Przepis na ciastka orzeszki z masą kajmakową. Najlepsze ciastka z dzieciństwa

Orzeszki to ciastka, które zawsze przygotowuje nasza babcia Ania. Bez względu na to, ile ich zrobi- wszystkie znikają w kilka sekund!

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła (kostka)
  • 3 żółtka
  • zimna woda (ok. 2 łyżki)
  • szczypta soli
  • 16 g cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę razem z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodaj cukier waniliowy.
  2. Dodaj pokrojone w kawałki masło i sól i posiekaj całość nożem.
  3. Dodaj zimną wodę i żółtka i szybko zagnieć razem.
  4. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na 1-1,5h do lodówki.

    Z gotowego ciasta uformuj kulki i włóż do formy na orzeszki. Piecz, aż się zarumienią.
Obrazek

Składniki na nadzienie:

  • 200 g masła
  • 125 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki ciemnego kakao
Obrazek

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść, dodaj przesiany cukier puder i mleko
  2. Dodaj kakao i mleko w proszku i dokładniej wymieszaj
  3. Odstaw do wystudzenia

    Jedną łupinkę nadziewamy masą i dociskamy drugą łupinkę. Przechowujemy w lodówce.
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇