PrzepisCiastkaDodaję kilka składników do płatków owsianych. Ekspresowo robię chrupiące ciastka bez cukru

Dodaję kilka składników do płatków owsianych. Ekspresowo robię chrupiące ciastka bez cukru

Ciasteczka owsiane - Pyszności
Ciasteczka owsiane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ehrlif
24.11.2023 10:53, aktualizacja: 19.03.2024 09:47

Płatki owsiane to nieodzowny składnik owsianki, ale możesz wykorzystać je również w inny, pyszny sposób. Bez względu na to, ile ciasteczek upiekę, błyskawicznie znikają z talerzyka. Zdrowy zamiennik łakoci to świetny pomysł na słodki dodatek do śniadaniówki twojej i twojego dziecka.

Chociaż półki w sklepach aż uginają się pod ciężarem różnych ciast i ciasteczek, to nic nie zastąpi pysznych łakoci przygotowanych własnoręcznie w domu. Owsiane ciasteczka to nie tylko domowa alternatywa dla gotowców, ale również świetny sposób na zdrowy zamiennik w diecie. Do ich przygotowania nie używam dodatkowego cukru - jest jedynie ten, który naturalnie występuje w użytych składnikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka owsiane

Płatki owsiane zawsze mam w swojej szafce, więc zrobienie domowych ciasteczek to zdecydowanie szybka akcja. Są proste jak bułka z masłem, więc poradzą sobie z tm nawet najmłodsi domownicy. Wspólne pieczenie ciasteczek to wspaniała okazja, aby rodzinnie spędzić popołudnie, a później usiąść wspólnie z kubkiem herbaty lub kakao i cieszyć się pysznymi, domowymi wypiekami.

Ciasteczka owsiane - Pyszności
Ciasteczka owsiane - Pyszności© Canva | BDMcIntosh

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów,
  • 1/4 szklanki suszonych owoców (np. rodzynki, daktyle, żurawina),
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Banany obieram ze skórki i rozgniatam przy pomocy widelca na puree. Im bardziej będą dojrzałe, tym słodsze wyjdą ciasteczka.
  2. Do bananów dodaję jajka i mieszam.
  3. Wrzucam płatki owsiane, orzechy, suszone owoce, proszek do pieczenia oraz sól.
  4. Dokładnie mieszam całość.
  5. Z masy formuję ciasteczka i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez około 15-20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.

Jeśli ciasteczka są zbyt miękkie, możesz je piec przez kilka minut dłużej. Gotowy wypiek możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Do ciasteczek możesz dodać inne bakalie lub owoce, np. śliwki, morele, wiśnie, jabłka. Jeśli chcesz, możesz dodać do również łyżkę miodu lub syropu klonowego, aby były bardziej słodkie. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także