PrzepisPrzepis na ciastka orzeszki z masą kajmakową. Najlepsze ciastka z dzieciństwa
Przepis na ciastka orzeszki z masą kajmakową. Najlepsze ciastka z dzieciństwa
Ewa
10.03.2022 10:25, aktual.: 19.03.2024 11:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Orzeszki to ciastka, które zawsze przygotowuje nasza babcia Ania. Bez względu na to, ile ich zrobi- wszystkie znikają w kilka sekund!
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 75 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła (kostka)
- 3 żółtka
- zimna woda (ok. 2 łyżki)
- szczypta soli
- 16 g cukru waniliowego
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę razem z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodaj cukier waniliowy.
- Dodaj pokrojone w kawałki masło i sól i posiekaj całość nożem.
- Dodaj zimną wodę i żółtka i szybko zagnieć razem.
- Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na 1-1,5h do lodówki.
Z gotowego ciasta uformuj kulki i włóż do formy na orzeszki. Piecz, aż się zarumienią.
Składniki na nadzienie:
- 200 g masła
- 125 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
- Masło rozpuść, dodaj przesiany cukier puder i mleko
- Dodaj kakao i mleko w proszku i dokładniej wymieszaj
- Odstaw do wystudzenia
Jedną łupinkę nadziewamy masą i dociskamy drugą łupinkę. Przechowujemy w lodówce.