka orzeszki z masą kajmakową. Najlepsze ciastka z dzieciństwa

Przepis na ciastka orzeszki z masą kajmakową. Najlepsze ciastka z dzieciństwa
Ewa
10.03.2022 10:25, aktualizacja: 19.03.2024 11:25

Orzeszki to ciastka, które zawsze przygotowuje nasza babcia Ania. Bez względu na to, ile ich zrobi- wszystkie znikają w kilka sekund!

Obraz

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła (kostka)
  • 3 żółtka
  • zimna woda (ok. 2 łyżki)
  • szczypta soli
  • 16 g cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę razem z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodaj cukier waniliowy.
  2. Dodaj pokrojone w kawałki masło i sól i posiekaj całość nożem.
  3. Dodaj zimną wodę i żółtka i szybko zagnieć razem.
  4. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na 1-1,5h do lodówki.

    Z gotowego ciasta uformuj kulki i włóż do formy na orzeszki. Piecz, aż się zarumienią.
Obraz

Składniki na nadzienie:

  • 200 g masła
  • 125 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki ciemnego kakao
Obraz

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść, dodaj przesiany cukier puder i mleko
  2. Dodaj kakao i mleko w proszku i dokładniej wymieszaj
  3. Odstaw do wystudzenia

    Jedną łupinkę nadziewamy masą i dociskamy drugą łupinkę. Przechowujemy w lodówce.
Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także