PrzepisPrzepis na ciastka orzeszki z masą kajmakową. Najlepsze ciastka z dzieciństwa
Przepis na ciastka orzeszki z masą kajmakową. Najlepsze ciastka z dzieciństwa
Orzeszki to ciastka, które zawsze przygotowuje nasza babcia Ania. Bez względu na to, ile ich zrobi- wszystkie znikają w kilka sekund!
Ewa
10.03.2022 | aktual.: 19.03.2024 11:25
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 75 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła (kostka)
- 3 żółtka
- zimna woda (ok. 2 łyżki)
- szczypta soli
- 16 g cukru waniliowego
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę razem z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodaj cukier waniliowy.
- Dodaj pokrojone w kawałki masło i sól i posiekaj całość nożem.
- Dodaj zimną wodę i żółtka i szybko zagnieć razem.
- Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na 1-1,5h do lodówki.
Z gotowego ciasta uformuj kulki i włóż do formy na orzeszki. Piecz, aż się zarumienią.
Składniki na nadzienie:
- 200 g masła
- 125 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
- Masło rozpuść, dodaj przesiany cukier puder i mleko
- Dodaj kakao i mleko w proszku i dokładniej wymieszaj
- Odstaw do wystudzenia
Jedną łupinkę nadziewamy masą i dociskamy drugą łupinkę. Przechowujemy w lodówce.