Dodaję kilka składników do płatków owsianych. Ekspresowo robię chrupiące ciastka bez cukru

Płatki owsiane to nieodzowny składnik owsianki, ale możesz wykorzystać je również w inny, pyszny sposób. Bez względu na to, ile ciasteczek upiekę, błyskawicznie znikają z talerzyka. Zdrowy zamiennik łakoci to świetny pomysł na słodki dodatek do śniadaniówki twojej i twojego dziecka.

Ciasteczka owsiane - PysznościCiasteczka owsiane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ehrlif
Ewa Malinowska

Chociaż półki w sklepach aż uginają się pod ciężarem różnych ciast i ciasteczek, to nic nie zastąpi pysznych łakoci przygotowanych własnoręcznie w domu. Owsiane ciasteczka to nie tylko domowa alternatywa dla gotowców, ale również świetny sposób na zdrowy zamiennik w diecie. Do ich przygotowania nie używam dodatkowego cukru - jest jedynie ten, który naturalnie występuje w użytych składnikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody w chrupiącej panierce to gotowa receptura na zaskakujący deser. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

Ciasteczka owsiane

Płatki owsiane zawsze mam w swojej szafce, więc zrobienie domowych ciasteczek to zdecydowanie szybka akcja. Są proste jak bułka z masłem, więc poradzą sobie z tm nawet najmłodsi domownicy. Wspólne pieczenie ciasteczek to wspaniała okazja, aby rodzinnie spędzić popołudnie, a później usiąść wspólnie z kubkiem herbaty lub kakao i cieszyć się pysznymi, domowymi wypiekami.

Ciasteczka owsiane - Pyszności
Ciasteczka owsiane - Pyszności © Canva | BDMcIntosh

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów,
  • 1/4 szklanki suszonych owoców (np. rodzynki, daktyle, żurawina),
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Banany obieram ze skórki i rozgniatam przy pomocy widelca na puree. Im bardziej będą dojrzałe, tym słodsze wyjdą ciasteczka.
  2. Do bananów dodaję jajka i mieszam.
  3. Wrzucam płatki owsiane, orzechy, suszone owoce, proszek do pieczenia oraz sól.
  4. Dokładnie mieszam całość.
  5. Z masy formuję ciasteczka i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez około 15-20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.

Jeśli ciasteczka są zbyt miękkie, możesz je piec przez kilka minut dłużej. Gotowy wypiek możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Do ciasteczek możesz dodać inne bakalie lub owoce, np. śliwki, morele, wiśnie, jabłka. Jeśli chcesz, możesz dodać do również łyżkę miodu lub syropu klonowego, aby były bardziej słodkie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej